szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság második éve indít kampányt a nemek közötti bérkülönbségek megszüntetéséért, hogy felhívják a figyelmet arra: az egyenlő bérek (férfiak és nők esetében) elősegítik az egyes országok versenyképességét, gazdasági növekedését.

Az európai nők átlagosan 17,6 százalékkal kevesebbet keresnek, mint az ugyanolyan munkakört betöltő férfiak - derült ki egy 2007-es Eurostat-felmérésből. Tíz európaiból legalább nyolc úgy véli, hogy meg kell szüntetni a fizetésbeli különbségeket – áll a tavalyi, Nemek közötti egyenlőség az EU-ban 2009-ben című Eurobarométer-felmérésben.

©

Az egyenlő munkáért járó egyenlő bérezés minden EU-polgár alapvető joga, és az unió egyik – egészen 1957-ig (Római Szerződés) visszanyúló – alapelve. A nemek közötti bérszakadék az EU gazdaságában jelenleg országonként eltér: Észtországban, Ausztriában, Szlovákiában és Hollandiában 20 százaléknál is nagyobb, míg Olaszországban, Lengyelországban vagy Máltán kevesebb mint 10 százalék – olvasható az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális és Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának közleményében.

A nők és a férfiak bére közötti egyenlőtlenség több okra is visszavezethető, a bizottság szerint az egyik legfontosabb éppen az, hogy a nők munkáját gyakran kevésbé és kevesebbre értékelik, mint a férfiakét. A nemi sztereotípiák a nők és a férfiak esetében egyaránt korlátozzák a tanulmányok és a munkahelyek választékát, ez pedig olyan nemek szerint megosztott munkapiac kialakulásához vezet, ahol a főleg férfiak által űzött foglalkozásokkal összehasonlítva alulbecsülik a jellemzően női foglalkozásokat. A nők emellett a családellátáson belül rájuk háruló egyenlőtlen teher miatt gyakran kénytelenek rövidebb vagy rugalmasabb munkaidőt biztosító munkahelyet keresni – összegzi a bizottság.

A 2010-es kampány március 5-én indul, nemzeti, regionális valamint helyi szinten. Célja, hogy segítse az információk továbbítását és a kapcsolatépítést a munkáltatók, a munkavállalók, a politikaformálók és a civil szervezetek képviselői között. Mivel idén zárul a nők és a férfiak közötti egyenlőségre vonatkozó 2006–2010-es ütemterv, így aktuálissá válik az ötéves eredmények elemzése és az újabb célkitűzés.

Február közepéig meghosszabbítják a zárlatot Németországban

Február közepéig meghosszabbítják a zárlatot Németországban

Online órája közben hunyt el egy Bács-Kiskun megyei iskola tanára

Online órája közben hunyt el egy Bács-Kiskun megyei iskola tanára

Életveszélyessé vált egy pécsi templom a horvátországi földrengések miatt

Életveszélyessé vált egy pécsi templom a horvátországi földrengések miatt