szerző:
hvg.hu/MTI

Térfogatszámítás, függvények, halmazok és exponenciális egyenlet is szerepel a középszintű matekérettségi feladatsorának első részében - az Eduline oktatási oldal információi szerint. A második részben statisztikai, térgeometriai, koordinátageometriai és valószínűségszámítási feladatot is meg kell oldaniuk a diákoknak.

Az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint a középszintű matematika-feladatsor felét erős általános iskolai tudással is meg lehet oldani. Ugyanakkor a feladatsor második része, amelyben statisztikai, térgeometriai, kooridnátageometriai és valószínűségszámítási feladat is szerepel, okozhat nehézségeket: elsősorban a kérdések értelmezésével lehetnek problémák - véli a szaktanár. Mint mondta, a térgeometriai példával a diákok többségének valószínűleg nem lesz gondja, mert viszonylag egyszerű.

Matematikából középszinten 1265 helyszínen 89 678 diák, emelt szinten 55 helyszínen 2961 tanuló tesz érettségi vizsgát országszerte. Középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol és német nyelven is vizsgáznak.

©

A matematika középszintű írásbeli 180 percig tart. A vizsgázó először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldja meg. A feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között, és a megoldások sorrendjét is meghatározhatja. Az I. feladatlappal alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzik. A II. feladatlap két részre oszlik. Egyik része három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A másik rész három, egyenként 17 pontot érő feladatból áll, ezekből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

A matematika emelt szintű írásbeli 240 percig tart és két részből áll, a vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja. Az I. részfeladatsor négy, a II. részfeladatsor öt, egyenként 16 pontos feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

Vizsgázónként megengedett segédeszköz (közép- és emelt szinten is) a függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle is), a szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, a körző, a vonalzó és a szögmérő, amelyekről a vizsgázó gondoskodik. Ezeket az eszközöket a diákok a vizsga során egymás között nem cserélhetik.

hvg.hu Karrier

Infók a 2011-es érettségiről – percről percre

A történelemírásbelikkel folytatódnak az érettségik szerdán. Középszinten 86 396, emelt szinten pedig 6265 diák érettségizik. Kövesse nyomon a vizsgákat a hvg.hu-n és oktatási oldalunkon, az eduline.hu-n!

Elüldözheti az EU a YouTube-ot Európából

Elüldözheti az EU a YouTube-ot Európából

Szijjártó nem mondja meg, hogy Magyarországon van-e a volt macedón miniszterelnök

Szijjártó nem mondja meg, hogy Magyarországon van-e a volt macedón miniszterelnök

Újít a Telekom: ezentúl több telefonon is kicsönghet, ha keresik, de a netet is megoszthatja

Újít a Telekom: ezentúl több telefonon is kicsönghet, ha keresik, de a netet is megoszthatja

Simicska Orbánhoz hasonló elbánásban részesül

Simicska Orbánhoz hasonló elbánásban részesül

Elküldték a macedón tévéstábot Orbán háza elől

Elküldték a macedón tévéstábot Orbán háza elől

Még hárman kidőltek a fociválogatottból

Még hárman kidőltek a fociválogatottból