szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Február 2-án indul a 41. magyar Filmszemle: hét nap alatt 95 alkotást láthatnak az érdeklődők. Ausztrál filmhét lesz az Örökmozgóban, a Szépművészeti Múzeumban pedig Degas-tól Picassóig címmel francia mesterművekből nyílik kiállítás.

Kiállítás
Degas-tól Picassóig
Szépművészeti Múzeum
2010. január 28 - április 25.

Degas-tól Picassóig címmel nyílik kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. A tárlaton a XIX. század közepétől XX. század elejéig alkotó francia mesterek műveit mutatják be: az érdeklődők megtekinthetik többek között Pierre-Auguste Renoir, Vincent Van Gogh, Edgar Degas, Pablo Picasso, Paul Gauguin, Paul Cézanne, Camille Corot, Camille Pissarro, Claude Monet, Édouard Manet vagy Alfred Sisley egy-egy alkotását. A tárlatra a moszkvai Puskin Múzeum 55 képet kölcsönzött, cserébe 2010 nyarán a Szépművészeti gyűjteményéből jónéhány festményt állítanak ki Moszkvában, a Raffaellótól Goyáig tárlaton. Tatjana Potapova, a Puskin Múzeum gyűjteményvezetője elmondta, a most nyíló tárlaton érzékeltetni szeretnék, hogy a romantika, az impresszionizmus, valamint a modern irányzatok, mint a fauvizmus vagy a kubizmus jól megfér egymás mellett. Érdekesség, hogy a kiállított képek többsége két moszkvai műgyűjtő, Ivan Morozov és Szergej Scsukin gyűjteményéből származik.


Tatjana Potapov Jean-Baptiste Camille Corot, A fördőző Diana című alkotása előtt
© MTI - Honéczy BarnabásFilm

41. Magyar Filmszemle
Uránia Nemzeti Filmszínház, Palace MOM Park

2010. február 2-8.

Február 2-án, Jancsó Miklós Oda az igazság című filmjével nyílik meg az idei filmszemle, mely összesen 242 programot kínál.  Hat kategóriában (dokumentumfilm, információs film, kisjátékfilm, nagyjátékfilm, tévéfilm, tudományos film) összesen 95 alkotást értékel a zsűri. A nagyjátékfilmek között levetítik Köves Krisztián nemrég bemutatott Halálkeringő című filmjét (főszerepben Dobó Kata és Kern András), valamint Orosz Dénes Poligamy-ját (Csányi Sándorral és Tompos Kátyával). Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című filmje is szerepel a szemle kínálatában, de az érdeklődők megnézhetik többek között Cseke Eszter Fata Morgana című filmjét, a Drakula árnyéka - A romániai forradalom kitörésének valódi történetét Szőczi Árpádtól,  A Nibelung-lakóparkot Mundruczó Kornéltól vagy a Tavasz ébredését Horváth Csabától.
Ausztrál Filmhét

Örökmozgó Filmmúzeum
2010. január 29. - február 3.

Az immáron 19 éve működő budapesti art-moziban, az Örökmozgóban hat napig az ausztrál filmeké lesz a főszerep. Az ötödik Ausztrál Filmfesztiválon a kortárs termés javából kaphatnak ízelítőt a nézők: tíz egész estés játékfilmet is bemutatnak. Az idei rendezvénysorozat nyitófilmje Elissa Down Fekete Léggömbje lesz (szerelemről, beilleszkedésről, családi kapcsolatokról). Az alkotást 2008-ban a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Kristálymedvével díjazták, a legjobb nagyjátékfilm kategóriában.


„Ezek a filmek olyan perspektívát mutatnak be az egyes kérdéseket és helyzeteket illetően, amely gyakran ismerősnek tűnik, amely egyúttal eredeti, humoros, kifinomult és bölcs, és amit összefoglalóan a „Fejjel-lefelé Perspektívának” (Downunder Perspective) neveznék. E különleges perspektíva átéléséhez néha érdemes kicsit más szemszögből tekinteni a dolgokra, éppúgy, mint ahogy azt az ausztrál repülő rókák teszik” - olvasható a fesztivál beharangozójában. Az egész estés filmek, mint A forradalom gyermekei, az Apám, Romulus, A bűvös puding, a Mennyit érünk? és a Newsfront mellett a rövidfilm-összeállításban például a Szökellő őrület, az Elvetemült Mick, a Nana és A születésnapos fiú című alkotást is műsorra tűzik.

Színház
Képzett társítások
Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad
Január 28., 19.00

Az idei első AEGON-esten Alföldi Róbert vendége  Harcsa Veronika énekesnő és Lackfi János költő lesz. A zenei kíséretet Gyémánt Bálint (gitár) és Mihalik Ábel (dob) biztosítja. Ezúttal is a szokatlan képzettársításoké lesz a főszerep, az est két vendége ismeri egymás munkásságát, de személyesen még nem találkoztak. Lackfi János költő, író, műfordító, hét verseskötete, hét gyermekkönyve, két kisregénye és egy regénye, valamint húsz műfordításkötete jelent meg. Harcsa Veronika, az utóbbi évek nagy felfedezettje: 2008-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dszessz tanszékén, három lemezéből kettő aranylemez lett Magyarországon, az egyik az év hazai dzsesszalbuma, Japánban a vokális dzsessz eladásilista-vezetője.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!