szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legalább százmillió forint kutatás-fejlesztési támogatást elnyerő cégek csupán 31 százaléka tudta a nyerés utáni öt évben a támogatás minimum kétszeresével növelni az összesített üzemi eredmény értékét.

A Via Credit közel 900 olyan céget vizsgált meg, amelyek az elmúlt 15 évben legalább 100 millió forintos K+F pályázati nyertesek voltak. Az adatokat az elnyerés előtti három évre, illetve az azt követő öt évre vizsgálták. Arra keresték a választ, hogy mi történt ezen cégekkel a nyerés utáni 5 évben?  Tudtak-e növekedni a kapott támogatás következtében?

A kiindulópont szerint a támogatás felhasználása akkor tekinthető hatékonynak, ha a kedvezményezett a támogatás legalább kétszeresével növelni tudja összesített EBITDA-ját öt év alatt. „Ez akár elvárható is lenne, hiszen a legtöbb esetben ez mindössze annyit jelent, hogy 5-15 százalékkal növekszik a cég. Ennek ellenére arra jutottunk, hogy a százmilliós K+F támogatást elnyerő cégek alig 31 százaléka tudott öt év alatt a támogatás több, mint kétszeresével növekedni” – mondta Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója.

A nyertesek méretét vizsgálva a mikrovállalkozások 13, a kisvállalkozások 21, a közepesek 41, a nagyvállalatok 56 százaléka tudta a támogatás kétszeresével növelni ötéves kumulált EBITDA értékét. Ha jobban belegondolunk, a kapott értékek úgy javulnak, ahogy a cégméret nő, és azért is van drasztikus ugrás a középvállalati méretnél, mert ott már könnyebben meg tud térülni a több százmilliós támogatás. „Nem életszerű, hogy egy mikrovállalkozás ilyen nagy támogatásra több százmilliós nyereséggel válaszoljon. Azt tapasztaltuk, hogy a statisztikát leginkább a mikro- és kisvállalatok rontották” – mondta Papadimitropulosz Alex.

Meglepő, de az elemzésből az is kiderült, hogy az a cég, amely 6-10-szer nyert K+F+I támogatást, majdnem kétszer jobban teljesített, mint azok a cégek, akik egyszer nyertek 100 milliónál nagyobb támogatást, pedig a közhiedelem pont a fordítottját gondolja. Ez azzal magyarázható, hogy főleg azok a nagyobb méretű vállalkozások képesek fenntarthatóan K+F-et végezni, akik a statisztikák szerint is jobban teljesítenek.

A pályázati tanácsadó cég szerint érdemes figyelni arra, hogy a kapható támogatás kevesebb legyen az éves személyi jellegű ráfordítások duplájánál, mivel úgysem a teljes cég dolgozik a projekten, és a  K+F nem egy kapacitásbővítő pályázat. A támogatás ideális esetben a pályázó saját tőkéjénél is kevesebb, mert ha a céges vagyonnal egyenértékű a támogatás, akkor nehezen jön össze az önrész. Arra is érdemes figyelni, hogy a mikrovállalkozásoknál az EBITDA négyszeresénél, kisvállalkozásnál háromszorosánál, középvállalkozásnál kétszeresénél, nagyvállalatnál pedig egyszeresénél kisebb legyen a támogatás mértéke.

Jelenleg azonban sok cég elmulasztja, hogy összefüggésbe állítsa a személyi ráfordításait, saját tőkéjét és EBITDA értékét, pedig az ebből képzett mix mutatná meg, hogy milyen arányok mellett fog legnagyobb valószínűséggel sikeresen lezárulni a projekt. Értelemszerűen a pályázók azért dolgoznak, hogy minél nagyobb nyereséget érjenek el, viszont van az a mértékű támogatási összeg, amit a cégek már nem tudnak olyan hatékonyan felhasználni úgy, hogy az a legnagyobb megtérüléssel járjon, és ilyenkor az egységnyi támogatásnak már nincs pozitív határhaszna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bezárták a Szent István-bazilikát, mert többen koronavírusosak lettek

Bezárták a Szent István-bazilikát, mert többen koronavírusosak lettek

A NASA tudósait is meglepte a Vénuszról készített fénykép

A NASA tudósait is meglepte a Vénuszról készített fénykép

Ezért lehet Zugló az ellenzék állatorvosi lova

Ezért lehet Zugló az ellenzék állatorvosi lova