szerző:
hvg.hu

Az, hogy a hosszú élet és gazdagság között szoros összefüggés van, ez eddig sem volt titok. Most viszont készült egy nemzetközi felmérés a világ tíz országában 5000, minimum egymillió dolláros vagyonnal rendelkező személyről.

 Az UBS bank kiadványa a 400 svájci szupergazdag körében végzett vizsgálat eredményeit tette közzé. Az alpesi ország milliomosainak 70 százaléka úgy véli, hogy megéli a százéves életkort. Ez a remény felülmúlja a demográfiai és egészségügyi szakértők jelenleg érvényes becslését, amely szerint Svájcban a várható élettartam 83 év. Ez persze a lakosság egészére vonatkozik egy olyan országban, ahol a havi mediánbér hat és hétezer svájci frank között van. De a szupergazdagok más szinten élnek.

 A megkérdezettek 68 százaléka, akiknek többsége már középkorú, folyamatosan változtat megtakarítási és befektetési stratégiáján, a hosszú élet reményében. Nem a gyerekeknek tesznek félre, hanem az unokákra gondolnak. Négyötödük ugyanis vagyona egy részét már gyermekei nevére íratta. A gazdagok pénzügyi döntéseiben az egészség megőrzése már szinte a legfontosabb szempont: a megkérdezettek csaknem hetven százaléka mozgósítható pénzeszközeinek egyharmadát hajlandó lenne feláldozni, ha ennek köszönhetően plusz tíz, egészségben letöltött életévet nyerhet.

Egyébként a svájci gazdagok nem önzők – legalábbis a felmérés szerint. 80 százalékuk egészségügyi projektekbe is tesz pénzt, tehát olyan fejlesztésekbe száll be, amelyekből nem csak befektetőként profitál, hanem kórházak, klinikák létesülésével a lakosság szerényebb jövedelmű rétegei is. A svájci gazdagok többsége nem otthonülő szelvényvagdosó: aktív életet élnek, van munkahelyük és reményeik szerint nagyon sokáig, akár hetven éves korukig is dolgozni fognak, hogy utána még vagy harminc éven át élvezhessék a gondtalan nyugdíjas életet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Bezzeg a svájciaknál még a szennyvíz is tele van arannyal

Az aranyfinomító üzemek által kibocsájtott szennyvízben olyan magas a nemesfém koncentrációja, hogy megérné azt is kitermelni a jövőben – erre a megállapításra jutottak a vízügyi technológiákkal foglalkozó svájci állami kutatóintézet munkatársai.