szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közel háromszor annyi település szemetét szállítanák Izsákra, mint most. A telepbővítés elleni tiltakozásra építette kampányát Mondok József ellenfele, aki alulmaradt az időközi választáson. Az újraválasztott polgármester nem megy szembe a beruházással, igaz, ha akarna, se nagyon tudna.

„Kormányzati döntés, ezeket lehet hallani, de nincs még leírva sehol, az országban tíz helyen fognak kialakítani égetőerőművet” – ezekkel a mondatokkal nyitott Mondok József, Izsák egy hónappal ezelőtt megválasztott polgármestere azon a rendkívüli ülésen, amelyet azért hívtak össze, hogy a testület véleményezze a településükön működő hulladéklerakó bővítését. A polgármester azért nyithatott ezzel, mert így azt erősítette, hogy csak rövid ideig lesz a helyi hulladéklerakón a 67 település szemete az eddigi 24 helyett, az is azzal a céllal, hogy feldolgozzák, válogassák azt, és azt is, hogy lényegében egy rendszer részeként nem is nagyon tehetnek mást, mint támogatják a bővítést.

Az izsáki hulladéklerakó bővítése az időközi választás kampányában került terítékre, Varga István, Mondok József kihívója aláírásokat is gyűjtött, hogy ne szállítson több szemetet a településre az a cég, amely az izsáki lerakót üzemelteti. A területileg illetékes kormányhivatal által kiállított engedélyből derült ki, hogy a Duna-Tisza Közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft azt tervezi, hogy az eddigi 24 helyett 67 település hulladéka kerüljön az izsáki lerakóra. Bár az időközi kampányban a természetvédelmi területen levő közeli Kolón-tó elszennyezése volt a fő érv a bővítés ellen, az a mostani rendkívüli ülésen kiderült, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park nem kifejezetten tiltakozik, mivel a lerakó nem a természetvédelmi területen van.

Jöhet több szemét, csak zöldüljön

Az október 26-án megtartott ülésen végül Mondok József előterjesztését fogadták el, miszerint a helyi zöldhulladék kezelését végző komposztáló létesítmény építését támogatják, illetve olyan válogató üzem létrehozását, amellyel növelik a hasznosítható anyagokat, és csökkentik a végleges ártalmatlanításra váró anyagokat. Magyarul zöld utat adtak a több településről ideszállított szemétnek azzal, hogy itt azt úgy kell feldolgozni, válogatni, hogy további hasznosításra alkalmas legyen. Az előterjesztés a több szemét egyszerű lerakását nem támogatja.

Az ellenzék kifejezetten azt támogatta volna, hogy a jelenleg is a hulladéklerakóra beszállító településeket név szerint felsorolják, hogy több szemét semmilyen céllal ne kerülhessen ide, illetve azt, hogy addig semmilyen bővítést ne végezhessen el a cég, amíg a szerintük jelenleg is szabálytalan működést nem korrigálják. Végül öt-négy arányban Mondok előterjesztését fogadták el, és küldték meg a javaslatot a hatóságnak. A lakosok is véleményezhetik a bővítést, erre még néhány hetük van.

Széllel szemben

Olyan túl sok beleszólása persze aligha lehet akár az önkormányzatnak, akár a helyieknek. A beruházáshoz még hatástanulmányt sem kellett készíteni, mivel nem új tevékenységhez kérte a Duna-Tisza Közi NKft. az engedélyt. Az önkormányzatnak arról kellett nyilatkoznia, hogy a helyi építési szabályzattal összhangban van-e a tervezett bővítés, és észrevételeket, javaslatokat tehettek.

Az izsáki hulladéklerakót egyébként maga az önkormányzat gründolta még 1998-ban Mondok József vezetésével, ekkor az üzemeltető az Izsák-Kom Kft volt. Egészen 2017-ig működtették a 24 település szemetét befogadó lerakót. 2017 áprilisában a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt nem adta meg a cégnek a működési engedélyt, még abban az évben 5 millió forintért értékesítették a DTKH NKft-nek. Ahogy azt az értékesítéssel kapcsolatban a cégvezető az izsáki képviselőknek beszámolt, az állami holding, a jogszabályi változások olyan finanszírozási környezetet teremtettek, hogy képtelenség volt nyereségesen üzemeltetni az önkormányzati vállalkozást. Jelenleg a DTKH Nkft részeként az izsáki lerakó csak egy kis része a nagy rendszernek, amely félmilliónál is több háztartást lát el.

A gigacég 2017-ben egy közel nettó 10 milliárd forintos projekthez nyert támogatást, amelynek megvalósítása jelenleg is folyik. Ennek a KEHOP programnak a tavaly nyári tárgyalásakor az izsáki lerakót is említik, mint egy láncolat végpontját. Azt írják, hogy Dömsöd a legalkalmasabb hely egy átrakó létesítésére, amelyen keresztül a kiskunlacházi régió hulladékát az izsáki lerakóba juttathatják. Tehát a terv kész, az izsáki lerakó pedig e terv része.

Bekebelezték a kicsiket

Négy évvel ezelőtt a nemzeti kukaholding megalakulásával nem titkoltan is egy egységes rendszer felépítése volt a cél. Már a működési engedélyek akkori kiadásával is szelektálta a többnyire önkormányzati vállalkozásokat a holding. Az izsáki céget bekebelező DTKH NKft tagjai zömében önkormányzatok, de a körben felbukkannak magáncégek is. Tavaly írt a hvg.hu arról, hogy a korábban jól működő, korszerű hulladékgazdálkodási rendszert felépítő Szegedi Környezetgazdálkodási Kht településeinek egy részét is elcsábította a DTKH-ban tulajdonos FBH-NP NKft, ezzel csökkentve a szegediek bevételeit, de csökkentve a már megépített infrastruktúra kihasználtságát is. A kormányzati hátszéllel is megtámogatott gigacég meg tarol. Nem véletlen, hogy míg például a szegedi hulladékgazdálkodási cég évek óta veszteséges, addig az előbbiek elég rendes nyereséget értek el az elmúlt években, maga a DTKH NKft, de a tagcégek is.

Az izsáki hulladéklerakó bővítése bizonyára megvalósul, de nem a szemétlerakás lesz a cél, hanem az odaszállított hulladék kezelése. Ha Mondok József értesülései jók, és valóban kétmegyénként épülhet hulladékégető erőmű, az még egy következő meccs lehet, bár előbb-utóbb valamit kell kezdeni majd a rengeteg szeméttel, mert mindent nem lehet csak egyszerűen eltemetni az idők végezetéig.

 

Izsáki vadászház
©
Mondok József büntetőpere a vadászház ügyében

Szeptemberben, miközben éppen a polgármesteri posztért folyt Izsákon a küzdelem, a bíróságon is tárgyalásokat tartottak Mondok József ügyében. A Kecskeméti Járásbíróságon zajlik az elsőfokú büntetőeljárás, amely a polgármester vadászháza miatt indult, amiről az illetékes hatóságok azt állapították meg, hogy nem megfelelően használta fel Mondok József az uniós pénzt, mert azt a vállalkozására kapta, de a családját költöztette be. Az eljárásban azzal is megvádolták Mondokot, hogy a közfoglalkoztatottakat saját céllal foglalkoztatta. A per november elején folytatódik, úgy tudjuk, hogy közel 20 tanú meghallgatására fog sor kerülni. Az sem kizárt, hogy a vádat is módosítani fogják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mennyiért vesz meg egy iPhone-t az Apple?

Mennyiért vesz meg egy iPhone-t az Apple?

Eltűnt a kacsacsőrű emlősök fele, veszélyeztetetté kell nyilvánítani a fajt

Eltűnt a kacsacsőrű emlősök fele, veszélyeztetetté kell nyilvánítani a fajt

Hiába kaptak saját idősávot, a vártnál sokkal több idős jár zsúfolt boltokba délután

Hiába kaptak saját idősávot, a vártnál sokkal több idős jár zsúfolt boltokba délután