szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfőtől folytatjuk a sztrájkot! - jelentették be szombat Színház-és Filmművészeti Egyetem előtt szombat délután tartott sajtótájékoztatón az egyetemi autonómiam megszüntetése miatt sztrájkolók.

A sztrájkolók elmondták: nyolc követelésükből hatra egyáltalán nem kaptak semmmilyen választ, a 15 százalékos bértömegemelést pedig nem tekintik a követeléseik teljesítésének, mert arról kormányzati szinten döntöttek. Hangsúlyozták, hogy noha a tárgyalásokat a kuratórium befejezettnek tekinti, a sztrájkot a törvény szerint egyoldalúan nem lehet felfüggeszteni, ezért is fogják hétfőtől folytatni azt.

A szombati sajtótájékoztató előzménye, hogy Szarka Gábor, az SZFE újonnan kinevezett kancellárja pénteken a közrádióban azt mondta, a sztrájkbizottság nyolc követelést fogalmazott meg, ebből hatot a fenntartóval szemben, ezekkel azonban munkáltatóként nem tudnak foglalkozni. Amivel igen, az a fizetésemelési igény, ezt meg is tették, a kért 10 százalék helyett 15 százalékos bérfejlesztést határoztak meg januártól.

A sajtótájékoztató előtt az egyetem épületétől futók indultak el öt egyetemi városba, Debrecenbe, Pécsre, Kaposvárra, Szegedre és Egerbe a "szabadság lángjával". Azt szeretnék, ha a futók vasárnap egyszerre érnének el az öt városba, ahol koncertekkel, beszédekkel hirdetik tovább a felsőoktatás autonómiájának a fontosságát.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az óvodásoknak is koronavírus-tesztelést kínál a pestszentlőrinci önkormányzat a nyitás előtt

Az óvodásoknak is koronavírus-tesztelést kínál a pestszentlőrinci önkormányzat a nyitás előtt

Meghalt Bernie Madoff

Meghalt Bernie Madoff

Kórházreformra készülhet a kormány

Kórházreformra készülhet a kormány