szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Dahua szerepet vállalt a kínai állam ujgurok elleni kampányában is.

Arcfelismerő rendszerrel teszik hatékonyabbá a siófoki Petőfi sétány térfigyelő kameráinak rendszerét – jelentette be a Facebookon Lengyel Róbert polgármester.

A szerdai bejegyzés szerint a rendszer jövő nyáron indulhat. A városvezető azt reméli, hogy a fejlesztéssel az élőerős őrzés is kiváltható lesz, és megkönnyíthetik a helyi rendőrség munkáját.

Jelenleg 39 új, mesterséges intelligenciával ellátott kamera felszerelésével immár egy országosan is egyedülálló rendszer alapjait tettük le. (…) A kameráink egyebek mellett arcfelismerő rendszerrel rendelkeznek. Ez praktikus azt jelenti, hogy ha az operátor személyzet kiszúr egy zsebtolvajlást, vagy akár verekedést, az ott rögzített arcot a rendszer kamerái a tömegben keresik, felismerik, ezzel az elfogást a biztonsági személyzet, illetve a rendőrség számára nagyon gyorsan lehetővé teszik”

– írta Lengyel.

A 444.hu a bejelentéshez hozzáteszi, hogy a megfigyelőrendszert szállító, részben a kínai állam tulajdonában álló Dahua Technology szerepet vállalt a kínai állam ujgurok elleni kampányában is, a Dahua emiatt 2019-ben felkerült az amerikai kormány feketelistájára.

A cégnek két súlyos adatbiztonsági botránya is volt, egyszer 2016-ban, illetve 2017-ben, amikor hackerek hozzáférést szereztek a rendszerhez, amellyel az akkori beszámolók szerint bárki átvehette az irányítást az eszközök operációs rendszere felett.

2021 márciusában az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottság (FCC) "elfogadhatatlan nemzetbiztonsági kockázatnak" minősítette a Dahua szolgáltatásait és eszközeit, nénány napja pedig az elektronikai és fizikai biztonsági rendszereket szolgáltatók amerikai érdekképviselete, a Security Industry Association is zárta ki soraiból a Dahuát, mivel állításuk szerint megsértette a szervezet etikai szabályait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!