szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az értelmi fogyatékkal élők számára sem lesz kötelező a maszk; marad a határellenőrzés februárig és ismét kitolta a kormány a közérdekű adatigénylések határidejét.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az éjjel több kormányrendelet is megjelent a Magyar Közlönyben. Ezekből kiderült, hogy kiterjesztik a kötelező maszkviselés alól felmentettek körét. Eddig csak az autizmussal élőknek nem kellett hordaniuk a maszkot, mostantól az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal élők számára sem lesz kötelőző.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége korábban a belügyminisztertől kért segítséget a szigorú maszkviselési szabályok miatt, de akkor csak az autisták számára engedélyezték a könnyítést.

A kormány a határellenőrzés idejét is kitolta. Az eddigi jogszabály november 30-ig írta elő, a rendelet szerint a jövő év február 1-ig marad a határokon az ideiglenes ellenőrzés.

Ismét 45 nap lehet a közérdekű adatigénylések megválaszolásának a határideje, ha "valószínűsíthető", hogy az igénynek a infótörvényben meghatározott 15 nap alatt való teljesítése "a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné". Mindez még hosszabbítható újabb 45 nappal, vagyis összesen 90 napig is várhatunk az adatokra. Szóban nem lehet előterjeszteni ilyen igényt, a rendelet február 8-ig lesz hatályban.

Ez a sajtó számára különösen fájdalmas lehet, mert az újságírók így tudnak hozzájutni az állami feladatot ellátó szervezetek tevékenységére vonatkozó információkhoz.

A határidők kitolását már a tavaszi veszélyhelyzet idején megjátszotta a kormány: akkor is háromszor annyi időt hagynak a közérdekű adatigénylések megválaszolására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismét börtönbe kell vonulnia a Samsung első emberének

Ismét börtönbe kell vonulnia a Samsung első emberének

Benyújtották kérelmet az orosz vakcina EU-s engedélyeztetésére

Benyújtották kérelmet az orosz vakcina EU-s engedélyeztetésére

Mit jelentenek a ruhacímkéken lévő, "fenntartható" jelölések?

Mit jelentenek a ruhacímkéken lévő, "fenntartható" jelölések?