szerző:
hvg.hu

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő elektronikus aukciós rendszerében augusztus 27-től lehet licitálni olyan cégekre, melyben az államnak is részesedése van.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) által működtetett Elektronikus Aukciós Rendszeren (EAR) keresztül már nemcsak ingatlanok és ingóságok, de társasági részesedések értékesítésére is lehetőség nyílik. A közel 80 társasági részesedést „független szakértő piaci értékbecslése alapján meghatározott kikiáltási áron” hirdették meg.

Az MNV azért szabadulna a patinás cégektől, mert az „érintett társaságok jellemzően nem látnak el közfeladatot, így állami tulajdonban tartásuk sem vagyonpolitikai, sem költséghatékonysági szempontból nem indokolt”.

Így megnyílt az út azok előtt, akik Kalocsai Fűszerpaprika Zrt., Kecskemétfilm Kft., vagy a Ganz Szolgáltató Zrt. (nyitóképünkün a gyár 1963-ban) állami tulajdoni részesedését vásárolnák meg. Utóbbi 13 százalékos részesedésének kikiáltási ára 69,7 millió forint,míg a Kecskemétfilmben 13,8 százalékos részesedést 5,5, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt.-ben pedig 0,2 százalékot 1,8 milliós kikiáltási áron hirdetnek, de vannak olyan cégek, ahol pár tízezer forintos a kikiáltási ár.

A közbeszerzések egyik sztárja, a korábban a Mészáros Lőrinc üzlettársa, Szíjj László közvetett tulajdonában álló, a Puskás-stadiont és a Postapalotát is jegyző Magyar Építő Zrt. kapcsán névre szóló dolgozói részvények szerepelnek tételként. Az állam több Coop-céghez kötődő részesedésétől is megválna, melyeket pár tízezertől akár félmilliós forintig terjedői kikiáltási áron jegyeznek.

100 ezer forintért 7 százalékos üzletrészt lehet szerezni a Ráckevei Kastély Kft.-ben, de az orfűi Pécsi-tavat kezelő nonprofit cégben, vagy a Petneházy Üdülőfaluban is szerezhető üzletrész. Akad olyan is a felsorolt cégek között – pl. a Süli és társa Kft. – mely az Opten információi szerint kényszertörlés alatt áll.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!