szerző:
hvg.hu

Szerdán tizenötödszörre nyílik meg a legnagyobb budapesti fesztivál, s kezdetét veszi az újabb egy hetes őrület. A hvg.hu végig jelen lesz, beszámol a hangulatról, a fellépőkről és az érdekességekről. Fotóblogunkon naponta közöljük majd az előző este készült leglátványosabb felvételeket. Jelen összeállításunkban az első nap fellépőitől válogattunk videókat, hogy megkönnyítsük a választást.

Nagyszínpad

HVG Fotóblog
Fényképes beszámolók a Szigetről a HVG Fotóblogján.
Tovább>>

Nitzer Ebb

Talán ilyen lett volna a Depeche Mode, ha nem mennek el a populárisabb dalok felé? Lehet. Elektronikus, indusztriális csapat. 1982 óta léteznek, s már a 80-as években eljöttek Magyarországra játszani. Zenéjük mechanikus, kemény, s éppen ebben rejlik az ereje.

Mando Diao
Keresd indie címszó alatt! A tökéletes eset: gitárzene, kettőnégy és egyhárom váltakozása a dobolásban, torzított ének, ugyanakkor melodikus megoldások, slágerízű dalstruktúrák. A svédek tökéletesebb  brit gitárzenét produkálnak, mint a szigetlakók. A Live Earth vendégei is voltak, két éve a Szigeten láttuk, most pedig ismét elkaphatjuk őket - addig, amíg tart a 15 perc hírnév.

Quimby
Akiket egyszer a magyar közönség megszeret... azokat többé el nem engedi. És el is néz nekik mindenfélét. Igaz, a Quimby esetében nem kell semmi fölött szemet hunyni, hiszen a zenekar megbízható minőségben dolgozik. Intellektuálisnak szokták címkézni amit csinálnak, pedig "csak" okos  szövegek és kifinomult zeneiség jellemzi őket. A sanzon köpenyéből bújtak ki, de lassan magukra igazították; popból, rock and roll érzésből, csillogó Gretsch gitárokból, légies trombitálásból. Sokáig éljenek a Tom és Jerry rajzfilmek - ők tudják, miért.

Manu Chao
Az Oscar Tramor néven Párizsban, spanyol szülők gyermekeként született muzsikust a  Mano Negra nevű ska-punk banda egyik alapítójaként is ismerhetjük, ám világhírnévre szólóművészként tett szert. Eklektikus hangzásvilágában egyesíti a latinos gitárfutamokat, a francia popzenét és a karibi dallamokat. Fellépése vérpezsdítő bulit ígér.Gocoo
A hét női és négy férfi dobosból álló banda egyedülálló produkciójához majd’ 40 speciális japán ütőhangszert használnak fel, s energiájukkal korra, nemre és zenei érdeklődésre való tekintet nélkül ragadják magukkal a közönségüket. Ebben segítségükre van GoRo, a virtuóz is, aki a hagyományos ausztrál törzsi hangszerrel, a didgeridoo-val színesíti a nem mindennapi koncerteket.

Sierra Maestra
A kubai charanga együttes az egyik legnépszerűbb csapat a szigetországban. Forró havannai napsütést és sós tengeri szellőt megidéző muzsikájuk kiváló kezdés lehet a Sziget első napjára. A Sierra Maestra dallamaira lehet kellemesen ringatózni, de a tüzesebb ritmusok kedvelői táncra is perdülhetnek.

Salif Keita
A Mali birodalmat 1240-ben megalapító királyi család leszármazottját, Keitát apja kitagadta, miután bejelentette, hogy zenélni szeretne. Számos éjszakai bárban és együttesben való próbálkozás után 1984-ben Párizsba költözött, hogy szólókarrierbe kezdjen. Az afro-popot, jazzt, funkot és R’n’B elemeket ötvöző zene óriási siker lett, s 2002-ben kiadott Moffou című albumáért Grammy-díjra jelölték. Legutóbbi korongja, a M’Bemba tavaly jelent meg, koncertjén bizonyára erről is hallhat majd dalokat a közönség.

 

Wan2 színpad
Effeta

Az Effeta zenekar 2000-óta dolgozik együtt, a tagok komolyzenei, jazz és rock'n'roll alaptanulmányaikat követően egy különleges produkcióra jöttek össze. Megszületett az Effeta és vele együtt a shuffle-beat. A hét zenész a magyar könnyűzenei életben, de talán a világéban is egyedinek számító érzés-, hangzás- és ritmusvilágot teremtett.

Anselmo Crew
Az Anselmo Crew 2002 óta működteti fékezett habzású turmixgépét az urbánus világzene rajongóinak Magyarországon és külföldön. A kilenctagú csapat a mai városi tánczenékbe (hip-hop, salsa, d’n’b, dancehall stb.) oltja a föld kontinenseinek autentikus zenéit Latin-Amerikától Törökországon át Afrikáig, mindezt úgy ötvözve, hogy a hangzás mégis az Anselmo Crew-t jelentse.

Ministère des Affaires Populaires
Az izgalmas francia banda feszes hip-hop ritmusokat kombinál élő zenével, tangóharmonikával, hegedűkkel. Ez a kombináció már a The Roots esetében is bevált; most megnézhetjük, hogyan szól az európai válasz.

UNKLE
A trip-hop, breakbeat és minimalista elemeket ötvöző brigád 1998-ban debütált a brit Mo’Wax kiadó szárnyai alatt, igaz, korábban remixek formájában már hallatták a hangjukat. A számtalan változáson átesett formáció legutóbbi albuma War Stories címmel idén jelent meg. Bár a zenekart gyakran vádolják azzal, hogy korongjaik a tagok tagadhatatlan tehetsége ellenére sosem teljesítenek az elvárások szerint, érdemes lehet ellátogatni a fellépésükre, hátha élőben csodát művelnek.

Yonderboi
Fogarasi László neve sokaknak talán nem cseng ismerősen, Yonderboi nevére azonban határainkon innen és túl is elismerően bólintanak a zenerajongók. Az ügyes kezű zenész idén az Oblivionnal „kiegészülve” lép színpadra, zenéjéről pedig tegyen tanúságot az alábbi videó.

A holland zenekar stílusát leginkább az amerikai Evanescence-éhez lehet hasonlítani, hazai és németországi sikerüket pedig a több mint egymilliós példányszámban eladott lemezeik bizonyítják. Negyedik albumuk idén májusban jelent meg, többek között a Rammstein hangmérnökének közreműködésével.

Within Temptation

Timo Maas
A több mint 100 megjelenést a háta mögött tudó Timo Maas rendszeresen lép fel a hírneves New York-i Pacha és az ibizai DC10 klubokban. A Grammy-díjra jelölt DJ a könnyed house és electro stílusban szórakoztatja közönségét, a minőségre pedig garancia, hogy a Depeche Mode is felkérte már őt egy remix elkészítésére.

Silicone Soul
A skót Soma Records nagyágyúi minden house buli nélkülözhetetlen kellékei. Craig Morrison és Graeme Reedie mindenhol felfűtik a hangulatot, ahol a lemezjátszók mögé lépnek, s ez bizonyára nem lesz másként a Szigeten a Party Arénában sem.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Shake

Bazi nagy cigányrock-őrület - fesztiválmelléklet a HVG-ben

Könnyűzenei fesztiválokra specializálódott, széles látókörű, páratlan melléklettel jelenik meg csütörtökön a HVG. Lapunk munkatársai négy európai fesztiválon szereztek tapasztalatokat, készítettek interjúkat, gyűjtöttek adatokat, amelyeket csütörtökön el is olvashat. Ízelítő.

Javier Bardem: "Ne vegyünk műanyag palackos vizet? Jó, de akkor hol vannak az üveges kiszerelések?"

Javier Bardem: "Ne vegyünk műanyag palackos vizet? Jó, de akkor hol vannak az üveges kiszerelések?"

Magyarország EU-s kizárásával fenyegetnek a német kormánypártok

Magyarország EU-s kizárásával fenyegetnek a német kormánypártok

A Brexit elhalasztását kéri Boris Johnson az EU-tól

A Brexit elhalasztását kéri Boris Johnson az EU-tól

Hétfőn újra nyílik a New York-i Modern Művészetek Múzeuma

Hétfőn újra nyílik a New York-i Modern Művészetek Múzeuma

A hónap végéig van idő a banki adategyeztetésre

A hónap végéig van idő a banki adategyeztetésre

Tisza Istvánra nevezné át a Szabó Ervin Könyvtárat a Mi Hazánk

Tisza Istvánra nevezné át a Szabó Ervin Könyvtárat a Mi Hazánk