szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Tesla a garázsba vitte be az energiatárolás lehetőségét, az Orison pedig még ízlésesebben tálalva, bevinné mindezt a nappalijába. A projekt a Kickstarteren még el sem startolt, de már nagy a hype körülötte, mert ha bejön, indulhat a háztartási energiatárolás forradalma.

Közösségi finanszírozással, alig 50 ezer dollár tervezett költség ellenében befejezhető annak a hálózati energiatároló típusnak a fejlesztése, mellyel a tervezői a pofonegyszerűségű lakossági felhasználhatóságot ígérik. A Kickstarteren még el sem indult kampányról egyelőre annyit tudni, amit a PV Magazine megírt; ez alapján az Orison egy könnyű, plug&play egyszerűséggel bárki által beüzemelhető lakossági akkumulátor-rendszer lesz, melyre nemcsak napenergia-berendezéseket lehet rákötni, de "simán csak bedugva a konnektorba", lehetővé válik a lakossági energiahasználat optimalizálása is.

Ez utóbbi például úgy, hogy a lakó az árampiaci szempontból olcsóbb időszakokban – mint amilyen az éjszakai áramé is – feltöltheti az akkurendszerét, és az energiát, amikor napközben szüksége van rá, már mint a sajátját használja el, illetve fel. Ehhez persze olyan ország szükséges, ahol az energiaszolgáltatást nem államosítják, és az árakat nem betonozzák le hatóságilag – de hát ilyen a világ nagy része...

©

A kaliforniai székhelyű cég úgy is hirdeti az Orisont, mint egy olyan energiatároló rendszert, amivel egy lakásban akár a hálózati energiatárolás is megoldható. "Tudjuk, hogy az Orison gyors váltást hoz majd, mert ideális eszköz lehet az olyan hálózatokon is, ahol érdemes az áramvásárlást és a fogyasztást optimalizálni" – mondja Eric Clifton társalapító, a cég vezérigazgatója.

Indukásként két formában tervezik piacra dobni az Orisont: az Orison Panel és Orison Tower valójában csak a formáját tekintve különbözik. Előbbi egy falra szerelhető "modern művészeti tégla", aminek mérete 60x80x5,5 cm, utóbbi pedig egy 25 centi átmérőjű, valamivel több mint 70 cm magas "padlóváza" alakú. Mindkettő plug&play rendszerű, tehát nem kell őket a szolgáltatóval sem engedélyeztetni, és gyakorlatilag nincs működési költségük (pörög bennük egy halk ventillátor, illetve kapcsolható dekorációs fénnyel is rendelkeznek, melyek fogyasztása viszont elhanyagolható).

©

Az egyenként 2,0-2,2 kWh kapacitású akkutelepekből viszont akár több is elhelyezhető a lakásban, mi több: sorba is köthetők. Egyiket sem kell eldugni s garázs mélyére, mivel az Orisont formailag (és még a burkolata anyagát tekintve is) eleve úgy tervezték, hogy integrálható legyenek a belső terekbe. Egy dolgot nem tudni még: mennyibe fog mindez kerülni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kaszinót jelentett fel a Momentum a járványügyi szabályok megsértése miatt

Kaszinót jelentett fel a Momentum a járványügyi szabályok megsértése miatt

Banksy festhetett menekülő rabot a híres readingi fegyház falára

Banksy festhetett menekülő rabot a híres readingi fegyház falára

Pajkaszeg újra pácban: jön A mi kis falunk újabb évada

Pajkaszeg újra pácban: jön A mi kis falunk újabb évada