szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az úgynevezett Hagyományőrző Munkásőr Társaság országos parancsnokát kapták rajta a csillag használatán. Az ügyészség szerint ezt a köznyugalom megzavarására alkalmas módon tette.

Tiltott önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt emelt vádat egy Heves megyében élő férfi ellen az Egri Járási Ügyészség – közölte a megyei főügyész az MTI-vel. A 32 éves vádlottról úgy fogalmaztak: 

Egy hagyományőrzőnek titulált kisebb közösség országos parancsnokának tekinti magát.

Az már a Blikkből derül ki, hogy az úgynevezett Hagyományőrző Munkásőr Társaság országos parancsnokával, Juhász Norbertttel szemben emeltek vádat. Juhász azt nyilatkozta a lapnak:

Tavaly indult az ügy, miután a honlapunkon megjelenő, vörös csillagot ábrázoló képek és szövegek miatt valaki feljelentett. Az összes tulajdonomban álló ingatlant átnézték a rendőrök, és a közeli hozzátartozóimnál is házkutatást tartottak. Még a munkásőrség által használt, de már jó ideje hatástalanított géppisztolyomat is elvitték.

A társaság nincsen civil szervezetként bíróságon bejegyezve az ügyészség szerint. Ennek ellenére volt honlapja és közösségi oldala, melyeken gyakran szerepelt illusztrációként ötágú vörös csillag is. Az oldal és a honlap üzemeltetője, egyben szerkesztője – írják – a tiltott önkényuralmi jelképnek számító csillagot profilképet is alkalmazta.

Fegyvert nem használunk, és masírozni sem szoktunk. Munkával, tollal és felvilágosító szóval! – ez a jelszavunk. Most egy olyan múzeumot szeretnénk megnyitni, ahol a munkásőrség történetét mutatnánk be

– Juhász a Blikknek így foglalta össze, hogy csoportja mit csinál. Kiemelte, hogy elhatárolódnak a sztálinizmus bűneitől.

A főügyész emlékeztetett: a büntető törvénykönyv (Btk.) rendelkezése értelmében, aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas módon használ, az – ha súlyosabb bűncselekményt nem valósít meg – elzárással büntetendő. Az ügyészség pénzbüntetés kiszabását, valamint az eddig ideiglenesen hozzáférhetetlenné tett jogszabálysértő tartalmak végleges törlését kérte a bíróságtól.

Az ötágú vöröscsillag a 19. század óta használatos munkásmozgalmi jelképként. Magyarországi tilalmának mostani, már nem általános formáját 2013-ban rögzítette a kormány a Btk.-ban.

A munkásőrség az MSZMP párthadserege volt a rendszerváltás előtt. A becslések szerint a testületnek 1957–1989. között 200 ezer tagja volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Kifizette az állam a vöröscsillag-perben megítélt kártérítést

A magyar állam kifizette az Emberi Jogok Európai Bírósága által jogerősen megítélt 6 400 euró kártérítést és perköltséget Fratanolo Jánosnak, akinek az ítélet szerint megsértették szabad véleménynyilvánításhoz való jogát azzal, hogy ötágú vörös csillag nyilvános használata miatt büntetőeljárás indult ellene - tájékoztatott a férfit képviselő ügyvédi iroda szerdán.

Lancet: Nem halálosabb a koronavírus brit mutánsa, csak sokkal fertőzőbb

Lancet: Nem halálosabb a koronavírus brit mutánsa, csak sokkal fertőzőbb

Semjén Zsolt feljelentést tesz, amiért gólyagyilkosnak próbálták beállítani a Facebookon

Semjén Zsolt feljelentést tesz, amiért gólyagyilkosnak próbálták beállítani a Facebookon

Az óvodásoknak is koronavírus-tesztelést kínál a pestszentlőrinci önkormányzat a nyitás előtt

Az óvodásoknak is koronavírus-tesztelést kínál a pestszentlőrinci önkormányzat a nyitás előtt