Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"e4b8fabe-80f9-40b0-af31-88aa776047bf","c_author":"hvg.hu","category":"tudomany","description":"Bár a mélység általában ijesztő, egy magas helyről lepillantva esetenként fura vágyat érzünk a leugrásra. Öngyilkossági hajlam? Szerencsére a legtöbb esetben szó sincs ilyesmiről, mi több, elképzelhető, hogy éppen a túlélési ösztön áll mögötte.","shortLead":"Bár a mélység általában ijesztő, egy magas helyről lepillantva esetenként fura vágyat érzünk a leugrásra. Öngyilkossági...","id":"20250308_melyseg-uresseg-hivasa-jelenseg-magyarazat-tulelesi-oszton-pszichologia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e4b8fabe-80f9-40b0-af31-88aa776047bf.jpg","index":0,"item":"d3b5b8b1-80fd-42f6-af6a-cf99b88d52d6","keywords":null,"link":"/tudomany/20250308_melyseg-uresseg-hivasa-jelenseg-magyarazat-tulelesi-oszton-pszichologia","timestamp":"2025. március. 08. 08:03","title":"Furcsa gondolatok: ön is érezte már úgy, hogy ugrani kellene a mélybe, amikor nagyon nem lett volna jó ötlet?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6093f18a-eb1c-4b33-8f76-51ed6d8ef576","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Pár napja frissítette a Firefox szolgáltatási feltételeit a Mozilla, azonban a széles körű felhasználási jogok biztosítása – érthetően – aggodalmakat váltott ki a felhasználókból. A felháborodás oly nagy volt, hogy a Mozillának változtatnia kellett elképzelésein.","shortLead":"Pár napja frissítette a Firefox szolgáltatási feltételeit a Mozilla, azonban a széles körű felhasználási jogok...","id":"20250308_mozilla-szolgaltatasi-feltetelek-valtoztatas-magyarazat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6093f18a-eb1c-4b33-8f76-51ed6d8ef576.jpg","index":0,"item":"5cf9e5a2-9b53-4606-818a-3083b849cdbb","keywords":null,"link":"/tudomany/20250308_mozilla-szolgaltatasi-feltetelek-valtoztatas-magyarazat","timestamp":"2025. március. 08. 14:03","title":"Addig változtatta az ÁSZF-et a Mozilla, hogy most már magyarázkodnia kell, mi is történik","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"af83c1b5-6988-4a62-8721-95516e25a4fe","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Mit tehet az EU a kötözködő Orbán Viktorral? Mézesmadzagot és korbácsot Putyinnak is? Mit írnak majd az ukrán katonák sírjára? Miért száll el az amerikai üzletembere derűlátása, és miért tűrik szó nélkül, amit Trump csinál? Témák és vélemények a nemzetközi sajtóból.","shortLead":"Mit tehet az EU a kötözködő Orbán Viktorral? Mézesmadzagot és korbácsot Putyinnak is? Mit írnak majd az ukrán katonák...","id":"20250307_Nemzetkozi-lapszemle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/af83c1b5-6988-4a62-8721-95516e25a4fe.jpg","index":0,"item":"b9710ae6-7d38-4ff0-b281-2802bcde7635","keywords":null,"link":"/360/20250307_Nemzetkozi-lapszemle","timestamp":"2025. március. 07. 10:30","title":"The Washington Post-vélemény: Ukrajna lehet Trump Afganisztánja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e5ead1f4-562f-44e9-af73-150477e43bdf","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Elérhető a nyugdíjügyek online intézése: igénylés, címváltozás, tájékoztatás is elérhető az otthoni gépről. Csak egy regisztráció kell annak, aki már inkább elfelejtené a sorban állást.","shortLead":"Elérhető a nyugdíjügyek online intézése: igénylés, címváltozás, tájékoztatás is elérhető az otthoni gépről. Csak...","id":"20250307_nyugdij-ugyintezes-online-nyugdijfolyosito-allamkincstar","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e5ead1f4-562f-44e9-af73-150477e43bdf.jpg","index":0,"item":"8b4d998f-f53c-4dee-8d15-ce050cb6131c","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250307_nyugdij-ugyintezes-online-nyugdijfolyosito-allamkincstar","timestamp":"2025. március. 07. 14:36","title":"Segítséget kapnak a kormánytól a sorban állástól fázó nyugdíjasok","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"92a86841-ea03-4b0c-b98b-8108c6dd801b","c_author":"Sztupa Melitta Boglárka","category":"elet","description":"Magyarország nem lesz jobb hely addig, amíg nem lesznek egyenlő arányban nők és férfiak a politikában – hangzott el egy kerekasztal-beszélgetésen, ahol három politikus járta körül azt, hogy egy nőnek mennyi esélye van labdába rúgni a mai magyar közéletben. ","shortLead":"Magyarország nem lesz jobb hely addig, amíg nem lesznek egyenlő arányban nők és férfiak a politikában – hangzott el...","id":"20250308_nok-a-politikaban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/92a86841-ea03-4b0c-b98b-8108c6dd801b.jpg","index":0,"item":"cba2edc3-27a7-465b-9a53-4b24c8c1b304","keywords":null,"link":"/elet/20250308_nok-a-politikaban","timestamp":"2025. március. 08. 09:00","title":"Fennhangon ment az üvöltés, hogy nincsen nőnap virág nélkül ","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0758ac43-caa8-4325-b919-451e9cd840b1","c_author":"Tiszai Balázs","category":"360","description":"A kancellárvárományos kedd este bejelentett tervei szakítanának az évtizedes német fiskális politikával, és a hadsereg és az infrastruktúra fejlesztésén keresztül az évek óta vergődő német gazdaság egészének is vérfrissítést jelentenének. A programot még át kell verni a parlamenten, de az iparban már meg is indult a készülődés a lehetséges új világra. Merz csomagja, ha elfogadják, minden bizonnyal a német határokon túlgyűrűző hullámokat vet, és erős támogatást ad az USA nélkül a saját lábára állni akaró Európának is.","shortLead":"A kancellárvárományos kedd este bejelentett tervei szakítanának az évtizedes német fiskális politikával, és a hadsereg...","id":"20250307_Friedrich-Merz-vedelmi-kiadasok-adossagfek-eltorles-500-milliard-euros-alap-nemet-hadiipar-dupla-pancelokol","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0758ac43-caa8-4325-b919-451e9cd840b1.jpg","index":0,"item":"25fefcb9-40d7-4950-ad72-c393c55be96a","keywords":null,"link":"/360/20250307_Friedrich-Merz-vedelmi-kiadasok-adossagfek-eltorles-500-milliard-euros-alap-nemet-hadiipar-dupla-pancelokol","timestamp":"2025. március. 07. 07:20","title":"Dupla páncélököllel robbantaná fel a szunnyadó Németországot Merz, és rengetegen tapsolnak neki","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"25206cee-f87f-45bb-94bb-d48ab7c9e858","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Miután a magyar kormány nyíltan támogatja a közjogi és politikai válságot okozó Milorad Dodik boszniai szerb vezetőt, Bosznia-Hercegovinában nem bíznak már a magyar katonák pártatlan fellépésében.","shortLead":"Miután a magyar kormány nyíltan támogatja a közjogi és politikai válságot okozó Milorad Dodik boszniai szerb vezetőt...","id":"20250307_magyar-eufor-erok-kivonasa-kerelem-bosznia-europai-tanacs","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/25206cee-f87f-45bb-94bb-d48ab7c9e858.jpg","index":0,"item":"b6376797-ffc9-4b2d-8b57-05df0d1c25a5","keywords":null,"link":"/itthon/20250307_magyar-eufor-erok-kivonasa-kerelem-bosznia-europai-tanacs","timestamp":"2025. március. 07. 16:24","title":"Hivatalosan is kérelmezték a magyar EUFOR-erők kivonását Boszniából","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5211197a-64cd-4950-8582-66938a364a10","c_author":"Munk Veronika","category":"360","description":"Havasi Bertalan maga a szimbóluma annak a túlzás nélkül abuzív viszonynak, amit az egymást követő Orbán-kormányok a valódi kérdéseket feltenni kívánó, nem a propagandaközpontból irányított sajtóval kialakítottak és fenntartanak.","shortLead":"Havasi Bertalan maga a szimbóluma annak a túlzás nélkül abuzív viszonynak, amit az egymást követő Orbán-kormányok...","id":"20250307_hvg-munk-veronika-havasi-bertalan-szakmai-lojalitas-velemeny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5211197a-64cd-4950-8582-66938a364a10.jpg","index":0,"item":"3b5a1bf1-22c7-4576-bb04-66a76730094c","keywords":null,"link":"/360/20250307_hvg-munk-veronika-havasi-bertalan-szakmai-lojalitas-velemeny","timestamp":"2025. március. 07. 08:00","title":"Munk Veronika: Szakmai lojalitás Orbán testőrével? Röhögni tudnék","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Egynapos tanulmányútra érkezett Triesztbe a hvg.hu munkatársa. A szemináriumon az Illy kávégyár kutatómérnöke a cég hi-tech előadótermének katedrájáról beszélve egész életre a hallgatók fejébe verte, milyen a jó kávé, s azt is, hogyan készül a legkeményebb hab a cappuccinóhoz.
„Ebben a bárban remek kávét főznek, kóstold meg!” – mondja egy olasz, ha remek kávét akar inni. „Gyere fel hozzám, főzök egy jó feketét!” – mondtuk egymásnak évtizedekig mi, magyarok, hiszen eszükben sem jutott a vendéglátóipari körülmények között született zaccos, újra lefőzött kávékat jó feketének nevezni. Az a furcsa helyzet állt elő - magyarázta egyszer a fenti összefüggésre is rávilágító ismerősöm -, hogy míg Itáliában a barista, vagyis az espressót készítő pultos a bár hitelét és tekintélyét adó intézménnyé vált, addig nálunk éppen a kávéfőzésre szakosodott egységekben felejtettek el rendes kávét főzni. A fonák helyzetre először a világútlevéllel nagy tömegben portyázó honfitársaink világítottak rá, akik döbbenten mesélték, hogy „olaszban mindenhol ugyanolyan jó a cappuccino”.
Trieszti kávéegyetem.
Nos igen, Olaszországban gyakorlatilag mindenütt jó kávét főznek, a világon talán a legjobbat (illetve az olaszok szerint nem csak talán). Az persze érdekes, hogy miért éppen Itáliában alakult ki ilyen kultúrája a csapvíz után második legnépszerűbb italnak (meg nem erősített adat).
„A kávékeveréket az olaszok találták ki, mivel – az ország gyarmatpolitikájának csődje miatt – nem volt sosem rendszeresen azonos vidékről szállított nemzeti kávéfajtájuk” – ad némi magyarázatot Marino Petracco, kémikus, a trieszti Illy kávéüzem tudományos kutatója azon a szemináriumon, amelyet külföldi újságíróknak szerveztek az elmúlt hónapban. A lassan két évtizede a vállalatnál dolgozó kutatómérnök elmondja: a cégnél olyan, kilencféle arabica kávéból készült mixtúrára esküsznek, amelynek egyes összetevőit naponta 300 zsákkal különböző országokból szállítják a kikötővárosba.
A cserjétől a kávéscsészéig (Oldaltörés)
Nem mindegy, hogy milyen kávéból készül az espresso. A kizárólag trópusi égöv alatt megélő kávécserjékből (egyetlen fagyos éjszaka tönkretenné az ültetvényeket) több mint ötven félét ismernek a világon, a legelterjedtebbek az – elsősorban Brazíliában, Közép-Amerikában termesztett - arabica és a – főleg Afrikában honos, a világtermés 60 százalékát adó - robusta fajták.
„A robustát és az arabicát gyakran egymással felcserélhetőnek gondolják, pedig ez két teljesen külön faj, egymástól elütő tulajdonságokkal, s éghajlati igényekkel” – magyarázza a kutatómérnök, példaként említve az árpa és a búza közti különbséget: az egyikből jellemzően sör, a másikból jobbára kenyér készül. A nyers kávészemnek se kávészíne, se kávéíze nincs, így a magasabb koffeintartalmú robusta és a kevésbé ütős arabica közötti ízkülönbségek is csak a pörkölés után jelentkeznek. Az Illynél kizárólag arabica kávét pörkölnek, a robustát inkább csak előttünk égetik - érzékeltetve, hogy espressónak nem való, másodrangú kávéfajta.
A kávéületvényeken egyébként a szüretelés kétféle módja közül választanak: munka- és időigényesebb, ilyenformán költségesebb, ha az ültetvényen dolgozók a cserjéket többször végigjárva csak az éppen már megérett kávébabszemeket válogatják ki a fürtökről. Ennél sokkal gyakoribb, hogy a fürtön lévő babszemeket együtt leszakítják, s érettség szerint válogatják őket utána különböző kategóriákba.
Míg a gyümölcsöknek jellemzően a húsát fogyasztjuk el, magjukat pedig elpöcköljük, a kávéhoz használt babszemeket éppen a kávégyümölcs magjából nyerjük. A leszüretelt kávészemeket tehát a hámozást követően egy hétig szárítják, majd a kávépörkölő üzemekbe szállítják. Az átlagosan 12 perces pörkölés során a babszem 60 százalékkal megduzzad, miközben súlya csaknem 20 százalékkal csökken.
A tökéletes espresso és cappuccino (Oldaltörés)
Sacc per kávé
A kávészemináriumon elsajátított elméleti ismereteket a gyakorlatban is kipróbálhatták a sajtómunkások. A magyar és német csapatokra osztott hallgatóság jelöletlen poharakba töltött, mindenféle ízesítés nélküli, hideg kávéfőzetek között kellett a keserű, savanyú, édes aromájú kávémintákat kiválasztaniuk. Két kávéminta fogyasztása között a szakértő kávékóstoló vízzel öblöget, vagy elrágcsál néhány szem puffasztott rizst (ez tisztítja a nyelvet), s – a borkóstolókhoz hasonlóan – a már megízlelt italt köpőcsészébe üríti. Feszülhet a kebel: a magyar csapat az ízlelőversenyt meggnyerte.
A kávégyár laboratóriumába is beleshettek a sajtósok, itt olyan emberek dolgoznak, akik egész munkaidejük alatt kávémintákat főznek le, kóstolnak és értékelnek. Az Illy évente 1300 beérkező kávémintát tesztel, s ezeknek 20 százaléka megy át a vizsgán, ezekből rendel.
Kávékóstoló kanál
A rendes espresso lefőzésekor 90 fokos vizet 9 atmoszférás nyomás alá helyezve hajtják ki a kávéporból a hatóanyagokat, az egész nem is tart tovább harminc másodpercnél. (A kotyogó kávéfőzővel készített ital esetében a víz 105 fokra forr, így a frissen elkészült kávé még aligha fogyasztható.) A nagy nyomás alatt sokezer gáz- és olajgömböcske képződik, amelyek 2-5 milliméter vastag, tömör, mogyoróbarna krémréteget képeznek az espresso tetején, ez az emulzió több felől izgatja érzékszerveinket; a viszkozitás a testesség érzetét kelti, az aromahordozó lipidek kiemelik az ízeket, s az utóhatását is kinyújtják.
A jó espresso jellemzően bizonyos, karamellre, csokoládéra, dióra, pirított kenyérre emlékeztető aromákat hordoz magában. A rossz kávé inkább füves, penészes, avas ízéről ismerhető fel, ilyen szagot áraszt például a tartódoboz alján lévő állott kávépor.
Az átlagos espresso 7 gramm kávéporból készül, a csésze alján pedig 2,5-3 centiliter kávé figyel majd, a szakember szerint azonban ez utóbbi régiónként változik: míg Dél-Olaszországban 20 milliliternél is kevesebb lehet egy espresso, Itáliából kilépve és északabbra haladva a hígabb, „hosszabb” kávé honosodott meg. Marino professzor szerint például a kávé hazájában, Brazíliában a hibátlan olasz espressohoz képest meglehetősen vacak kávét isznak.
Az olasz bárosok minden ötödik vendéget cappuccinóval szolgálnak ki – külföldön ennél is népszerűbb a tejhabos ital -, ennek elkészítése külön művészet. A legmegfelelőbb a 3,3-4 százalék közötti zsírtartalmú, 3,3-3,5 százalékos fehérjetartalmú tej, amelyet kis acélkancsóban gőzzel habosítunk, s hevítünk legfeljebb hetven fokosra, úgy mozgatva a kis edényt körkörösen, hogy a kiáramló gőz minél sűrűbb és masszívabb habot állítson össze.
Hogyan legyünk mások
Csak Olaszországban 750 kisebb-nagyobb kávépörkölő üzem működik. A fragmentált piacon kitűnni csak sajátos márkaépítéssel lehet (nevezzük ezen a gyűjtőnéven az összes stratégiát, amellyel a termék gyártója jelezni kívánja: ő más, mint a többi). A trieszti üzem jó úton halad efelé, hiszen több olyan kezdeményezés kötődik a nevéhez, amellyel meggyőz bennünket: a prémiumtermékért kifizetett magasabb árból származó bevételét értelmes dolgokra költi. Az egyik ilyen az általunk is meglátogatott, vérprofi hatást keltő környezetbe ültetett kávéipari szakképzés, az Universitá del Caffé (illetve brazil testvérintézménye), amelyet több mint ezer ember végzett el eddig. A nagyszerűséget hivatottak jelképezni az igényesen kivitelezett Illy-kávézók (ezekből Pesten is van egy-kettő), s a cég évről-évre megújuló csészekollekciói is, amelyeknek tervezésével egy-egy ismert kortárs (jellemzően képző-) művészt bíznak meg. (A csészekiállítás december végéig tekinthető meg a Művészetek Palotájában.)