szerző:
Sztojcsev Iván

Kevés szurkoló van, aki már most érti, pontosan hogyan zajlik a Nemzetek Ligája, pedig az új sorozat sok pénzt és a 2020-as Eb-részvételre egy nagy esélyt jelent. Összefoglaltuk, mi mindent érdemes tudni az új sorozatról.

Unalmas barátságos meccsek helyett a Nemzetek Ligájától vár az UEFA még több bevételt, és még több nézőt. Csütörtökön játszották le az első meccseket, a magyar válogatott szombat este kezd Finnország ellen, a másik két ellenfelünk pedig Görögország és Észtország. A sorozat lebonyolítása ritka bonyolult – a szövetség nyugodtan osztogathatna ingyen jegyeket azoknak, akik fejből le tudják vezetni, hogyan jut ki innen négy csapat az Európa-bajnokságra -, és egyáltalán nem biztos, hogy az új verseny ötlete sikeres is lesz. Nézzük, mi mindent érdemes tudni a Nemzetek Ligájáról!

Az új versenysorozatot egyetlen nagyon egyszerű gondolat miatt hozták létre: a barátságos meccsek alig érdekelnek valakit. Ezt láttuk a magyar válogatott példáján is: a vb-selejtezőkre akkor is összejött a teltház szinte mindig, amikor már látni lehetett, hogy esélytelen a csapat a kijutásra – még a nagyobb befogadóképességű Puskás Stadion bontása előtt is -, a barátságos meccseken viszont gyakran tízezren sem voltak kint. Az egyetlen kivétel az, amikor egy világklasszis csapat érkezik, olyankor özönlenek a nézők, de ez annyira ritka alkalom, hogy csak emiatt nem éri meg fenntartani a mostani rendszert.

Azzal, ahogyan lebonyolítják az új sorozatot, az UEFA ha nem is nyíltan, de kimondta:

nem az számít, hogy a 2020-as Eb-n Európa 24 legjobb csapata legyen ott, hanem az, hogy minél több országban érezzék a szurkolók, hogy van esélyük kijutni.

Márpedig aki attól fél, hogy a több csapat gyengébb meccseket hoz, annak igaza van. A 16 helyett már 24 csapatos 2016-os Eb első két hetéről a saját válogatottunk meccsein kívül gyakorlatilag semmi igazán izgalmasra nem emlékezhetünk.

De pont ez a példa mutatja, hogy nem számít a színvonal, az UEFA óriásit nyer a több tétmeccsel: sokkal több országban tört ki a fociláz, ahol lehetett szurkolni a saját csapatnak, és a tévék is többet fizettek. Hiába volt drágább megszervezni az Eb-t, a nyereség 193 millió euróval nőtt 2012-höz képest. A 2,1 milliárd eurós bevétel több, mint felét a tévécsatornák adták össze, ebben bízik az UEFA a Nemzetek Ligája elindításakor is. Jó előjel, hogy nem csak az Eb, hanem már a selejtezők is nagy pénzt hoztak, a legutóbbi selejtezősorozat tévés jogaiért 482 millió eurót fizettek, miközben az egészet megszervezni 64 millió euróba került.

Bőkezűen megjutalmazzák a válogatottakat is - pontosabban a nemzeti szövetségeket. Az 55 válogatott között 76 millió eurót osztanak szét, már azzal, hogy egy csapat elindul a leggyengébbek között, 500 ezer eurót kap. De a második leggyengébbek közé besorolt magyar válogatott indulása már 750 ezer eurót ér, ha pedig sikerülne megnyerni a csoportot, az még egyszer ugyanennyi pénzt hozna. A Nemzetek Ligájának győztese az indulásért és a csoportgyőzelemért kapott pénz mellett még 4,5 millió euróval gazdagodik.

Az UEFA láthatóan minden eszközzel igyekszik motiválni a válogatottakat arra, hogy komolyan vegyék a Nemzetek Ligáját, de a szurkolók jóindulatát is meg kell nyerniük valahogy. Ez pedig azért lehet nehezebb a szokásosnál, mert a lebonyolítási rendszert nagyon nehéz megérteni elsőre. Akad, aki szerint kiábrándító lehet, hogy az új rendszerben valószínűleg lesz olyan európai élcsapat, amely lemarad az Eb-ről, miközben a kontinens 16 leggyengébbje közül egy biztosan kijut, de a rendezők emiatt nem aggódnak. És legyünk őszinték: ugyan kit érdekel, hogy igazságtalan a lebonyolítás, ha emiatt a magyar válogatottnak van esélye kijutni az Eb-re?

Így áll össze az Eb 24-es mezőnye

2017. november: elkészült a Nemzetek Ligája beosztása. Európa 55 válogatottját négy ligára osztották, az A ligába került az UEFA-ranglista 1-12. helyezettje, a B ligába a 13-24., a C-be a 25-39., közöttük Magyarország, a D-be pedig a 40-55.

2018. január: minden ligán belül 4 csoportba sorsolták a csapatokat, vagyis összesen 16 csoport lett.

2018. szeptember-november: lejátsszák a csoportmeccseket, mindenki mindenki ellen kétszer játszik a csoportjában. Ezután másfél évre félretesszük a Nemzetek Ligáját.

2019. március-november: lejátsszák a „sima” Eb-selejtezőket. A lebonyolítás itt a hagyományos marad, 10 csoport, mindegyikből az első kettő jut tovább, pótselejtező nincs, így az Eb-re elkel 20 hely.

2020. március: 16 csapattal indul a Nemzetek Ligája playoff-ja, hogy kiosszák az Eb maradék négy helyét. A négy liga négy-négy csoportgyőztese marad versenyben, ők lejátsszák az A, a B, a C és a D liga elődöntőit és döntőit, mindegyik ligából a győztes jut ki az Eb-re. Ha egy csapat a hagyományos Eb-selejtezőn már továbbjutott, akkor a csoportjának második helyezettje játszik helyette, ha pedig az is, akkor a harmadik. Ha egy NL-csoport összes tagja kijutott az Eb-selejtezőről, akkor az eggyel gyengébb ligából jöhet a legjobb csoportmásodik. Mivel az A liga legtöbb csapata valószínűleg továbbjut az Eb-selejtezőn, a B ligában a csoportmásodik hely jó eséllyel elég lesz az NL-playoffhoz, a B liga harmadikjai is reménykedhetnek, de még a mi C ligánkban is van esély arra, hogy playoffot érjen a második hely. A D ligából szinte biztos, hogy csak a csoportgyőztesek játszanak.

A magyarok programja:
szeptember 8., 18:00. Finnország-Magyarország
szeptember 11., 20:45. Magyarország-Görögország
október 12., 20:45. Görögország-Magyarország
október 15., 20:45. Észtország-Magyarország
november 15., 20:45. Magyarország-Észtország
november 18., 20:45. Magyarország-Finnország

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lebuktatta a Kliket a fideszes: a tankerületi igazgató hívta kampányolni az iskolába?

Lebuktatta a Kliket a fideszes: a tankerületi igazgató hívta kampányolni az iskolába?

Épp csak kitört a hajléktalanságból, újra utcára kerülhet egy pécsi nő

Épp csak kitört a hajléktalanságból, újra utcára kerülhet egy pécsi nő

Még ma megműtik a Real sztárját, egy hónapra is kidőlhet

Még ma megműtik a Real sztárját, egy hónapra is kidőlhet

Fény derült a művészettörténet egyik legnagyobb rejtélyére

Fény derült a művészettörténet egyik legnagyobb rejtélyére

Nem köthet ki Marseille-ben az Aquarius mentőhajó

Nem köthet ki Marseille-ben az Aquarius mentőhajó

Titkolják, hogy mennyi az átlagnyugdíj

Titkolják, hogy mennyi az átlagnyugdíj