szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új kedvence lehet a színházba járó gyerekeknek: a Thália Színház Rozsdalovag és a kísértet című zenés mesedarabjának bemutatóján tomboló sikert aratott Koksz a sárkány, Szélvész várkisasszony, a Kísértet és a többiek.

Nem ismeretlen a magyar gyerekek számára sem a német kicsik kedvence, a Jörg Hilbert és Felix Janosa által megálmodott mesehős, Ritter Rost (magyarul Rozsda lovag), ugyanis évek óta kapható nálunk két része is a CD-melléklettel és a dalok kottájával felturbózott könyvsorozatnak. Nem váratlan hát, hogy előbb-utóbb színpadon is viszontláthatjuk a fémhulladékokból összeálló hősökről szóló musicalt (először Szombathelyen láthattuk, majd most a Tháliában).

A történet címszereplője Páncélvárban él Koksszal, a házisárkánnyal. A várba beköltözik egy otthontalan szellem, akitől persze először mindenki megijed (a közönség soraiban ülő gyerekek is), de végül, naná, hogy megbarátkozunk vele. A helyi uralkodó, Ólomláb király rendelete szerint minden lovagnak hétévente nyernie kell egy lovagi tornán, különben elveszti a lovagi címét. Rozsdalovag azonban nem egy nagy harcos, bajban van a feladat végrehajtásával. Hogy hogyan mentik meg azt a helyzetet Kokszék, az maradjon titokban. Elég annyi, hogy a fényes lovagi tornán óriási meglepetés éri őt is a nézőket is – majd minden jóra fordul, ahogy az a mesékben dukál.

©

És mindent bevet a Thália Színházban Bozsik Yvette rendező is, ami egy jó gyermekszínházban dukál: látványos színpadkép, lebegő kísértetek, szellemes jelenetek, pergő táncok, fülbemászó zenék, poénok, a gyerekközönség bevonása egyes jelenetekbe.

Koksz szerepében Szabó Győző pimasz, vicces, leleményes. (A sárkány Süsü német rokonának is tekinthető: egyszerűen szeretnivaló.) Látszik rajta, hogy élvezi ezt a karaktert és egyszerűen az ujjai köré csavarja az egész nézőteret. A gyerekek felállva táncolnak, kiabálnak, például, amikor „rosszalkodásra invitálja” őket. A másik sztár Vati Tamás, a félénk kísértet szerepében. Az ő megjelenéséhez kötődik talán a leglátványosabb jelenet. Lebegve táncolja, énekli be a színpadot az UV-fénnyel megvilágított fehér lepedőjében. A szellemek órája ugyanakkor kicsit félelmetesnek is hat a legkisebbeknél: a mellettünk ülő „szakértő”, a hatéves kislány ijedten bújik anyja ölébe, amikor megjelenik a sötét színen a szellem (sőt később több szellem is). Ezzel mintegy cáfolja is a színház által meghirdetett „3 éves kortól”-kitételt. Inkább 7-8 évestől kortól felfelé ajánlanánk.

A darab zenéje (gyermek)fülbemászó, ugyanakkor nem a megszokott leegyszerűsített dallamokkal operál, van itt minden a drum and bass-től a rock and rollig. A tánckoreográfiák pedig (ne feledjük: Bozsik Yvett a rendező) egyszerűen szemkápráztatóak.

©

A kedves kis történetbe olyan gegek is beleférnek, mint hogy ideidézzék a Star Wars-sagát (a végén feltűnő Fekete lovagra bámulva az egyik szereplő a rozsdalovaghoz fordul: „Te, ez nem az apád?”), vagy, hogy gördeszkával, rollerral járják be a szereplők a színpadot és persze nagyokat essenek, ha kell.   

Eredetileg a darabnak van egyfajta direkt nevelő célzata is az újrahasznosított hulladékokról, de ezt szerencsére nem erősíti fel Bozsik Yvette. (Inkább csak jelzésértékűen jelenik meg: pl. szardíniás konzervdoboz, mint ágy stb.) Többet tud ő arról, mi a(z erkölcsi) nevelés, mint a mindenkori oktatásvezetés. Az erkölcsi nevelés e korosztálynak ugyanis a mese maga, ahol a győz az igazság, a leleményesség, a jó. Ezt nem lehet tanítani, ezt át kell élni.

Színházban például úgy, ahogy a Thália új produkciója teszi. Úgy, hogy több száz gyerek „tombolja végig” a közel másfél órás produkciót. Reméljük, a légkondi kapcsolóját is megtalálja az illetékes az előadásokon, ugyanis a bemutatón garantáltan járt az élmáényhez egy erős meghűlés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rezsicsökkentés miatt nem érezhetjük meg, máshol mekkorát zuhannak az energiaárak

A rezsicsökkentés miatt nem érezhetjük meg, máshol mekkorát zuhannak az energiaárak

Soron kívül oltották be a gyöngyösi polgármestert

Soron kívül oltották be a gyöngyösi polgármestert

A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lesz Karikó Katalin

A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lesz Karikó Katalin