szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ellenzéki pártok szerint növelni kell az anyaotthonok kapacitását és az iskolapszichológusok számát, és meg kell erősíteni a jelzőrendszert is. Novák Katalin miniszter ezzel szemben arról beszélt, az ellátórendszer háromszorosára bővült az elmúlt években, a krízisközpontok is magasabb támogatást kapnak.

Hétpontos intézkedési tervet készítettek az ellenzéki pártok, hogy megoldást találjanak a nők elleni erőszak szerintük rendszerszintű problémájára.

A Gyurcsány Ferenc (DK), Jakab Péter (Jobbik), Kanász-Nagy Máté (LMP), Fekete-Győr András (Momentum), Tóth Bertalan (MSZP) és Karácsony Gergely (Párbeszéd) pártelnökök által jegyzett közlemény szerint Magyarországon minden ötödik nőt bántalmaznak, és több mint 200 ezer nő él bántalmazó kapcsolatban. A pártok szerint a nőket ért bántalmazásokhoz köthető halálesetek száma is olyan méreteket öltött, hogy azonnali megoldásokra van szükség.

A szövetség pártjai szerint létre kellene hozni egy önálló költségvetési alapot a nők elleni erőszak megelőzésének támogatása érdekében, meg kell erősíteni a nők elleni erőszak jelzőrendszerét, és ki kell vizsgálni minden gyanús esetet. Szorgalmazzák továbbá az anyaotthonok kapacitásának bővítését, valamint, hogy a családon belül erőszak elleni küzdelem legyen a Nemzeti Alaptanterv része. A hétpontos intézkedési terv további pontjai szerint biztosítani kell a rendvédelmi és igazságügyi dolgozók megfelelő szakmai képzését, illetve az iskolapszichológusok számát.

A közlemény emlékeztet, hogy a Fidesz-kormány nem hajlandó ratifikálni a nők és gyermekek jogait védő Isztambuli Egyezményt, miközben az lenne a minimum, hogy legalább az abban foglaltak életbe lépjenek, hogy csökkenjen a támadások lehetősége és növekedjen az áldozatok védelme.

A Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján Novák Katalin miniszter is üzent, aki szerint van segítség a kapcsolati erőszak ellen, a kormány 2010 óta következetesen küzd ellene, és mindent megtesz azért, hogy minél kevesebben essenek áldozatul, valamint hogy az áldozatok segítséget kapjanak.

Novák Katalin a Facebook-oldalán közzétett videóban arról beszélt, az ellátórendszer a háromszorosára bővült az elmúlt években, és mindenki számára folyamatosan elérhető, a krízisközpontok működtetésére 2016 óta ötven százalékkal több állami támogatást biztosítanak, a titkos menedékházakra pedig dupla akkora forrás érhető el, mint korábban.

Tíz évvel ezelőtt tizenkét krízisközpont és egy titkos menedékház volt, ehhez képest jelenleg húsz krízisközpont, nyolc titkos menedékház, hét kríziskezelő ambulancia és huszonegy félutas ház működik, és az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat száma folyamatosan hívható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
16 ezer vadat gázoltak el az elmúlt vadászati idényben

16 ezer vadat gázoltak el az elmúlt vadászati idényben

Horrorfilmbe illő hangot ad az Amazon elektromos furgonja

Horrorfilmbe illő hangot ad az Amazon elektromos furgonja

Az A-Híd újíthatja fel a Lánchidat 18,8 milliárdért

Az A-Híd újíthatja fel a Lánchidat 18,8 milliárdért