szerző:
Lengyel Miklós

Egy lepukkant partvidéki városban élek, ahol más munka nincs számomra, mint a mosogatás- panaszkodott egy olvasó a londoni Guardian-nek, ahol ez a depressziós beszámoló a nap anyaga lett.

 A fiatal lány részletesen leírja, hogy egy elismert egyetemen vett részt  egészségügyi alapképzésben. Szeretné folytatni a tanulmányait mesterfokon illetve doktorátust szerezni, hogy igazi orvos lehessen, de hiába pályázott, mindenünnen visszautasították. Más munkát is keresett, de 17 hónap alatt 70 elutasító levelet kapott. Most kétségbe van esve, és depresszióval küzd. Mit tegyek?- kérdezi búsan a fiatal nő Nagy-Britannia lepukkant tengerparti városában. Válaszában a baloldali Guardian megállapítja, hogy nem a migránsok vagy a Brexit okozza a legnagyobb gondot, hanem az, hogy az egymást követő brit kormányok elhanyagolták a szociális problémákat. Úgy vélték: a piacon mindenki boldoguljon, ahogy tud.

 És aki nem tud?

Már a Brexit népszavazást elemző tudósok jó része is rámutatott arra, hogy a globalizációnak nagyon sok áldozata van. Olyan régiók és olyan csoportok, amelyeket a változások kedvezőtlenül érintenek, és amelyeknek esélyük sincs arra, hogy az ott élők felzárkózzanak sikeresebb polgártársaikhoz. Levelében a fiatal lány megírja: sok csoporttársa jól boldogul, vagyis sok múlik az egyéni hozzáálláson. Meg persze azon, hogy milyen családi háttérrel kezdi valaki a felnőtt életet. A fiatal nő egyik nagy problémája az, hogy nem tudja magának megengedni az elköltözést egy olyan városba, ahol sokkal több a jó munkahely. Az ingatlanárak ugyanis végleg elszakadtak a munkajövedelmektől Nagy-Britanniában, a mobilitás pedig manapság már alapkövetelmény a munkaerőpiacon. De hát tányérmosogatásból aligha lehet összespórolni annyit, hogy valaki belevágjon az átköltözésbe egy jobb és drágább helyre. Mi lehet a megoldás?

Több állami bérlakás és több átképző tanfolyam 

Ezt javasolja az a kiáltvány, melyet baloldali politikusok és közgazdászok adtak ki. A szakmai részt Thomas Piketty francia közgazdász irányításával állították össze. Igaz, hogy Nagy-Britannia kifelé tart az Európai Unióból, de az alapvető társadalmi problémák aligha változnak meg ettől. A rugalmas munkaerőpiac, melyet a globális gazdaság mindenütt megkövetel, nagy befektetéssel jár a humán tőkébe. Pontosabban járna, de a legtöbb helyen megspórolják ezt mondván, mindenki oldja meg maga ezt a problémát. A baloldali kiáltvány viszont arra mutat rá, hogy az átképzés az egyik legfontosabb forrása lehet a dinamikus fejlődésnek a jövőben. Az államnak kellene mindenütt Európában arról gondoskodnia, hogy a munkavállalók számára ne legyen megoldhatatlan feladat a hely, és állás-változtatás.


800 milliárd eurót szeretnének kipréselni a gazdagokból

Vagyonadó, a magas jövedelmek megadóztatása, a multik adókedvezményeinek felülvizsgálata - ezek teremtenék meg a forrásokat a nagyszabású programhoz, mely Európa versenyképességét és szociális stabilitását egyszerre szeretné növelni. A Social Europe-ban megjelent baloldali kiáltvány természetesen kritikát váltott ki a liberális oldalon, ahol a „Fizessenek a gazdagok” programot szociális demagógiának tartják. Akárkinek is van igaza, de a probléma, melyet a fiatal lány a lepukkant brit kisvárosban felvetett, létező. Miért kell valakinek ilyen képzettséggel tányérokat mosogatnia egy étteremben a huszonegyedik században?

Ráadásul orvoshiány van nemcsak Nagy-Britanniában, de egész Európában. Nem véletlenül dolgozik annyi magyar és más uniós orvos az NHS kórházaiban a szigetországban.. Maguk a brit orvosok ugyanis köszönik szépen a hazai rendszert, és inkább emigrálnak, főként Ausztráliába. Az Egyesült Államokban is magasabbak az orvos fizetések, de ott egészen más az egészségügyi rendszer. Ausztráliában azonban a brit orvosok otthon érezhetik magukat, miközben a fizetésük 50%-kal magasabb, mint Nagy-Britanniában. Londonban már megkongatták a vészharangot, mondván 1 millió fontba kerül egy orvos képzése Nagy -ritanniában, és Ausztráliában vagy másutt ingyen megkapják őket.  De hát ez a globalizáció, melyet épp az ultrakonzervatív Thatcher asszony indított el jó harminc évvel ezelőtt. Mit tanácsolt most a baloldali Guardian a fiatal brit nőnek?

Forduljon orvoshoz!

Nyilvánvalóan depressziós, tehát orvosi segítségre van szüksége. Ez minden bizonnyal igaz, de vajon az orvos meg tudja-e szüntetni a depresszió okát? Kap-e jobb állásajánlatot egy lepukkant brit kisvárosban, mint a tányérmosogatás? Lesz-e elég pénze arra, hogy elutazzon egy nagyvárosba, hogy ott orvosi tanulmányokat folytasson? Ezeket a kérdéseket a baloldali Guardian fel sem teszi, valószínűleg azért nem, mert nem talál ezekre választ

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kásler ellátogatott egy budapesti óvodába, sajtótájékoztatót is tartott – fotók

Kásler ellátogatott egy budapesti óvodába, sajtótájékoztatót is tartott – fotók

A közmédia kommunikációs igazgatója pár percre lement Hadházyékhoz, majd letiltotta a kép- és hangfelvételt

A közmédia kommunikációs igazgatója pár percre lement Hadházyékhoz, majd letiltotta a kép- és hangfelvételt

Összehajtható windowsos okostelefonok jöhetnek

Összehajtható windowsos okostelefonok jöhetnek

7 millió forint sok vagy kevés egy patika állapotú régi zöldséges-Merciért?

7 millió forint sok vagy kevés egy patika állapotú régi zöldséges-Merciért?

A lengyel kormánypárt nem állít jelöltet a meggyilkolt gdanski főpolgármester helyére

A lengyel kormánypárt nem állít jelöltet a meggyilkolt gdanski főpolgármester helyére

120 millióból vesz babacsomagokat az állam a határon túli magyar családoknak

120 millióból vesz babacsomagokat az állam a határon túli magyar családoknak