szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három év alatt megtriplázódtak a lakbérek, a közepes jövedelműek a fizetésük harmadát is elkölthetik a lakhatásra, a szegények pedig vagy eladósodnak, vagy botrányos állapotú lakásokba kényszerülnek. A csok sem segít sokat: a lakásárak jobban emelkednek, mint amekkora támogatást a legtöbben kérnek.

Megtriplázódtak a lakbérek három év alatt – olvasható a Tárki Társadalmi riport 2018 című kiadványában. Így aztán hiába stabilizálódik az ingatlanpiac a válság után, a fiatalok és a szegényebbek helyzete egyre rosszabb.

Az állami lakástámogatások 90 százaléka a magánlakások építését segíti, ezzel a felső középosztály és az elit jár jól. Már a közepes jövedelműek is arra kényszerülnek, hogy kisebb lakásba költözzenek, vagy épp arra, hogy több egyedülálló közösen vegyen ki albérletet, és így is gyakran költik a jövedelmük 25-35 százalékát a lakhatásra. A szegényebbek pedig az elemzők finom megfogalmazása szerint „szubsztandard” lakásokba kényszerülnek.

A jómódúak vásárlásai miatt viszont így is pörög a lakáspiac. A csokot 2016-ban és 2017-ben 35 ezren igényelték, a befektetési célú lakásvásárlások aránya pedig a 2012-es 20-25 százalékról 40 százalékra nőtt.

Csakhogy a lakásárak 30 százalékos emelkedése egy átlagos ingatlannál több, mint amennyi a csok átlagos összege.

Nagy baj lehet még a hitelekből is. Az alacsonyabb jövedelműek már nagyobb arányban vesznek fel hitelt, mint a felső középosztály és a gazdagok. Sőt, a leszakadó csoport 12 százalékának is van hitele. A Tárki arra jutott: a lakás megfizethetőségének problémája a hitellel rendelkező családok és az önkormányzati lakásokban élők esetében a legsúlyosabb.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!