szerző:
hvg.hu

Úgy érzed, felkészültél a felvételi beszélgetésre? A trükkös kérdésekre is tudod a választ: hogy képzeled el magadat öt év múlva, mit nyújthatsz a cégnek és mit vársz tőle? Kipihenten és pontosan érkezel, majd a kellő lélekjelenléttel belépsz az ajtón. De mi vár rád ott? Tanácsok.

Az álláskeresők rémálma, hogy remegő lábbal, izzadva odaállnak az interjúztató elé, és egy jéghideg szempár tekint vissza rájuk. Ilyenkor mindenkin végigfut a hideg, és megfordul a fejében, hogy „csak ne szívassanak meg”. Íme a pánikot keltő interjúztatók négy jellegzetes típusa.

Az elsőbálozó

Nem reménytelen - de kellemetlen - a helyzet, ha olyasvalaki interjúztat, akin látszik, hogy még kezdő. Ugyanolyan bizonytalan, mint te?  Megnyilvánulásaiból látszik, hogy nem rutinos? Kellő tapintattal kezeld a helyzetet! Az elsőbálózók általában jól szervezettek, szeretnek mindent körülményesen megvizsgálni, gyakran elméleti tudásukra alapoznak, és legtöbbször terjedelmes listát állítanak össze a kérdésekről, amelyeket fel akarnak tenni. Mi a jó taktika ebben az esetben? Soha ne éreztesd, hogy te vagy fölényben! Ha pillanatok alatt felméred a terepet, és rájössz, hogyan irányíthatod a kérdezőt, akkor is ügyelj arra, nehogy felcserélődjenek a szerepek! Az „elsőbálózó” interjúztatók ugyanis többnyire előre megírt forgatókönyv szerint kérdeznek - és vezénylik le a felvételi beszélgetést -, amibe nem fér be a kis kitérő, ahogy a részletekre sem kíváncsiak. Ha valamire kíváncsi vagy, esetleg fel akarod hívni a figyelmét magadra, eredményeidre, várd meg az interjú végét, és csak akkor fordulj hozzá!

A csendes kritikus

© sxc.hu
Nem kapsz visszajelzést? Módszeresen válaszolsz az interjúztató kérdéseire, ám szóbeli vissazcsatolás nem érkezik, legfeljebb egy-egy bólintás? A visszajelzés hiánya elbizonytalaníthatja a jelentkezőt - ezt a felvételiztetők is tudják -, különösen, ha azt látja, hogy az interjúztató minden mozdulatát figyeli, néha-néha feljegyez valamit az előtte fekvő adatlapra. Ilyenkor az a legjobb taktika, ha nyugodt maradsz és nem jössz zavarba, ha beszélgetés közben beáll a csend. Számos álláskereső feszengeni kezd, ha kellemetelen szünet áll be a beszélgetésben, és kényszeresen belefog valamibe, olyan dolgokat is elárulva ezzel magáról, amit normális esetben nem tenne (fegyvert adva az interjúztató kezébe). Ilyenkor legtöbbször kiderül, hogy a jelentkező  bizonytalan, sokszor csak azért beszél, hogy hallassa a hangját, vagy minden esetben visszaigazolást vár.

Az arrogáns

Balsejtelmed beigazolódott, alighogy helyet foglaltál, máris érkezik az első kérdés, pattogós stílusban? Ordít a kérdezőről, hogy csak arra vár, hogy beléd köthessen? Addig, amíg kedélyes kérdezz-felelek folyik, engedd el magad, és koncentrálj arra, hogy pontos, lényegretörő válaszokat adj. Ha az interjúztató keresztkérdéseket tesz föl, megkérdőjelezi azt, amit elmondtál, és igyekszik sarokba szorítani, maradj higgadt, és ügyelj rá, hogy arra reagálj, amit kérdezett. Ne mutasd ki, hogy elbizonytalanodtál, ne lássa rajtad, hogy megfélemlített. Ha indiszkrét kérdést tesz fel - ilyenek lehetnek a magánéletedet firtató kérdések -, aminek semmi köze a megpályázott poszthoz, vagy tudásod, rátermettséged feltérképezéshez, nyugodtan kérdezz vissza, mi köze van mindennek az állásinterjúhoz! Légy talpraesett és védd a saját érdekeidet!

Az aprólékos

Már két órája bent ülsz az interjúztató előtt, és úgy érzed, sohasem szabadulsz? Jeleznél, hogy lejárt az idő, már alaposan kifaggattak, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Ha az interjúztató látja, hogy a jelentkezőnek sietős, felmerülhet benne a gondolat, hogy valamit el akar titkolni, türelmetlen, esetleg más dolga van (ami nem vet jó fényt rá, mert ugyan ki veszi jó néven, hogy a jelölt csak félszívvel van jelen a felvételi beszélgetésen). Ilyenkor nem tehetsz mást, hallgasd végig a másikat, válaszolj, ám ha személyesebb témákat érint, igyekezz rövidre zárni a beszélgetést, ne merülj el a részletekben. Ne veszítsd el a türelmedet, légy kedves, visszafogott és határozott!

hvg.hu Karrier

Tippek elkeseredett negyvenes munkavállalóknak

Sokan elkeseredetten konstatálják, hogy negyvenéves fejjel már öregnek számítanak, a cégnél ugyanis szép lassan lecserélődött a kollektíva, fiatal pályakezdők vették át az „uralmat”. A tapasztalat ugyanakkor semmivel sem pótolható, a középkorú munkavállalók ügyesen kiaknázhatják lehetőségeiket. Tippek.

hvg.hu Karrier

Hat ok, amiért nem jutsz el az állásinterjúig

A legtöbb álláskereső mérföldkőnek tekinti, ha állásinterjúra hívják, és bízik a sikerben, holott a felvételi beszélgetés csak egy lépcsőfok. Más kérdés, hogy rögös az út idáig, a jelentkező könnyen kieshet az előszűrésen. Hibák, amelyek kiütnek a nyeregből.

hvg.hu Karrier

Négy tipp, hogyan kerülheted el a főnök bosszúját

Bármilyen jó kapcsolatban vagy főnököddel, akadhatnak olyan pillanatok, amikor a legszívesebben elkerülnéd az irodáját. Szeretnél láthatatlanná válni, hogy ki ne derüljön: késtél vagy elrontottál valamit, és még nem volt időd helyrehozni? Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Négy tipp, hogyan törj be az álláspiacra

Az első munkahely kiválasztását és megszerzését a legtöbb álláskereső élet-halál harcként éli meg. Az önéletrajz írás, az izgatott várakozás, vajon behívnak-e az állásinterjúra, a felkészülés, majd a szóbeli beszélgetés a leendő a fönökkel olyan, mint egy csata, amelyben a nehéztüzérséggel kell szembenézni. Előtte nem árt felvértezni magad! Tippek.

hvg.hu Karrier

Öt mondat, amit soha ne mondj ki az állásinterjún

„Izgultam, kicsúszott a számon valami butaság” – sokan így mentegetőznek, amikor tudatosul bennük, hogy elbukták az állásinterjút, mert olyasmit is kiböktek, ami bizony nem vet jó fényt rájuk. Mikor érdemes hallgatni? Tippek.

Fedőneve: állambiztonság. A titkosszolgálatok irányítása 1990 után is a régi kezekben maradt

Fedőneve: állambiztonság. A titkosszolgálatok irányítása 1990 után is a régi kezekben maradt

Öt betegből négyet már 24 órán belül hazaküldenek a sebészetről a műtét után

Öt betegből négyet már 24 órán belül hazaküldenek a sebészetről a műtét után

Érdektelenségbe látszik fulladni a dunaújvárosi választás

Érdektelenségbe látszik fulladni a dunaújvárosi választás

Új YouTube-csatornát csinált a Pesti Srácok, de azt is letiltották

Új YouTube-csatornát csinált a Pesti Srácok, de azt is letiltották

Megvan Macron jelöltje a párizsi polgármesteri posztra

Megvan Macron jelöltje a párizsi polgármesteri posztra

Orbán bejelentette a klímavédelmi akciótervet

Orbán bejelentette a klímavédelmi akciótervet