szerző:
hvg.hu

Az idei Sziget utolsó előtti napján hallhatunk német indie-rockot, izlandi stíluskavalkádot, megtudhatjuk, mi lett a Syrius Ausztráliába emigrált fiával, s hogy milyen zenét csinál egy olyan banda, amelynek a neve kizárólag írásjelekből áll.

HVG Fotóblog
Nézegessen fényképeket az idei Sziget fesztiválról a HVG Fotóblogján!
Tovább>>
Nagyszínpad
Sportfreunde Stiller
A müncheni sportbarátok a manapság oly divatos indie-rock műfaját kedvelik, amit a német szövegek tesznek különösen érdekessé. Visszatérő banda a Szigeten, ami a stílusukat – na meg a számtalan német fesztiválozót – elnézve nem véletlen: nagyon eladható, hallgatható zenét játszanak.

!!!
A banda, amelyik nem gondolkodott túl sokat a névadáson. Ha szövegben utalni kell rájuk, angolul a nevüket ChkChkChk-nek ejtik-írják, mindenki mondja ki belátása szerint. Nemrégiben jelent meg legújabb albumuk, amelyen számos népszerű stílust vágtak a turmixgépbe, darálták egy ideig, majd beleöntik a hallójáratainkba. A dallamkoktél csapolása este hatkor kezdődik.

Tankcsapda
Egy egész sor jelzőt lehetne ideilleszteni az örök bútordarabtól a fesztiválveteránokon át a hazai rocklegendákig, Lukácséknak azonban ugyanúgy nincs szükségük bemutatásra, mint a Kispál és a borznak. Aki nem ismeri őket, az talán nem is látott még közelről fesztivált. Szigetet semmiképpen sem.

Tool
Zúzós, durva, rettenetes. Játékos, kifinomult, éteri. Ellentétes jelzők? Lehet. De a Toolra igazak. 1990 óta dolgoznak, és ritkán állnak elő új albummal, de abban biztosak lehetünk, hogy akkor az nagyon kidolgozott munka. A legutóbbi a tavalyi 10000 Days. Koncertjeik egyben multimediális élmények is.

Wan2 színpad/Jazz színpad
Erik Sumo Band
Volt egyszer egy srác, akit Tövisházi Ambrusnak hívtak, s aki a gimnáziumi osztálytársaival léterhozott egy különös zenekart. Az Amorf ördögök kezdetben tényleg nem volt több gimis srácok által összelapátolt zajbrigádnál, bár a szövegek kreativitása már akkoriban is figyelemfelkeltő volt. Amorfék azóta befutottak, Ambrus pedig szólóban is szerencsét próbált, sikerrel. Élő zenekaros, vokalistákkal – például a bársonyos hangú Kiss Erzsivel – megerősített fellépése pedig még a fesztiválozásban megfáradt szigetelőket is feltöltheti energiával.

GusGus
Izlandinak lenni cool dolog. Valami különös atmoszféra lengi körül a ridegen egzotikus szigetország szülötteit, s ha a kezük közül film vagy zene kerül ki, az már származása okán is ínyencségszámba megy. Ha viszont ehhez hozzátesszük, hogy ez a csapat a soul-triphop-electro háromszögben alkot, akkor egészen különleges ritkaságról beszélhetünk. És ha még az is eszünkbe jut, hogy mennyire sikeresek lettek az elmúlt időszakban, már csak az a kérdés, mikor indulunk el megnézni a fellépésüket.

Hyper
Amikor egy DJ köré feláll egy teljes zenekar, abból általában valami jó sül ki. Különösen, ha ebben a zenekarban két olyan arc is található, akik már megfordultak például a Prodigy háza táján is. Breakbeat élő zenészekkel? Ide vele!

Jackie Orszáczky
Az LGT mellett (azon kívül) a hetvenes években a hazai rockban a Syrius képviselt világszínvonalat: világklasszis zenét hoztak létre a tökéletes elzártság közepette. Nem csoda hát, ha nem is bírták idehaza. Ausztráliában készítettek lemezt, majd egy idő után haza se jöttek. Igaz, Nyugaton szétszéledtek, de Jackie Orszáczky Ausztráliában maradt s ott is igen fontos figurává nőtte ki magát. Zenész, producer, felfedező és zenekarszervező. Funk, jazz, soul és komolyzenei elemekből szőtt darabok: ezek jellemezték a Syriust, s ettől Jackie nem távolodott el. Jó tíz éve nyaranként visszajár, hogy bemutassa, hol tart. Mindig érdemes meghallgatni!

Világzenei színpad/Hammerworld/Party aréna
Sidestepper
Az egzotikus országból érkezett zenészek mellett egy másik kiváló recept a sikerre a nemzetközi együttműködésekben rejlik. Jó példa erre a Sidestepper, amely a tüzes kolumbiai salsa és cumbia ritmusokat kombinálja a tört ütemekkel, amiben pedig a britek a világelsők.

Sergent Garcia
A fenti nyomon továbbhaladva a salsa és a ragamuffin stílusok kereszteződésében áll a Bruno Garcia nevű fiatalember, aki kerek tíz éve debütált a francia fővárosban, azóta pedig már többször tiszteletét tette nálunk is. Tavaly adott ki egy jófajta mexikói ritmusokkal telepakolt albumot, így a fesztivál északi felén is kellő mennyiségű ember fog ugrálni a Tool koncertje közben, nem kell tehát attól tartani, hogy a Sziget megbillenjen.

Napalm Death
Kerek negyed évszázada dübörög ez a birminghami gyökerű csapat, s még ennyi idő alatt sem sikerült szétordítaniuk a hangszálaikat. Ehelyett kifejlesztették a grindcore nevű extrém metál stílust, amely a sebesség és a keménység tökéletes elegye. Ehhez jön még egy sor vaskos szöveg, és kész is a megfelelő háttér egy kis önfeledt villázáshoz.

DJ Hell
Szintén 25 esztendeje nyomja az ipart ez a német DJ, akinek a referenciái között olyan nevek szerepelnek, mint a divattervező Donatella Versace, vagy Hugh Hefner, a Playboy-pápa. Utóbbinak a privát házibulijain szokott zenélni DJ Hell, ma este pedig a Sziget lakói is megtudhatják, mitől gerjednek be a nyuszilányok.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Kult

A kopasz énekesnő és a fundamentalisták - Sziget-ajánló videókkal

A hét utolsó, a Sziget ötödik napján ismét visszatér a Faithless, emellett meghallgathatjuk reggae, illetve etno-elektró előadók vaskos politikai véleményét is. De lesz slágeres popzene és minőségi underground is. Figyelem, cikkünk utolsó oldalán bemutatjuk, hogyan lehet magyar táncot járni elektronikus ritmusokra.

hvg.hu Kult

Porfelhő és áramszünet a Sziget első napján

Már a hétnapos fesztivál nyitónapján is jelentős mennyiségű ember és még jelentősebb mennyiségű por lepte el a Hajógyári-szigetet. Találkoztunk Batmannel és a Salt ’n’ Pepával, valamint megtudhattuk, mi történik többtízezer emberrel, ha kikapcsolják körülöttük az áramot.

hvg.hu Kult

Sziget-ajánló: aranyfogú DJ és rózsaszín szupersztár - videók

Az afrikai zene Ozzy Osbourne-jától kezdve az eklektikus cigánypunk-bandán és a technozene negyvenéves nagypapáján át első vonalas szupersztárokig, illetve tehetséges magyar ragga-banditákig tart a sor. Összeállításunk megkönnyíti a választást.

hvg.hu Kult

Nagyszínpados Dévényi Tibi bácsi és özönvíz a Sziget harmadik napján

A délutáni-esti koncertek még rendben lezajlottak, azonban a késő éjjel bulizni vágyókat kíméletlenül elmosta a zuhogó eső. Előtte azonban láthattunk tomboló gypsy-folk-őrületet, magyar ragga-maffiát, tisztességben megöregedett ős-punkokat és egy játékmackót, amelyet valaki vécépapírnak használhatott.

hvg.hu Kult

Videoklip-koncert és iszapbirkózás a Sziget második napján

A délutáni zivatar több szempontból is jótékony hatásúnak bizonyult, például elmosta a fesztivál első napját szinte kibírhatatlanná tévő porfelhőt. Emellett pedig szociális ragasztóként is szolgált, az eső nyomán megjelenő tócsákban ugyanis egy idő után feltűntek a lelkes dagonyázók, sőt, még egy rögtönzött iszapbirkózás-bajnokság is szerveződött. Emellett azért zene is volt, a szupersztár DJ-ktől kezdve a jazz Mick Jaggeréig. Hangulatjelentés a második napról.

Karácsony Gergely a Lokált a közterületekről is kitiltaná

Karácsony Gergely a Lokált a közterületekről is kitiltaná

Videó: Hogyan ismerjük fel a kamuprofilokat?

Videó: Hogyan ismerjük fel a kamuprofilokat?

Jelentették a Facebooknak a csalókat, cserébe őket tiltotta ki a rendszer

Jelentették a Facebooknak a csalókat, cserébe őket tiltotta ki a rendszer

Ryan Reynolds alaposan kiosztotta a születésnapos Hugh Jackmant

Ryan Reynolds alaposan kiosztotta a születésnapos Hugh Jackmant

Détári Lajost ittas vezetésen érték

Détári Lajost ittas vezetésen érték

Ez a laptop egy feltöltéssel 12 órán át megy, ígéri a Google

Ez a laptop egy feltöltéssel 12 órán át megy, ígéri a Google