Sokan szkeptikusan, mások lelkesen keresik fel az auraelemzőket. Vajon színekkel csakugyan leírható testi-lelki állapotunk? Létezik-e aura, és ha igen, mi az? Mit jelent az auraszín és hogyan kell egy gép segítségével értelmezni a jeleket? Kipróbáltuk.

„Az én gyerekem biztos indigókék, igazi kis bölcs, okos és nyitott a világ dolgaira, emellett mozgékony és energikus” – a hozzászólás az ezoterika szerelmesei által látogatott egyik fórumra érkezett, amely az auraelemzés titkait firtatja. Indigókék? Netán zöld vagy vörös? Mit jelentenek a színek, és hogyan kell értelmezni őket?

Rejtett titkok. Mi lesz belőle?
„Sokan megkeresnek azzal, hogy ők kékek vagy zöldek, legalábbis ez derült ki róluk az aurafotózás után, és kérik, hogy magyarázzam el nekik, mindez mit jelent. Anélkül, hogy látnám a fotót, nem tudok segíteni, az auraelemzés ugyanis nem arról szól, hogy az embereket színenként csoportokba soroljuk” – oszlatja el a tévhitet Mihályiné Jung Szilvia aurakonzulens, diplomás asztrológus, aki három és fél éve foglalkozik elemzéssel, emellett a szellemgyógyászatban, reikiben – energiaközvetítés – is járatos. Az aura uralkodó színe és a többi árnyalat, ami bejátszik, utal az illető belső energiáira, feltöltöttségére, és jó emberismerettel ezen információk segítségével következtetni lehet a személyiségjegyekre is. Szó sincs hókuszpókuszról.

Szilvia saját magát „közvetítő csatornának” tekinti. A hozzá fordulók érzik vagy tudják, hogy valami nincs rendben velük, körülöttük, a szakember az aurafotó elemzése, értékelése után tanácsot ad nekik, esetleg aromaterápiás, illóolajos kezelést kapnak. „Ha a kimerültségük mélyebbről fakad – komoly lelki bajokra utalhat –, tovább küldöm őket a megfelelő szakemberhez: pszichológushoz, orvoshoz” – meséli, hangsúlyozva, épp az a lényeg, hogy az emberek ráébredjenek lelki bajaikra, és segítséget kérjenek, mielőtt súlyos betegség alakul ki náluk. Van, akinek a pszichológus jelenti a kiutat, más kineziológust keres fel, megint másoknak az auraelemzés segít. De hogyan működik valójában az aurafotózás, és mi derül ki az értékelésből? Hogy kérdéseimre választ kapjak, megvizsgáltattam az aurámat.

Aura, csakra
Az aura a hindu tanok szerint a testet körülvevő energiaburok, amely jellegzetes sugárzást bocsát ki. Ezt a „szellemi beavatottak” már több ezer éve is érzékelték. Az indiaiak pránának nevezték a jelenséget, az áramló energiát, hívei szerint a keresztény hagyományban a szellemi lények fejét övező energiamezőt ábrázolják glóriaként. Az aura-csakrakép az egyént övező energiamezők leképezése.

A csakra szanszkrit eredetű szó, jelentése: kerék. Hét fő energiaközpontunk – csakránk – van, ezek a gerincoszlop mentén, függőleges irányban helyezkednek el, és különböző testtájakhoz, valamint belső elválasztású mirigyekhez kapcsolódnak.
„Foglalj helyet” – invitált Szilvia a kis kozmetikai szalonba, ahol a mérőgép helyet kapott. Csodálkozásomat látva megnyugtatott, az elemzést bárhol el lehet végezni, akár egy strandon is, csak az összeállított gép kell hozzá. A komplett felszerelés az ujjakból információt nyerő mágneses letapogatóból, úgynevezett bioszenzorból, egy laptopból, benne a speciálisan, erre a célra kifejlesztett szoftverből, valamint egy nyomtatóból és kamerából áll. Ez utóbbi nem létfontosságú, csak megörökíti a vendég arcát, a nyomtató pedig kilöki a gép által rögzített képet. A felszerelés lelke – vagy szeme – a kis kéztartó, amelyen mágneses pontocskákat helyeztek el. Erre kell ráhelyezni a tenyeret úgy, hogy az ujjak illeszkedjenek a letapogató pontokhoz, amelyek a kéz meridiánpontjaiból, akkupunktúrás pontjaiból kiolvassák, majd továbbítják az információt a hozzá csatlakozó szoftvernek, ami végül színekké és számadatokká alakítja őket.

Terítéken az aurám! (Oldaltörés)

Aurakép. Mutasd a színed!
© hvg.hu
Miután ráfektettem tenyeremet a készülékre, és kezdeti kétkedésemet félretettem, elkezdődött a mérés. Auraalapszínként előbb a narancssárga jelent meg, amely művészi hajlamra és intellektualitásra utal (magamban mosolyogtam, hát, igen...). Ezután megjelent a zöld szín, amely segítőkészséget jelez (naná, egy mások bajaira fogékony „lelki szemeteskukánál” ez alapkövetelmény, eddig stimmelt). „Most várunk egy kicsit, ide-oda ugrál” – mosolygott Szilvia, majd pár másodperc múlva közölte, hogy megjelent a lila szín is, ami rejtett spirituális hajlamot jelez, végül a kék, ami „gyógyító szín”.

Összességében tehát aznap reggeli állapotomat sommázva kiderült, hogy szociálisan érzékeny vagyok, szívesen segítek másokon, jók a megérzéseim, állandóan tanulok (erre utalt a halványsárga szín a fejemnél), ugyanakkor fogékony vagyok az ezoterikus dolgok iránt. Ez utóbbit nem állítom. De a szakember szerint kár tagadni vagy elnyomni, mert előbb-utóbb megnyilvánul valamiben. A belső energia áramlása, aktuális fizikai állapotom – merthogy a mérés mégiscsak a szervezet energiaszintjét jelöli – bonyolultabb lelki folyamatokra utalt, ennek leírásától ezért eltekintek. Annyi azért kiderült, hogy a mérés szerint komoly testi bajom nincs, nem vagyok beteg, a megcsappanó erőtartalékaimat saját magam is fel tudom tölteni – pihenéssel, kikapcsolódással. Megnyugodtam. A kékes-zöld pedig igazán kellemes szín.

„A pozitív vagy negatív gondolatok áramlása természetesen befolyásolja az auraszínt, ahogy a gyógyszerek: szívgyógyszerek, antidepresszánsok” – válaszolja Szilvia a kérdésre, lehet-e manipulálni a vizsgálatot. Ám azt hozzáteszi, hogy nagyon magas spirituális szinten kell állni ehhez, testünket és lelki rezdüléseinket kell kontrollálni, és a gép még akkor is pillanatnyi állapotot jelöl. Nem azt mutatja, hogy éreztük magunkat pár héttel korábban, akkor sem, ha valami trauma ért bennünket, amit azóta már kihevertünk. Az adott pillanat számít: a hét csakránkban  – gyökér, szex, napfonat, szív, torok, harmadik szem, korona – összpontosuló energia szintjét méri.

Gép és ember: kiből lesz aurafotós? (Oldaltörés)

Az aurafotózáshoz elvileg nem szükséges előképzettség, ami azt jelenti, hogy bárki megvásárolhatja a képek elkészítéséhez szükséges gépet, mégsem kapkodnak utána. „Közel kétmillió forintba kerül, egyedi megrendelésre szállítjuk. Eddig körülbelül negyven-ötven darabot adtunk el belőle” – magyarázza Bende István, a gépek értékesítésével is foglalkozó Auracentrum vezetője. A módszer, a licensz, a szoftver Amerikából származik, ám az itthon forgalomba kerülő változat már hazai fejlesztés, alkalmazkodik az felhasználók igényeihez – teszi hozzá Bende. A szakember sietve felvilágosít, hogy az aurafotózásra használt gépet elsősorban a különböző szakterületen dolgozóknak szánják, például természetgyógyászoknak, pszichológusoknak, szexuálpszichológusoknak, nem lelkes laikusoknak. Akad olyan gép, amelyet wellness-központban használnak, annak kimutatására, hogy a vendégeknek – állapotuk alapján – milyen szolgáltatásokra lenne igényük. De ez már a továbbfejlesztett, egyedi változat.

Aurafotó. Energia-leképezés
© hvg.hu
„Sokan támadnak minket, hogy rossz a gép. Nem a tudományok vannak a gépért, a gép van a tudományokért, valójában a megerősítés, az információ fontos, amellyel az egyes szakterületen dolgozókat segíti” – válaszolja Bende a felvetésre, miszerint a viszonylag egyszerű hozzáférés a megélhetési auralátókat is vonzhatja. A pusztán pénzért elemzőket meg kell különböztetni a szakemberektől, akik munkájukhoz használják a mérőt - hangsúlyozza.

A géphez alapképzés jár. A laikus kezelőnek elég a tanfolyam, konzultáció, öt könyv, amely kereskedelmi forgalomban nem kapható, valamint az elméleti és gyakorlati gépkezelői vizsga, melynek végén, ha az illető alkalmasnak bizonyul, oklevelet kap. Akad, aki ezzel beéri, ahogy olyan is előfordul, hogy valaki megveszi a drága gépet, használja is, de úgy, hogy hozzáteszi saját, tudományos alapot, ismeretet nélkülöző elemzését. Ez kivédhetetlen, ám szerencsére ritka – világít rá a helyzetre Bende István, hozzátéve, hogy a hazai alapoktatás kuriózumnak számít Európában, és éppen azért jött létre, hogy összefogja, egy körbe szervezze az auraelemzéssel foglalkozó szakembereket. Németországban például más a helyzet: bárki vehet aura-elemző gépet – ennek több változata is kapható –, ám mellé csak egy kézikönyvet kapnak.

Mi derül ki az elemzésből? (Oldaltörés)

Itthon ebből nem nagyon lehet megélni – tudtuk meg –, hacsak nem alapít valaki céget azért, hogy vállalati rendezvényeken, egészségnapokon mérjen. A részletes, egy-másfél órás mérésért, értékelésért és tanácsadásért általában 5 ezer forintot kérnek. És hogy mire lehet jó mindez?

„Az aurából a jellemre is lehet következtetni, de a betegségek is látszanak. Az aura sokkal finomabb, szubsztilisabb energia, ezért elemzésével jóval korábban észlelhetők a betegségre utaló jelek is”  – mondta a hvg.hu-nak Kaló Jenő asztrológus. Az auraelemzés során nem maradhatnak rejtve a szenvedélybetegségek sem. Ha például egy drogfüggő energiamezőit méri be a gép, az észlelt értékek kiugróan alacsonyak vagy magasak lesznek, ebből lehet látni, hogy az illetőnél valami nincs rendben, „szét van esve”. A műszert egyszerű stresszfelmérésre is használják, gyerekeknél is, noha csak 9-10 éves kortól alkalmazható, a fiatalabb gyermekek keze ugyanis túl kicsi, nem fedi be a műszer mágneses pontjait. A szakemberek szerint nem is érdemes 6-7 évesek személyiségjegyeit ily módon vizsgálni, mert az évek múlásával úgyis változnak, kiforrnak.

De akkor honnan a vágyakozás az indigókék aurájú gyerek után? Nem véletlen, hogy misztikus áhítat övezi az indigókék gyerekeket, ők azok ugyanis, akik születésüktől fogva bölcsek, bölcsességre nevelnek, és magas spirituális szinten vannak. Sok hiperaktív gyerekre mondják, hogy indigókék, különleges, de ez a szakemberek szerint valójában igen ritka, főképp olyan családban fordul elő, ahol a szülők is „spirituálisak”, vagy megvan bennük a hajlam.  Fölmerül a kérdés, valóban jó-e, ha a gyermek miniatűr felnőttre hasonlít, és akként viselkedik. Ez lenne minden szülő álma?

A kezdetek
Auralátót alkalmaztak az oroszok és az amerikaiak is az 1960-as, 70-es években, hogy a különböző hadászati feladatokra alkalmas embereket kiszűrjék. Ők határozták meg, hogy ki való deszantosnak, ki az, aki úgy tud hazudni, hogy nem látszik rajta, ezért akár kémfeladatokat is elláthat. Több ezer katona vett részt a személyiségtesztekben, az auralátók összegezték, hogy válaszol a „piros”, a „zöld” vagy a „kék”, később ezeket már gép elemezte ki, így jött létre a ma használatos módszertan, ami svájci színpszichológiai alapokra épül – mesél a mérőműszer kikísérletezéséről Bende István, hozzátéve, hogy ha az anyagi feltételek adottak lennének – és elvégezhetnének egy sereg tesztet, amelyekből új mérési adatokat, képleteket, összefüggéseket kapnának –, műszakilag jobb konstrukcióval tudnának előrukkolni, mint az amerikaiak. 

A magyarországi auracentrum kialakítása 2002-ben kezdődött, Johannes R. Fisslinger módszerének alapján – noha az auraelemzés már az 1990-es évek közepén is ismert volt hazánkban. Fisslinger szerint a technológia lényege „a mért értékek és a kliens érzelmi-energetikai állapota közti kapcsolat feltárása”.  Ezeket az adatokat hozza összefüggésbe az itthon használatos gép a kliens aurájával és csakráival – mindez az 1970-es évek kutatásain alapul. Akkoriban egy amerikai egyetemen, az UCLA-n (University of California Los Angeles) két kutató, dr. Valerie Hunt és Thelma Moss „tisztánlátók” segítségével végzett aurakutatásokat. A „tisztánlátók” írták le az embereket övező auraszíneket.László Éva Lilla

hvg.hu Karrier

„A 12 éves gyerek tartja el a családot”

Hiába a törvényi szabályozás, világszerte több mint 200 millió gyermek húzza az igát nap mint nap. Magyarországon az illegálisan foglalkoztatott kiskorúak számát nehéz megbecsülni, évente ugyanis csak pár tucatnyian buknak le az ellenőrzéseken. Mekkora pénzbírság szabható ki a munkáltatóra, aki a 15. életévét be nem töltött fiatalt alkalmaz? Utánajártunk.

Kartellező elemgyártókra csapott le a GVH

Kartellező elemgyártókra csapott le a GVH

Ebből a Porschéból a világon sincs sok, és itt van egy magyar rendszámmal

Ebből a Porschéból a világon sincs sok, és itt van egy magyar rendszámmal

Meghalt egy rab a szegedi börtönben

Meghalt egy rab a szegedi börtönben

Ragályi Elemér: „A goebbelsi propaganda mintájára zajlik ez”

Ragályi Elemér: „A goebbelsi propaganda mintájára zajlik ez”

Magdi anyussal készített az unokázós csalókról figyelemfelhívó videót a rendőrség

Magdi anyussal készített az unokázós csalókról figyelemfelhívó videót a rendőrség

A HVG nem is kívánhatna magának Bruce Willisnél jobb plakátfiút

A HVG nem is kívánhatna magának Bruce Willisnél jobb plakátfiút