szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lemondott dupla fizetésének egy részéről az EDF állami energetikai társaság élére kinevezett Henri Proglio, aki új munkája mellett megtartotta korábbi cége, a magánkézben lévő Veolia környezetgazdálkodási vállalat igazgatótanácsának tagságát is. A magas juttatás miatt heves támadások érték a francia kormányt.

"A kialakult polémia miatt nem tudom kielégítően végrehajtani azt az ipari és szociális programot, amelyet az EDF számára kidolgoztam" - közölte csütörtök este Henri Proglio. Hozzátette, hogy semmi nem tántoríthatja el a feladattól, ezért úgy döntött, hogy lemond a Veolia elnökségéért járó minden juttatásról. Proglio tavaly novemberi kinevezésekor az EDF élére Christine Lagarde gazdasági miniszter ígéretet tett a nemzetgyűlésben arra, hogy az új elnöknek két elkötelezettsége ellenére csak egy fizetése lesz, mégpedig az állami vállalattól, amelynek vezetését Francois Fillon kormányfő személyes felkérésére vállalta el. 
  
A tárcavezető azonban kedden megerősítette, hogy Proglio évi 1,6 millió eurós elnöki fizetése mellett a Veoliától is felvesz 450 ezer eurós honoráriumot az igazgatótanácsi tagságáért. Ez utóbbiról mondott le a közéleti vita hatására az EDF új elnöke, miután a baloldali ellenzék hazugsággal vádolta meg a kormányt. A kettős státuszát viszont megtartotta.
  
A szocialisták és a Zöldek a túl magasnak tartott összegek mellett a két poszt közti összeférhetetlenséget is kifogásolták, s kétségbe vonták azt, hogy a Veoliához továbbra is kötődő Proglio megfelelően tudja majd védeni az állami energiaóriás érdekeit. A miniszterelnök és a gazdasági miniszter pénteken külön nyilatkozatban üdvözölte a "bölcs döntést".

A Veolia élén 2008-ban 1,6 millió eurót, 2007-ben pedig 2,5 millió eurót kereső Proglio novemberben csak azzal a feltétellel fogadta el az EDF elnöki székét, ha megőrizheti a magánszektorban élvezett bérszínvonalát. A Le Monde című napilap azt állította, hogy az EDF elnöke Nicolas Sarkozy köztársasági elnök személyes kérésére volt kénytelen lemondani a Veoliától kapott fizetéséről. Ezt Proglio cáfolta a France Info hírrádióban, ahol azt mondta: nem beszélt az államfővel a kérdésről.


Az Oscar-díjas Hans Zimmer hangszereli az új elektromos BMW-ket

Az Oscar-díjas Hans Zimmer hangszereli az új elektromos BMW-ket

A fájdalom, amelyet mindannyian megtapasztalunk életünk során

A fájdalom, amelyet mindannyian megtapasztalunk életünk során

Véletlenül felfedezték az aszpirin egy különös mellékhatását

Véletlenül felfedezték az aszpirin egy különös mellékhatását