szerző:
Zelki Benjámin
Tetszett a cikk?

A Szeged-Szabadka-Baja vonalért felelős kormánybiztos a Hungrail vasúti konferencián lokálpatriotizmustól duzzadó beszédet mondott, de többször odaszólt az EU-nak is. Azt is megtudtuk, 2022-ben újra vasút suhan majd Szeged és Szabadka között.

Fürjes Balázs az együttműködés jegyében elvitte az összes uniós pénzt, nekünk vidékieknek pedig csak az üres vasúti sínek maradnak -

ezzel kezdte Lázár János igen szókimondó előadását a Hungrail vasúti konferencián kedden. Ezzel a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár előtte elhangzó előadására utalt, amelyben a következő uniós ciklusban tervezett sok százmilliárdos budapesti vasúti-és HÉV-fejlesztésről beszélt.

Lázár János a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal kialakításának koordinációjáért felelős kormánybiztosi minőségében volt jelen a konferencián, nem mint dohányzásügyi miniszterelnöki biztos. Lázár arról beszélt:

azon dolgozunk, hogy Magyarország legyen Európa egyik legjobb helye 2030-ra, amit úgy is el lehet érni, hogy Európa többi része leszakad hozzánk, amire van is esély, ha elnézzük a mostani eseményeket, de nekünk a felzárkózás a célunk.

De kérdés, hogy milyen szerepe van ennek elérésében a vasútnak. A jó közlekedés hozzásegíthet minket a cél eléréséhez, de ennek fejlesztésébe korábban már több kormány bicskája is beletört, figyelmeztetett Lázár.

A volt kancelláriaminiszter szerint a Brexit után kevéssé mondható, hogy sikeres ciklust zár 2020-ban Európa, szerinte csak Közép-Kelet-Európában lehet már jelentős fejlődést elérni. Azon belül Magyarországnak pedig csak a keleti felében van már erőtartalék és fejlődési potenciál szerinte, ezért ezt a területet kell fejleszteni, vissza kell állítani Szeged, Szabadka és Temesvár történelmileg létező gazdasági együttműködését, amiben kulcsszerepe van a vasútnak.

Mi a Dél-Alföldön 100 éve az ország közepe voltunk, most az ország széle, és rengeteg ambíció van bennünk arra, hogy újra a központban legyünk,

hangoztatta Lázár. Ezután arról beszélt: 2022-re legkésőbb befejeződik a 39 kilométeres Szeged és Szabadka közötti vasútvonal visszaépítése, és kiviteli tervet készítünk a vonal Szabadkától Bajáig tartó meghosszabbítására is.

De Hódmezővásárhely, Szeged és Szabadka között a villamosközlekedés lehetőségét is megteremtenénk - zárta felszólalását Lázár. Ez lényegében a hódmezővásárhelyi tramtrain szabadkai meghosszabbításának előkészítését jelenti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jöhet a 8 millió forintos Tesla

Jöhet a 8 millió forintos Tesla

Versenyezzünk! – Gergely Márton a hvg360 első évéről

Versenyezzünk! – Gergely Márton a hvg360 első évéről

„Épp 38 ember nézi” – ha ön is találkozott ilyen szöveggel egy hirdetésnél, vélhetően nyomás alatt volt a pszichéje

„Épp 38 ember nézi” – ha ön is találkozott ilyen szöveggel egy hirdetésnél, vélhetően nyomás alatt volt a pszichéje