szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A program Braille-írássá alakítja a betűket, így a látássérültek végre a teljes világirodalomhoz, vagy bármilyen irathoz hozzáférhetnek.

Kiválasztották a leginnovatívabb, a közösségek és a társadalom jólétét szolgáló csapatokat a Design Terminal tavaszi mentorprogramjára, melyre rekordszámú jelentkezés érkezett a világ 25 országából, többek között Taiwanból, Németországból, Izraelből és az Egyesült Királyságból. A több körös kiválasztási folyamatot követően a 125 csapat közül a legjobb hat juthatott tovább a három hónapos, vállalkozásfejlesztési szakaszba.

A hat kiválasztott startup egyike a magyar GloveEye. A GloveEye egy olyan kicsi, hordozható és megfizethető eszköz, mellyel a látássérültek hagyományos könyvet vagy hivatalos iratot is el tudnak olvasni. A program a nyomtatott betűket Braille írássá alakítja. A termék kesztyűhöz hasonlítható: a felhasználónak csak végig kell húznia a szövegen a szerkezetet, és a kesztyűbe épített tüskék valós időben fordítják azt. 

A litván LearnIT használatra kész tanterveket szolgáltat pedagógusok számára, hogy kódolással foglalkozó klubokat, workshopokat és napközi táborokat szervezzenek gyerekeknek. Az izraeli FabriXense okos ruhája a bőr és a ruházat közvetlen érintkezése nélkül képes egészségügyi (szívritmus, légzés, oximetria, vérnyomás) méréseket végezni, elsősorban a várandósok monitorozását tervezik. Az angol Studyx egy olyan tréning-szolgáltatás, amely a cégeket támogatja abban, hogy a különböző online és offline kurzusaikat személyre szabottan, bármilyen eszközön elérjék, egyedi mikrokurzusokká alakítva őket. A magyar NoldTechnologies okosotthon-eszközökre specializálódott szoftver- és hardverfejlesztő startup, a szintén hazai CollMot pedig olyan drónokat fejleszt, melyeket a mezőgazdaságban, a környezetvédelemben vagy az ipari mérések során lehet használni.

A közösségépítés és a közösségi innováció előtérbe helyezése mellett a mentorprogram egyik fontos célkitűzése a női vállalkozók számának növelése. A tavaszi programra jelentkezők közül már a startupok 30 százaléka rendelkezik női alapítóval. A hat egy három hónapos, intenzív és térítésmentes programban vehet részt, ahol üzleti modelljüket, szervezeti és jogi hátterüket, valamint marketingkommunikációjukat fejlesztik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy magyar kórházigazgató szerint a koronavírus-fertőzésen átesetteket valószínűleg nem kell beoltani

Egy magyar kórházigazgató szerint a koronavírus-fertőzésen átesetteket valószínűleg nem kell beoltani

Orbán nem várta meg, hogy a vírus lenullázza a gazdaságot, inkább ő maga vágta földhöz

Orbán nem várta meg, hogy a vírus lenullázza a gazdaságot, inkább ő maga vágta földhöz

Nem elírás: 67 kilométerrel árulnak egy kései Moszkvicsot

Nem elírás: 67 kilométerrel árulnak egy kései Moszkvicsot