szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az alapítványokban való részvételről és horvátországi büntetőügyéről is beszélt a Telexnek a Mol elnök-vezérigazgatója.

Közös ötlet volt az állammal az, hogy a Mol alapítványokban vegyen részt – erről is beszélt a Telexnek Hernádi Zsolt, a társaság elnök-vezérigazgatója. „Az állam gondolkodásában ott voltak az alapítványok, a miénkben pedig az, hogy az új stratégiánkkal együtt meg kell újítani támogatási politikánkat is, hogy hosszú távon fenntartható pályára tegyük” – tette hozzá a szakember, aki szerint, bár korai még értékelni, de a Corvinus új működési modelljét elfogadták az érintettek, és sikeresnek mondható, hiszen a felvételizők közül 30 százalékkal többen jelölték be első helyre az intézményt.

Arra a felvetésre, hogy a Mol Hernádi vezetésének 21 éve alatt „mindvégig kooperált a mindenkori hatalommal”, Hernádi úgy válaszolt: „Az ország GDP-jének a 2 százalékát mi adjuk, ellátás-biztonsági szerepünk is van, nem tehettük meg, hogy ne keressük az együttműködés lehetőségeit, különben nem tudtunk volna olyan stratégiai projektekben részt venni, mint egy nagy gáztároló vagy egy fontos gázvezeték. A jövőben pedig az együttműködés talán még fontosabb lesz, hiszen a fenntarthatóság, a környezetvédelem és a dekarbonizáció közös céljaink, legyen szó államról, nagyvállalatról vagy helyi közösségekről. Ez külön-külön egyszerűen nem kivitelezhető.”

Az alapítványokon kívül Hernádit kérdezte a Telex a horvátországi büntetőügyéről is, amelyben 2019 decemberében született meg az elsőfokú döntés, amelyben Ivo Sanader volt kormányfőt és a Mol-vezért is elmarasztalta a bíróság, ezért fellebbezést nyújtottak be Hernádiék a horvát legfelsőbb bírósághoz. Ennek az ügynek a tárgyalása július 6-án és 7-én lesz – számolt be.

Azokra a hírekre, amelyek szerint a Mol a budapesti reptér egyik potenciális vevője lenne, Hernádi így reagált: „Nézzük. Jó nagy befektetés lenne, de mindent meg kell vizsgálni, ami a fosszilis lábunkat majd helyettesíteni tudja.”

További részletek a Telex nagyinterjújában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!