szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azok szóbelizhetnek, akik nem érték el a 25 százalékot az írásbeli érettségin.

Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki tájékoztatóján beszélt az iskolákat érintő járványügyi intézkedések változásairól. Elmondta, az óvodák és az általános iskolák (az első 8 évfolyam) nyitását április 19-ére tervezik, vagyis itt nincs változás a korábbi tervekhez képest. A pedagógusok oltása folytatódik, a honvédség az iskolák fertőtlenítést végzi a nyitáshoz.

A középiskolák esetében ugyanarról beszélt, mint Orbán Viktor miniszterelnök a reggeli rádióinterjúban, a 9-12 évfolyamok csak május 10-én térnek vissza a tantermekbe.

Az érettségivel kapcsolatban elmondta, csak írásbelik lesznek, a szóbeli és gyakorlati vizsgák "jellemzően" elmaradnak, mintegy 110 ezer érettségizőre számítanak. Az előrehozott vizsgákat megtartják. Maruzsa arról is beszélt, hogy azoknál a tárgyaknál, ahol nincs írásbeli, ott megszervezik a szóbeli vizsgákat. Abban az esetben, ha egy vizsgázó középszinten elérte a 12 százalékot, de a 25 százalékot nem, akkor mehet szóbelire. Testnevelésérettségin – ahol szóbeli és gyakorlati vizsga is szükséges – lesz változás: kihagyják az úszást és a küzdősportokat, mert fertőzésveszélyes.

Az írásbelire vonatkozólag elmondta, 10 fő vizsgázhat egy helyiségben, előtte testhőmérés lesz, és fertőtlenítenek is. Egy kis bulvárhírt is bedobott az államtitkár a végére: ő is megy felügyelni az írásbeli vizsgákat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla István hvg360

Balla István: Maruzsa államtitkár világossága

Hétfőn összeomlott a KRÉTA-rendszer, kedden a köznevelési államtitkár ahhoz hasonlította ezt a hibát, mint amikor leesik ez első hó és megbénul a város. Maruzsa Zoltán azt is mondta, a kormány által megbízott cég számára világossá tette: a rendszernek bírnia kell a terhelést. Sok más dolgot azonban nem tett világossá.