szerző:
MTI

Az Európai Unió lakosságát leginkább a tagországok közötti mozgás lehetőségei érdeklik az uniós témák közül – legalábbis ezt bizonyítja, hogy az Európai Bizottság által az EU és állampolgárai közötti közvetlen kommunikáció fenntartása érdekében létrehozott ingyenes információs szolgálat felhasználói tavaly a mobilitás kérdését vetették fel leggyakrabban.

Az Európai Bizottság közleménye szerint az említett szolgáltatás, a Europe Direct a régebbi és az új tagállamokban egyaránt különösen az olyan állampolgároknak volt segítségére, akik személyes mobilitásukkal, illetve egy másik EU-országban való munkavállalással, tartózkodással és tanulással kapcsolatos kérdéseikre kerestek választ. A kapcsolattartó központhoz beérkezett ilyen kérdések aránya elérte a 25 százalékot.

Az Európai Bizottság 2006-ot a munkavállalói mobilitás európai évévé nyilvánította. A brüsszeli testület szerdán hozza nyilvánosságra jelentését arról, milyen hatással vannak az unió életére az új tagországok munkaerejével szemben még fenntartott korlátozások. Korábban napvilágot látott értesülések szerint a jelentésből az derül majd ki, hogy a munkaerő áramlásával kapcsolatos félelmek nem igazolódtak, ugyanakkor az uniós testület nem javasolja kimondottan a tagországoknak, hogy oldják fel a még létező korlátozásokat.

A munkavállalók szabad mozgásával kapcsolatban hétéves átmeneti időszak van érvényben, ennek során a tagállamok nemzeti törvényeik, illetve az új tagállamokkal kötött esetleges megállapodások alapján korlátozhatják a munkapiacukra való belépést. Az első két év elteltét követően azonban a korlátozásokat továbbra is fenntartani kívánó tagállamok kötelesek erről hivatalosan értesíteni a bizottságot.

A mobilitással kapcsolatban leggyakrabban visszatérő téma tavaly a légi utasok jogait meghatározó, 2005 februárjában hatályba lépett EU-szabály volt. Ez megerősíti az utasok azon jogát, hogy járatok késése, törlése vagy túlfoglalása esetén kártérítésre, illetve a probléma egyéb rendezésére tarthassanak igényt. A legtöbb kérdés ezzel kapcsolatban az Egyesült Királyságból érkezett, a második és harmadik helyen Franciaország és Németország állt, az új tagállamok közül pedig Magyarország polgárait foglalkoztatta leginkább az új charta – áll a jelentésben.

A másik EU-országban történő munkavállalással kapcsolatban a felhasználók a személyek szabad mozgásáról, és ezen belül a harmadik országok állampolgárait és a családtagokat megillető jogokról érdeklődtek leggyakrabban. Ezt szorosan követték a másik tagállamban történő munkavállalással kapcsolatos kérdések. A társadalombiztosítási rendszerek, a nyugdíjak és a munkaügyi törvények ugyancsak a gyakran visszatérő témák között szerepeltek. A leggyakrabban feltett kérdéstípusok néhány példája: „Lengyel állampolgár számára szükséges-e munkavállalási engedély ahhoz, hogy Spanyolországban dolgozhasson?" vagy „A lányom egy másik EU-országban szeretne munkát vállalni. Hol találunk címeket?" illetve "Megkaphatom-e a nyugdíjam egy másik EU-tagállamban is?"

A külföldön folytatott tanulmányok ügyében érdeklődő felhasználókat főleg a tanulmányi és képzési támogatást biztosító programokkal és a diplomák elismerésével kapcsolatos kérdések foglalkoztatták.

A Europe Direct ingyenes – egyes mobilhálózatokban alapdíjas – telefonos és e-mail szolgáltatás, amelyet az állampolgárok az Európai Unió bármely részéről igénybe vehetnek annak érdekében, hogy választ kapjanak az EU-val kapcsolatban felmerülő kérdéseikre. Az egységes telefonszám (00800 6 7 8 9 10 11) csatlakozásuktól a 10 új tagállam állampolgárai számára is elérhetővé vált, és a szolgáltatás ma már az EU mind a 20 hivatalos nyelvén működik. A szolgáltatás az említett telefonszámon vagy a http://europa.eu.int/europedirect honlapon keresztül érhető el az unió összes tagországának nyelvén, így magyarul is.

hvg.hu Karrier

Egységesített EU-dokumentumokkal könnyebb a munkavállalás

Az Európai Bizottság által elfogadott egységesített kompetenciarendszer segítségével egyszerűbb külföldön munkát vállalni, vagy a tanulni szándékozók korábbi bizonyítványait, képesítéseit akkreditáltatni. Az Europass használatával a képző intézmények és a munkaadók könnyebben értelmezhetik a különböző országokból származó diplomákat, bizonyítványokat és szakképesítéseket.

Karrier

Munkavállalás az EU-ban - HVG-összeállítás

Kik, milyen munkát és mennyiért vállalnak el külföldön? Milyen papírok kellenek a kinti tevékenységhez, illetve miként lehet boldogulni az illegalitásban? A HVG tudósítói többek közt e kérdésekre keresték a választ abban a három uniós országban, amelyekben alighanem a legtöbb magyar dolgozik. HVG-összeállítás az európai munkaerőpiacról.

hvg.hu Tech

A 2005-ös, a mobilitás esztendeje lesz Európában

Európa vezető szerepet játszik a világon a vezeték nélküli technológiák elterjesztésében – derül ki az IDC informatikai piackutató cég legújabb felméréséből. Közép-Európa pedig különösen gyors fejlődésre számíthat az idén.

Karrier

EU: meddig maradnak a munkavállalási korlátok?

Vaklármának bizonyultak azok az előrejelzések, melyek szerint a csatlakozás után kelet-európai munkavállalók 10-15 milliós tömege árasztja el az unió régi tagállamainak munkaerőpiacait. A nyugati félelmek mégis alig csökkentek.

Az Ügyészségtől a Nyugati téri felüljáróhoz vonultak a tüntetők

Az Ügyészségtől a Nyugati téri felüljáróhoz vonultak a tüntetők

Ilyet se láttak még: fogyatkozás közben csapódott meteorit a Holdba

Ilyet se láttak még: fogyatkozás közben csapódott meteorit a Holdba

Ez érdekes: mágneses okostelefont tervezett a Samsung

Ez érdekes: mágneses okostelefont tervezett a Samsung

Ilyen is van már: ez a headset tudja, hova néz a viselője

Ilyen is van már: ez a headset tudja, hova néz a viselője

Két magyar filmet is díjaztak a trieszti filmfesztiválon

Két magyar filmet is díjaztak a trieszti filmfesztiválon

A brit nagykövet szókirakóssal emlékezik meg a magyar kultúra napjáról – fotó

A brit nagykövet szókirakóssal emlékezik meg a magyar kultúra napjáról – fotó