Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Meghalt a király, éljen a király – mondhatnánk a Narcos harmadik évadát nézve, hiszen a Pablo Escobar megölésével véget érő második évad után egy teljesen más hangulatú sorozat folytatódik. Ezúttal az alkotók már egy főhős nélküli hatalmas, sokszereplős tablót festenek az egész világot behálózó, egyre kifinomultabb módszereket kitermelő drogháborúról, ahol a krimi és akciójelenetek mellett már nincs helye a lelkizésnek.

Hogy mondod el a véres csatákban edződött, a játékból még Escobart is kiütő drogkartell tagjainak, hogy hat hónapjuk van hátra a drogbizniszben, utána a hálózat „tisztességes”, legalábbis az állami vezetők szemében tisztességes céggé válik – csakúgy, mint A Keresztapa-trilógia során többször, a Narcos harmadik évadának alapkonfliktusát is egy puccos partin ismerhetjük meg, amikor az Escobar örökébe lépő, a Times magazin híres, 1991-es címlapsztorijában megörökített Cali kartell feje, Gilberto Rodriguez vázolja kivonulási terveit partnereinek.

Rodriguez A Keresztapa Michael Corleonéjához hasonlóan az alvilágból a gazdasági és politikai elit meghatározó tagjává mosná át saját hálózatát, ám a tervét természetesen nem olyan egyszerű átvinnie. A Narcos harmadik évada tehát még mélyebbre ás a nagypolitika és a drogkartellek háttéralkuiban, mint ahogy aza alvilági hálózat belső konfliktusainak is bőven szentel időt. Ha sarkítani akarunk: az Escobar halálával véget érő második évad csak amolyan ráhangolódás volt a még kegyetlenebb, lélektelenebb akciókat bemutató harmadikhoz.

Damián Alcázar az Escobar utáni új drogbáró, Gilberto Rodriguez szerepében
©

„Onnantól kezdve, hogy eldöntöttük, nem a Pablo Escobar, hanem a Narcos címet adjuk a sorozatnak, már ott volt a fejemben az ötlet, hogy a széria a kokain áramlásának története legyen. Az alkotótársaimmal együtt a drogháború, és nem egy személy vagy egy bűnszervezet sztoriját akartam elmesélni. Mindig is terveztük a folytatást Escobar halála után” – nyilatkozta a Narcos kreatív vezetője, Eric Newman, miután hivatalossá vált, hogy az Escobar üldözésére fókuszáló első két évad után még két szezont forgatnak a sorozatból.

A döntés azonban kockázatos volt, nem azért, mert a kilencvenes évek drogháborúja nem lenne elég érdekes Escobar halála után, hanem azért, mert a sorozatnak az alapoktól kell visszaszereznie a nézők bizalmát. Az első két évad két fő hőse, Escobar (Wagner Moura), és az őt üldöző amerikai DEA-ügynök, Steve Murphy (Boyd Holbrook) macska-egér harca nélkül nem csak a széria dramaturgiája lett oda, de két rendkívül összetett karaktert is vesztett a széria. Innen kellett tehét Newmannek és alkotótársainak egy olyan történetszálat találnia, amely hű marad a sorozat (főleg Holbrook narrációinak köszönhetően) fanyar humorához, és a kartell piszkos ügyeinek kendőzetlen bemutatását is érdekes karakterekkel mesélteti el.

©

A jó hír az, hogy a 3. évad írói annyira komolyan vették a sorozat újraépítését, hogy lényegesen nagyobb szereplőgárdával dolgoznak, így a Narcos eljutott oda, hogy voltaképp klasszikus főszereplő nélkül, de rengeteg izgalmas mellékszereplővel boncolgatja az Escobar birodalmának helyébe lépő Cali kartell ténykedését.

A Narcos persze már az első két évadban sem csak üldözők és üldözöttek sztorija volt, hamar világossá vált, hogy a kolumbiai drogháborúban senki sem maradhat „tiszta”, ha eredményt akar elérni. Ez adta a sorozat különleges ízét, és ez az, ami még inkább igaz a harmadik évadra: a Cali kartell a nép gyermekének tartott Escobarnál piszkosabb és gátlástalanabb módszerekkel dolgozik, az amerikai diplomácia és képviselői számára pedig már nem a felelősök elkapása, hanem a stabil Kolumbia fenntartása a fontosabb.

Ezzel el is érkeztünk a sorozat legnagyobb erényéhez és gyengeségéhez is: a friss epizódokban hemzsegnek az érdekes karakterek, de ekkora szereplőgárdánál már képtelenség valakit is részletesebben kibontani. Emiatt a Narcos már nem erőlködik azzal, amivel az első két évadban: a politikusok tárgyalóasztalától a kolumbiai szegénynegyedekig elérő drogháború sakkjátszmáján kívül már nincs árnyaltabb karakterábrázolás, nincs idő egy-egy nyomozó vagy drogbáró érzelmi dilemmáinak bemutatására. A 3. évad így azoknak fog inkább tetszeni, akik az akció/krimi vonalat élvezték a Narcosban, mert ezekből a műfaji elemekből ezúttal sem spóroltak.

A hangnem-eltolódás után azonban nézzük, mely szereplők miatt is nehéz otthagyni a Narcos-világát. Az új évadot már az addig csak másodhegedűs nyomozóként bemutatott Javier Peña nézőpontja uralja, ő a laikus nézőt például a pénzmosás titkaiba beavató narrátorra az új részeknek. Murphy helyett két elsőre zölfdfülűnek tűnő amerikai ügynök, Chris Feistl (Michael Stahl-David) és Daniel Van Ness (Matt Whelan) lesz Peña két fő szövetségese a Cali kartell elleni hajtóvadászatban.

Az igazi izgalmakat azonban inkább a másik oldal, az Escobarénál jóval láthatatlanabb birodalmat kiépítő maffiahálózat tagja között fedezhetjük fel. A Cali kartell négy fő vezetője közül, a Rodriguez-fivérek helyett inkább a két másik nehézfiú, „Pacho” (Alberto Ammann) és sorozatba teljesen új szereplőként behozott, a New York-i drogbizniszt vezénylő, „Chepe” (Pêpê Rapazote) kapott részletesebb karakterrajzot.

„Chepe” (Pêpê Rapazote) az egyik legizgalmasabb új karakter
©

Velük nem csak két új helyszín, New York és az izmosodó mexikói alvilág válik a sorozat helyszínévé, de a fő konfliktust is ők hozzák a sorozatba. A harmadik évad alapsztoriját ugyanis a „nagy megadás”adja: Rodriguez hat hónapot ad gondosan felépített birodalma tagjainak, hogy szép lassan kivonuljanak a drogbizniszből, és áldozatok árán, de alkut kössenek a kolumbiai kormánnyal, amelynek eredményeképp kimenthetik a kokainból felhalmozott vagyonukat.

Pacho és Chepe számára, akik számára a drogkereskedelem életstílust jelent, ez a kivonulás azonban nem olyan zökkenőmentes: előbbi amúgy is a sorozat legizgalmasabb karakterévé növi ki magát azzal, hogy hol fékezhetetlen maffiózóként, hol érzékeny, meleg férfiként bukkan fel a sorozatban. És akkor még nem beszéltünk „a fegyver nélküli katonáról”, a Cali-kartell láthatatlan bástyájáról, a biztonsági szolgálatot vezető Jorge Salcadóról (Matias Valera), aki a jófiú szerepét tölti be a szörnyetegek között. Hiába menekülne a kartell kötelékéből, szerepe egyre fontosabbá válik a bonyolult sakkjátszmában.

A jófiú a szörnyetegek között: (bal oldalon) Jorge Salcado (Matias Valera)
©

A fenti gyors felsorolásból (amely valójában csak egy kis szelete a 3. évadban feltűnő gárdának) is látszik, hogy a Narcos alkotói a lehető legteljesebb tabló összeállítására törekedtek, a laikus számára is érthető módon próbálnak meg kapaszkodót nyújtani a világ egyik legabszurdabban működő társadalmában. Ugyan Escobarhoz hasonlóan összetett, egyszerre félelmetes és szánalmas karaktert még ők sem tudtak írni az új évadhoz, de ennek hiányát az évad második felében csúcsra pörgetett feszültség miatt már észre sem vesszük. És ki tudja, a negyedik évad akár El Chapo, korunk leghírhedtebb drogbárójának színre lépését is hozhatja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Drónvideón a Tiszából kiemelt legendás gőzhajó

Drónvideón a Tiszából kiemelt legendás gőzhajó

Az államtitkár szerint nemzeti érdek növelni Magyarország részesedését az űriparban

Az államtitkár szerint nemzeti érdek növelni Magyarország részesedését az űriparban

Megvan, mikor érkezhet a Xiaomiból "kiugrott" új mobilmárka első saját készüléke

Megvan, mikor érkezhet a Xiaomiból "kiugrott" új mobilmárka első saját készüléke

Telefonos segítséggel sikerült újraéleszteni egy fiatal nőt Budapesten

Telefonos segítséggel sikerült újraéleszteni egy fiatal nőt Budapesten

Doku360: "Azt hittem leültetnek akkor katonai börtönbe"

Doku360: "Azt hittem leültetnek akkor katonai börtönbe"

Petícióban kérik az NBA-t, hogy Kobe Bryantet tegye a logójába

Petícióban kérik az NBA-t, hogy Kobe Bryantet tegye a logójába