szerző:
HVG
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Spéder Zoltán felfedezettjéből lett az Index végnapjait meghatározó árnyalak Vaszily Miklós. A gyors karriert befutó közgazdász az Origótól a TV2-ig kísérte az elmúlt tíz év médiaátalakításait. Most új feladatot osztottak rá, ő próbálja felfuttatni a kormánypárti ütvefúró szerepére kijelölt Pesti TV-t. Portré a friss HVG-ben.

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

"Mi vagyunk itt azon hármak, akik milliárdos forgalmat bonyolító cégeket vezettünk, és mégsem lettünk milliomosok" – súgta oda az éppen az Origo vezérigazgatójaként dolgozó, ma 47 éves Vaszily Miklós egy konferencia szünetében, a körülöttük ülő médiamogulokra utalva, egykori indexes kollégáinak: Kardos Gábornak és Uj Péternek. "Nem volt a hangjában szomorúság vagy sóvárság" – emlékszik vissza a nyolc évvel ezelőtti esetre Uj Péter, aki most a 444.hu főszerkesztője. Vagy talán csak jól titkolta? Tény, hogy Vaszily később igencsak megváltozott. A piaci alapon működő szabad sajtóból látszólag egyik napról a másikra beállt a NER sajtóbirodalmat igazgatni.

A Schmidt Mária, a Nobilis család és Várhegyi Attila alkotta networknek köszönhetően először cégvezetőként bizonyíthatott, ma pedig már Mészáros Lőrinc mellett (látszólagos) tulajdonosként is megjelenik a kormánymédia legújabb hajtásainál.

Hogy miért távozott évekkel ezelőtt az Indextől, majd később az Origótól, és hogyan került Schmidt Mária közelébe, kiderül a HVG e heti számából, illetve a hvg360-on elérhető cikkből.

 

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyarok kétharmada hajlandó lenne beépíttetni magába valamit, hogy tökéletesebb legyen a teste

A magyarok kétharmada hajlandó lenne beépíttetni magába valamit, hogy tökéletesebb legyen a teste

138 kutyafajta játékosságát vizsgálják, hogy elcsípjék, hogyan zajlik fajon belül az evolúció

138 kutyafajta játékosságát vizsgálják, hogy elcsípjék, hogyan zajlik fajon belül az evolúció

Trump is áldását adta, egyelőre maradhat a TikTok

Trump is áldását adta, egyelőre maradhat a TikTok