szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A határzár fenntartásáról és az orvosbérek emeléséről is tárgyalt szerdai ülésén a kormány, a részletekről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a Kormányinfón. Az igazolt fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik, a legfrissebb adatok szerint csütörtökre 16 ember vesztette életét és 848 fertőzöttet találtak egy nap alatt. Jelenleg 757 embert kezelnek kórházban, de emiatt nem szigorítanak.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A legfontosabbak:

  • Újabb egy hónappal meghosszabbította a kormány a határzárat, azon országokkal kapcsolatban sem módosítanak, ahol kedvezőbbek a fertőzési adatok.
  • A korábban elrendelt maszkviselési szabályok, látogatási tilalmak érvényben maradtak, további szigorításról nincs döntés.
  • Az influenzaoltás biztosított lesz, várhatóan október második felétől lehet ingyen oltatni, a részleteken még dolgoznak.
  • A kormány az ideihez képest kétszer annyit, 3 milliárd forintot ad a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek a kuratórium kérésére.
  • A Magyar Orvosi Kamara 120 százalékos béremelési javaslatát tárgyalási alapnak tekinti a kormány, csütörtökön kezdődik a tárgyalás az Emmi, az operatív törzs és a kamara között.
  • Vera Jourová bizottsági alelnökkel nem lesznek kétoldali találkozók, de bíróságig nem megy el a kormány az álláspontja szerint a magyarokat sértő kijelentései miatt.
  • A mostani EU-csúcs egyik legfontosabb kérdése a koronavírus-járvány miatt szükséges uniós pénzügyi alap lesz, amit a kormány szerint felelőtlenség a jogállamisági vitával összekötni. Orbán Viktornak erre is van egy terve.
1 2 3
Sorrend megfordítása

Nem lesz szigorítás a V4-eknek adott kedvezményeken

A hvg.hu arra kérdezett rá, hogy a kormány a határátlépések szabályozásánál továbbra is külön utat jár-e, vagy kész a közös európai szabályozásban gondolkodni, mire Gulyás azt a kitérő választ adta, hogy a schengeni szabályok lehetőséget adnak a határellenőrzés visszaállítására, és eszerint jár el a kormány.

Kérdés volt az is, hogy terveznek-e esetleg szigorítani a visegrádi országokra érvényes határátlépési engedményen, miután például Szlovákiában szükségállapotot hirdettek ki, amire Gulyás csak annyit mondott, továbbra is fenntartják a határzárra vonatkozó intézkedést.

Ha az Új Nemzedék programot kormányközi megegyezésként képzelik el, készek-e lemondani az abban Magyaroroszágnak biztosított forrásokról - kérdeztük, mire Gulyás azt mondta, ez magától értetődik, ebben az esetben nem adósodunk el és nem részesülünk az ebből járó forrásokból. Most ugyan össze van kapcsolva a hét éves költségvetés és az Új Nemzedék alap, de azt könnyedén szét lehet választani.

Arra pedig, hogy azért nyitották-e meg a kiskunhalasi járványkórházat, mert a többi kapacitás betelt, Gulyás Gergely azt mondta, azért van szükség a megnyitására, mert az operatív törzs úgy ítélte meg, hogy ott helyben szükséges újabb kapacitásokat rendelkezésre bocsátani.

A kormányinfó ezzel véget ért.

Biztos, hogy lesz a Színművészetin képzés

Szab-e a kormány határidőt a kuratóriumnak, hogy rendezze az SZFE helyzetét – kérdezi a Telex. Gulyás erre is azt mondja, a helyzet rendezését a kuratóriumra bízzák, ők ebbe nem szólnak bele. Kiderült, a fenntartói modellen nem változtatnak a tiltakozások hatására sem, hiszen ez 8-ból 7 helyen jól működik. A kormány csak annyit tud tenni, hogy a finanszírozás feltételeit biztosítsa. Abban biztos, hogy azok számára lesz képzés, akik tanulni akarnak.

Gulyás azt mondja, nem figyelnek meg újságírókat (a külügy újságírólistája miatt kérdeztek erre), szerinte a listázástól távol áll attól, hogy ha valaki egy újságíró szakmai útjára kérdez rá (ahogy ezt a Külügyminisztérium tette a külképviseleteknél). Mindenki olyan képzésen vesz részt, amilyenen szeretne – mondja Gulyás. A további kérdésekkel a Külügyminisztériumoz irányított. Neki még sosem jutott eszébe, hogy a külföldre járó újságírókat adatbázisba szervezze.

Arra a kérdésre, hogy a jogállami jelentés kifogásai közül megfontol-e bármit a kormány - például a bíróságra vonatkozó részeket - Gulyás azt mondta, a bíróságokra vonatkozó szabályokat az Európai Bizottság évekkel ezelőtti kifogásai alapján megváltoztatták. Ha a Bizottság komolyan venné saját magát, nem hozna fel lezárt témákat – mondja a miniszter.

Gulyás azt mondja, alapelvi szinten nem támogatták, hogy közös hitelt vegyen fel az EU, de a déli államok miatt elfogadták azt. Kötöttek egy kompromisszumot, ami különválasztja a jogállamiság tiszteletben tartását és az EU pénzügyi érdekeinek védelmét. Azt, hogy az uniós alapszerződést megsértve akarja valaki a jogállamot védeni, és megpróbálja megkerülni a szabályokat, nem tudja támogatni a magyar kormány. Ebben az esetben nem támogatják a Next Generation alapot sem (erről beszélt a tájékoztató elején is). Ezt le kell választani a hétéves költségvetésről, de ez könnyen megvalósítható.

A jogállamiság hivatkozása azoknak a fukar államoknak, akik nem akarták, hogy a déliek pénzt kapjanak, ezzel akarják szétverni a nyáron létrejött megállapodást – mondja Gulyás. A megoldás Orbán szerint az, hogy kormányközi alapon vegyenek fel hitelt, amiből legfeljebb Magyarország nem részesedik.

Nem számít, hogy máshol alacsonyabb a fertőzés

A lehető legnagyobb biztonságot úgy tudja garantálni a kormány, ha érvényben marad a teljes határzár, az az ország sem lehet kivétel, ahol alacsonyabbak az esetszámok – mondja Gulyás. Üzleti útra lehet menni, de most az a felelős magatartás, ha egyéb okból nem megyünk külföldre.

Kérdés az is, hogy miért nem sikerült itthon alacsonyabban tartani a fertőzések számát, több európai országhoz hasonlóan. Gulyás szerint lehetne rosszabb példákat is mondani, de azt mondja, mióta az intézkedéseket betartják itthon, a fertőzés terjedése lassul.

A kormány mindig a lehető legrosszabb forgatókönyvet nézi és szorozza meg kettővel, de még így is biztosítva lesz mindenkinek a sürgősségi ellátása kórházi keretek között. 

Az alapjövedelemben nem hisznek

A feltétel nélküli alapjövedelemmel nem értenek egyet, mert abba tönkremehet az ország, ha munka nélkül kellene fizetni nekik – mondja Gulyás. Szerinte nagyon sok téves döntést hozott a Fővárosi Önkormányzat, például a nagykörúti bringasávokkal. "Szeptemberben karácsonyi dugók vannak már" – mondta a miniszter. A rakpart hétvégi lezárását viszont nem tartja rossznak.

Valóban van, ahol csúszik az álláskeresési járadékról szóló döntés

Az RTL Klub arra kérdez rá, miért van az, hogy többen hónapok óta nem kapnak álláskeresési járadékot. Gulyás szerint néhány kormányhivatalban van ilyen probléma, már kérték az ügyintézés felgyorsítását, akár plusz dolgozó bevonásával.

A mentősök leterheltségére is rákérdeznek, hiszen az új eljárásrend szerint a tesztek levétele mellett nekik kell a kijelölt kórházakba szállítani a betegeket is. Gulyás erre azt mondja, azért irányítja a védekezést az operatív törzs, mert ők látják a szabad kapacitásokat. A mentősök kifeszítve és a határon végzik a munkájukat, ha van olyan javaslat, ami a terhet csökkenti, az indokolt.

A kaszinókra nem vonatkozik a 11 órás zárás, de "a felvetés indokolt", ezt majd továbbítja az operatív törzsnek.

Gulyás Gergely az EP alelnökének, a német Katarina Barley nyilatkozatát is felháborítónak tartja - ő azt mondta, jogállamisági kérdések miatt pénzügyileg ki kell éheztetni az olyan országokat, mint Magyarország. vagy Lengyelország. Gulyás hozzáteszi, hogy mikor egy némettől ezt hallják a lengyelek, rossz emlékeket idézhetnek fel bennük.

A közterületi maszkviselés is szóba került kérdésként

Ha az operatív törzs tesz javaslatot a közterületi maszkviselésre, a kormány megfontolja, de Nyugat-Európában sem ész nélkül vezették be ezt, Budapesten nem volt jelentős tömeg köztereken, hogy ez indokolt legyen – válaszolta egy kérdésre Gulyás.

Még nem kell elhalasztani a tervezett műtéteket

Az Mfor arra kérdez rá, hogy a kórházban ápoltak és az elhunytak számánál hónapos rekordok dőlnek meg, mikor kell a tavaszi korlátozó intézkedéseket visszahozni. Gulyás erre nem tudott egy konkrét esetszámot mondani, de szerinte ha a jelenlegi szabályokat betartjuk, akkor a reprodukciós ráta nem fog nőni, a kórházban kezelt betegek száma is stagnálhat. Ez mind hipotézis, de Európában a robbanásszerű növekedést stagnálás követte.

Az egészségügy tud minden koronavírusos betegről gondoskodni, és amennyiben kell, elhalasztják a nem sürgős műtéteket. Erre most nincs szükség, és október közepéig erre biztosan nem is lesz szükség.

Az MNB 50 pontos javaslatait támogatja a kormány, van, amivel teljesen egyetértenek, másban lehet nézetkülönbség, de ha kell, a tavasszal alkalmazott munkaerőpiaci megoldásokhoz is visszatérhet a kormány.

A családbarát javaslatok címszó alatt található elemekkel egyetértenek – a családi adókedvezmény emelését és a 3 gyerekesek SZJA-mentességét hozta fel példaként -, de hogy mit tudnak megvalósítani, azt nem tudja, az ország teherbíróképességét is figyelembe kell venni. Nem lepődne meg, ha a Jegybank jónéhány javaslata visszaköszönne a Novák Katalin miniszter által készített 2. családvédelmi akciótervben.

Elmondta azt is, a kormány idén 5 százalékos visszaeséssel számol, arra viszont nem tud válaszolni, hogy 2022-ben lesz-e gázár csökkentés. Annak nincs realitása, hogy 10 százalék alatt legyen az SZJA jövőre.

Beszélt arról is, gazdaságilag - reményei szerint - semmit sem jelentene az országnak, ha nem Trump nyeri az amerikai elnökválasztást, amúgy viszont nem lenne jó az országnak. Az Orbán–Putyin találkozónak még nincs időpontja, nem tudja, hogy a járvány hogyan befolyásolja az éves találkozót.

Jövőre emelik a közfoglalkoztatottak bérét

Jövő évtől emelkedhet a közfoglalkoztatottak bére, annak mértéke még kérdéses - erősített rá Orbán Viktor Tényeknek adott interjújára Gulyás Gergely. A kormány egyelőre nem döntött az ügyben.

A Városliget miatt "egy pohár vízben keletkezett vihar": Gulyás szerint ugyanis csak azért hoztak egy kormányrendeletet arról, hogy a felsorolt építési helyeken „épület és építmény létesíthető” a beépítési szabályok betartása mellett, mert a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Városliget beépítésének tilalmáról szóló javaslatot, amit úgy terjesztettek be, hogy arról - a megállapodást megszegve - nem egyeztettek a Közfejlesztések Tanácsának ülésén.

Mindettől függetlenül Gulyás szerint továbbra is a korábbi nyilatkozataikhoz tartják magukat: amíg a Főváros nem változtat az álláspontján, nem valósul meg az a három épület, amit oda terveztek.

Drukkolnak a fővárosnak, hogy ne maradjon félkész a Biodóm (de több pénzt nyilván nem adnak rá).

A reptér ügye is téma

A reptér visszaszerzése helyes célkitűzés – mondta Gulyás Gergely egy kérdésre válaszul, de ha majd lesz döntés, szólnak. Azt is reméli, hogy nem kell újra a rendkívüli jogrendet bevezetni, most nem ilyen a helyzet.

Demeter Ervinre is reagál

Furcsa beszédet mondott Demeter Ervin volt titokminiszter, kormányhivatal-vezető augusztus 20-án: egy álmáról beszélt, melyben a román Securitate szeretné eltávolítani őt a beosztásából, hogy a helyére saját embert ültessen. "Szar, szemét szekusokat" emlegetett, majd tett egy megjegyzést arra, hogy kérdés, ez csak egy rossz álom volt-e vagy egy jövőbeli történés előérzete.

Miután nem sokkal később kiderült, hogy Demeter Ervint a Fidesz korábbi miskolci polgármester-jelöltjére, Alaszkai Zoltánra cserélik, mindenki rá - illetve családjára - értette Demeter szavait.

Gulyás Gergely egy kérdésre válaszolva elmondta, Demeternek a beszéde előtt 3 nappal szólt, hogy váltás lesz a kormányhivatal élén, szavait pedig elfogadhatatlannak minősítette. "Ha volt is kétség az eltávolítás helyességével kapcsolatban, ez a nyilatkozat alátámasztja azt."

 

1 2 3

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

"Jobb járványban meghalni, mint éhen halni" - tüntetések törtek ki Olaszországban a szigorítások miatt

"Jobb járványban meghalni, mint éhen halni" - tüntetések törtek ki Olaszországban a szigorítások miatt

Orbán: Szorítunk Trump újabb győzelméért

Orbán: Szorítunk Trump újabb győzelméért