szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A munkatársak negyede távozhat az intézmény központjából a közalkalmazotti törvény módosítása miatt.

Nem küldi majd padlóra a kormány által kierőszakolt Debrecenbe költözés a Magyar Természettudományi Múzeumot (MTM) – jelenthető ki az intézmény jelenlegi helyzete alapján. A jelek szerint sokkal hamarabb, akár egy hónap múlva bekövetkezhet a KO. A végzetes ütést – ha nem is annak szánta – ugyancsak a kormány vitte be az intézménynek. A HVG birtokába jutott dokumentumok szerint ugyanis október végén 35 dolgozó – a munkatársak negyede – távozik a múzeum központi, budapesti állományából, mert nem vállalták-vállalják azt a májusi törvénymódosítással kikényszerített státuszváltást, amely november elsejével megfosztja őket közalkalmazotti jogviszonyuktól.

Bár a kizárólag kormánypárti szavazatokkal átvitt módosítás nemcsak a természettudományi, hanem minden magyarországi múzeum (valamint a könyvtárak, levéltárak) dolgozóira is vonatkozik, országos viszonylatban információink szerint a legtöbben az MTM állományából utasították vissza a munkáltató új, immár a munka törvénykönyve szerinti szerződésjavaslatát.

A jelenségre egy múlt heti belső értekezleten még az intézmény általános főigazgató-helyettese is rácsodálkozott. „Mivel tudomásunk szerint más múzeumokban nem távoztak ilyen magas százalékban kollégák, érdemes lenne feltárni az okát, hogy tőlünk miért” – vetette fel egy, a birtokunkba jutott feljegyzés szerint az egy éve erős politikai hátszéllel érkezett új főigazgató jobbkeze, Buzár Ágota.

További részletek a HVG eheti számában és a hvg360-on.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóth Richárd hvg360

Debrecen nagyon szeretne ellen-Budapest lenni, de nem megy neki

Nem sajnálja Debrecentől a pénzt a kormány, nagyívű fejlesztésekbe fogtak a városban. A kivételes figyelem és támogatáscunami mögött nem nehéz felfedezni a politikai motivációt. A kabinet egymagában többel támogatta a debreceni strand fejlesztését, mint amennyit a Lánchíd felújítására szán.

Nagydarab aszteroida húz el a Föld mellett a héten

Nagydarab aszteroida húz el a Föld mellett a héten

Míg a PCR-tesztekről megy a vita, fontos változások kezdődtek a magyarországi koronavírus-szűrésben

Míg a PCR-tesztekről megy a vita, fontos változások kezdődtek a magyarországi koronavírus-szűrésben

Halálos baleset történt Heves megyében, teljes az útzár

Halálos baleset történt Heves megyében, teljes az útzár