szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az, hogy a hosszú élet és gazdagság között szoros összefüggés van, ez eddig sem volt titok. Most viszont készült egy nemzetközi felmérés a világ tíz országában 5000, minimum egymillió dolláros vagyonnal rendelkező személyről.

 Az UBS bank kiadványa a 400 svájci szupergazdag körében végzett vizsgálat eredményeit tette közzé. Az alpesi ország milliomosainak 70 százaléka úgy véli, hogy megéli a százéves életkort. Ez a remény felülmúlja a demográfiai és egészségügyi szakértők jelenleg érvényes becslését, amely szerint Svájcban a várható élettartam 83 év. Ez persze a lakosság egészére vonatkozik egy olyan országban, ahol a havi mediánbér hat és hétezer svájci frank között van. De a szupergazdagok más szinten élnek.

 A megkérdezettek 68 százaléka, akiknek többsége már középkorú, folyamatosan változtat megtakarítási és befektetési stratégiáján, a hosszú élet reményében. Nem a gyerekeknek tesznek félre, hanem az unokákra gondolnak. Négyötödük ugyanis vagyona egy részét már gyermekei nevére íratta. A gazdagok pénzügyi döntéseiben az egészség megőrzése már szinte a legfontosabb szempont: a megkérdezettek csaknem hetven százaléka mozgósítható pénzeszközeinek egyharmadát hajlandó lenne feláldozni, ha ennek köszönhetően plusz tíz, egészségben letöltött életévet nyerhet.

Egyébként a svájci gazdagok nem önzők – legalábbis a felmérés szerint. 80 százalékuk egészségügyi projektekbe is tesz pénzt, tehát olyan fejlesztésekbe száll be, amelyekből nem csak befektetőként profitál, hanem kórházak, klinikák létesülésével a lakosság szerényebb jövedelmű rétegei is. A svájci gazdagok többsége nem otthonülő szelvényvagdosó: aktív életet élnek, van munkahelyük és reményeik szerint nagyon sokáig, akár hetven éves korukig is dolgozni fognak, hogy utána még vagy harminc éven át élvezhessék a gondtalan nyugdíjas életet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Bezzeg a svájciaknál még a szennyvíz is tele van arannyal

Az aranyfinomító üzemek által kibocsájtott szennyvízben olyan magas a nemesfém koncentrációja, hogy megérné azt is kitermelni a jövőben – erre a megállapításra jutottak a vízügyi technológiákkal foglalkozó svájci állami kutatóintézet munkatársai.

Amikor a szakítás kihozza belőlünk a démonit

Amikor a szakítás kihozza belőlünk a démonit

Visszavonja gázkamrázós írását Demeter Szilárd

Visszavonja gázkamrázós írását Demeter Szilárd

Vádat emeltek a rendőrt elsodró miskolci ámokfutó ellen

Vádat emeltek a rendőrt elsodró miskolci ámokfutó ellen