szerző:
ecoline.hu

Komoly felügyeleti nyomás nehezedik a piacra az MTR (mobil hívásvégződtetési...

Komoly felügyeleti nyomás nehezedik a piacra az MTR (mobil hívásvégződtetési díj), és az Eurotariff (európai roaming-díjak) kiterjesztése miatt, miközben kemény verseny figyelhető meg csökkenő díjakkal, és telített mobilpiaccal. Ezekkel együtt is vonzó árazásúak a telekom papírok, melyek az erős fundamentumok ellenére olcsóbbak a többi szektornál. Top pick a T-Hrvatski Telekom: olcsón hozzá lehet jutni a kategória legjobb marzsa és osztaléka mellett.
 
„A szektortársakkal való összevetés rámutat arra, hogy a kelet-közép-európai volt monopol szolgáltatók árazása már nem annyira kedvező a nyugat-európai szektortársakkal szemben. Az EV/EBITDA tekintetében némiképp kedvezőbb áron forognak, mint nyugat-európai szektortársaik, ám a P/E rátát tekintve 30 százalékos a prémium. Ennek ellenére a kelet-közép-európai telekom-társaságok részvényei még mindig olcsóbbak, mint más szektorok papírjai. 

Ezek a szolgáltatók az egyéb szektoroknál magasabb marzsot kínálnak az EBIDTA és a nettó nyereség szintjén. Sőt, erőteljes és stabil cash-flow-val büszkélkedhetnek. Ezek a tényezők elvileg vonzó és a negatív trendnek ellenálló befektetéssé teszik a telekom-részvényeket, kiváltképp a jelenlegi gazdasági visszaesés idején” – mondta ki Vera Sutedja, az Erste Group kelet-közép-európai távközlési elemzője.
 
Piaci átlagnál jobb teljesítmény

A távközlési részvények a jelenlegi recessziós időszakban jobb teljesítményt nyújtottak a piaci átlagnál. Abból a feltételezésből indulunk ki, hogy a piaci esés 2007 októberében, a DAX-index csúcsra futásával kezdődött. A telekommunikációban érdekelt társaságok papírjai jobban produkáltak, mint a ciklikus részvények, például a bankok, az iparvállalatok, a technológiai papírok, valamint az olaj- és gázipari társaságok részvényei. Hiszen ezen időszak alatt a DJ Euro Stoxx Financials pénzügyi mutató 57,8 százalékkal, a DJ Euro Stoxx Technology 52 százalékkal, a DJ Euro Stoxx Industrials ipari részvénykosár 47,6 százalékkal, a DJ Euro Oil/Gas olaj- és gázipari index 36,2 százalékkal esett. Ugyanakkor a telekom-papírokat tömörítő DJ Eurostoxx Telecom mindössze 32,8 százalékkal került lejjebb.
 
A volt monopol szolgáltatók ellenállóak, ám nem immunisak a válsággal szemben

Stabil és izmos nyereségüknek, valamint konzervatív adósságállományuknak köszönhetően a távközlési papírok nem zuhantak olyan mértékben a recessziós időszak alatt, mint más szektorok részvényei. Jóllehet a szabad cash-flow alacsonyabb szintre került a gazdasági visszaesés következtében, a csökkenés azonban egy számjegyű maradt, amit több, a fogyasztók spórolási hajlamát megakasztó tényező is támogatott. 

1) a telekommunikációs szolgáltatások alaptulajdonsága; 

2) árcsökkenés még javuló szolgáltatási minőség mellett is; 

3) az amúgy is alacsony telekom-kiadásoknak az összkiadásokhoz és az össznyereséghez való aránya (3,3, illetve 1,5 százalék); valamint 

4) az új szolgáltatások és csomagba fűzött termékek megjelenése, amelyek mind közrejátszanak az ügyfelek megtartásában.
 
Az elemzők által figyelemmel kísért Kelet-Közép-Európában korábban monopol telekom-társaságok mindegyike csökkenő bevételre és EBITDA-eredményre számít 2009-ben. „Összességében úgy véljük, hogy a telekom-szektor más iparágakhoz képest nagyobb fokú ellenállóképességet tud felmutatni a negatív trendre érzéketlen bevétel és nyereségszint, az alacsony fokú tőkeáttétel, a háztartások és vállalkozások életében alapszolgáltatást nyújtó szerep, az ügyfél-lemorzsolódást megakadályozó új termékek és szolgáltatások, valamint az eleve alacsony lakossági díjak miatt” – emelte ki Vera Sutedja.
 
Erősödő szabályozói nyomás: komoly MTR-csökkentés, az Eurotariff kiterjesztése

A telekom-szektorra pillanatnyilag a legnagyobb befolyással bíró szabályozási intézkedések között szerepel az Eurotariff kiterjesztése, vagyis az EU-tagállamokra vonatkozó roaming-díjak csökkentése, valamint az új mobilhívás-végződtetési díjak bevezetése. „Arra számítunk, hogy a szabályozási döntések nyomán a jövőben tovább csökken a korábban monopol szolgáltatók bevétele és nyereségessége. 

Az Európai Unión belül érvényes roaming-díjak további visszanyesése várható, ami a leghátrányosabban a Telekom Austriát érinti. A mobilhívás-végződtetési díjak csökkentése régiószerte visszaveti a mobilszolgáltatók bevételét, és véleményünk szerint az EBITDA-eredmények is megsínylik ezt az intézkedést, hiszen a lakossági díjak csökkentésének újabb hullámát indíthatja el” – jósolta Vera Sutedja.
 
Versenypiac csökkenő díjak mellett 

A volt monopol szolgáltatók a hazai piacukon továbbra is uralják a vezetékes és a mobilpiacot egyaránt. Ezek a társaságok 2008-ban a hazai piacokon a vezetékes piac több mint 74 százalékát tudhatták magukénak a 35 százalékos Telefónica O2 CR-től a 90 százalékos T-Hrvatski Telekomig. A mobil szegmensben a piaci részesedésük mértéke 32,3 százaléktól (TPSA) 58,9 százalékig (Telekom Slovenije) terjedt 2008-ban. 

Vezető piaci pozíciójuk ellenére ezek a szolgáltatók komoly kihívással kénytelenek szembenézni, ha növelni kívánják bevételeiket, hiszen továbbra is nagyarányú a vezetékesről mobiltelefonra váltó előfizetők száma, illetve egyre erőteljesebb a verseny a kábel-, az alternatív- és a mobilszolgáltatókkal. „A várakozások szerint a mobilszolgáltatók bevételei vissza fognak esni, mivel a piacok telítettségi szintje magas, a díjak csökkennek, a régebben két-három kártyás előfizetést használó ügyfelek a válság nyomán ésszerűsítik telefonálási szokásaikat, ráadásul a mobil-hívásvégződtetési és roaming-díjak is csökkennek. A volt monopol szolgáltatók ezért a termékkapcsolásban kénytelenek bízni, hogy megtartsák az előfizetőket. Összességében a távközlési piacon továbbra is csökkenő árakkal tűzdelt, éles verseny valószínűsíthető” – vélte Thomas Unger, az Erste közép-kelet-európai távközlési elemzője.
 
Vera Sutedja és Thomas Unger az alábbi ajánlásokat fogalmazta meg a kelet-közép-európai telekom szektorra vonatkozóan:
 
- Változatlanul fenntartják ajánlásunkat és a célárat a T-Hrvatski Telekomra (vétel, 300 kuna), a Telefónica O2 CR-re (vétel, 550 korona), és a Telekom Austriára (tartás, 11 euró). 

- Csökkentik a célárat a TPSA-ra vonatkozóan 21,6 zlotyról 20,5 zlotyra a 2009 első negyedévében elért gyenge eredmény és a mobilpiacon dúló árháború miatt. A becslések visszavágása után is tisztességes növekedést hordoz a jelenlegi árfolyam, ezért a TPSA részvényeit tartásról felhalmozásra javítják.

- A Magyar Telekom részvényeit felhalmozásról tartásra rontják, egyben 635 forintról 625 forintra csökkentjük a célárat. A romló gazdasági helyzet miatt a társaság 2009. évi célkitűzéseit nem látják fenntarthatónak, ezért árfolyamcsökkenés valószínűsíthető.

- A Telekom Slovenije papírjait tartásról csökkentésre módosítják, egyben 270 euróról 160 euróra csökkentik a célárat. 

Erste Csoport

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Melegrekordok dőltek meg vasárnap

Melegrekordok dőltek meg vasárnap

Megszámolták, hány oldal van az interneten – aztán rácsodálkoztak, mennyi működik ebből

Megszámolták, hány oldal van az interneten – aztán rácsodálkoztak, mennyi működik ebből

Az Old Traffordon ért véget a Liverpool győzelmi sorozata

Az Old Traffordon ért véget a Liverpool győzelmi sorozata

Saját légitámaszpontjukat bombázták szét Szíriában az amerikaiak

Saját légitámaszpontjukat bombázták szét Szíriában az amerikaiak

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

Gazdaságvédelmi programot és újabb családtámogatásokat ígér a Fidesz

Gazdaságvédelmi programot és újabb családtámogatásokat ígér a Fidesz