Bodnár Zsolt
Bodnár Zsolt
Tetszett a cikk?

December 14-én jön a mozikba a Star Wars: Az utolsó Jedik, amelyhez hamarosan végre megkaphatjuk a teljes előzetest. De addig is nézzük, mit tudunk Carrie Fisher utolsó filmjéről, amelyben a jól ismert szereplők mellett új cuki lények és sztárszínészek is feltűnnek majd.

Amíg a Disney-Lucasfilm házassággal létrejött új Star Wars-éra elmúlt hónapjait átjárja az Erő sötét oldala (gondoljunk a Han Solo-botrányra vagy J.J. Abrams második eljövetelére), addig az elkészült filmek arról árulkodnak, hogy megérte új életet lehelni a negyvenéves űrmesébe.

Az ébredő Erő című hetedik epizód, valamint a különálló Star Wars történeteket bevezető Zsivány Egyes egyszerre lett kritikai és közönségsiker, még ha a rajongók ismerős elemekkel történő, görcsös kiszolgálása nem is nyerte el mindenki tetszését. Már 2020-ig lehet tudni a Lucasfilm terveit (jövőre Han Solo-film, 2019-ben jön a kilencedik rész, 2020-ban pedig Obi-Wan Kenobi kap külön mozit), de most koncentráljunk a mindössze három hónapra lévő Star Wars: Az utolsó Jedik című nyolcadik epizódra.

©

1. Rian Johnson olyan hatalmat kap, mint George Lucas

A Star Wars-mozik történetében eddig három olyan film volt, amelynél egyetlen névvel elintézhettük a forgatókönyvíró és rendező bemutatását: a legelső Csillagok háborúja, a Baljós árnyak és A Sith-ek bosszúja esetében ez George Lucas volt. A klónok támadásának könyvét nem egyedül írta, A Birodalom visszavágot és A Jedi visszatért nem ő rendezte, a Disney-korszakban pedig legalább 3-4 alkotóra van bízva egy-egy film.

Kivéve a nyolcadik részt, amelynél teljesen szabad kezet kapott Rian Johnson, aki a rendezés mellett így a teljes forgatókönyvet is egyedül jegyzi. Johnsonnak ez lesz a negyedik mozija a Beépülve című középsuli-noir, a romantikus-kalandos Szélhámos fivérek és a valószínűleg a Star Wars-melót is hozó sci-fi, a Looper után. De ha ez nem lenne elég, ő rendezte a Breaking Bad legjobbnak (Ozymandias) és legmegosztóbbnak (Fly) tartott epizódját is.

2. Egy túrkevei rendező filmje is inspirálta Az utolsó Jediket

Ma már nem szokatlan, hogy a rendezők előre megosztják azon alkotások listáját, amelyeket megnézettek a stábbal a forgatás előtt, hogy nagyjából képbe kerüljenek az aktuális film hangulatával. Johnson a következő klasszikus mozikat sorolta a kötelezők közé: Híd a Kwai folyón, Szárnyaló barátság, Gunga Din, Az el nem küldött levél, Three Outlaw Samurai és az 1943-as Szahara, amelyet a magyar származású Korda Zoltán rendezett.

3. Leginkább Luke Skywalker filmje lesz

Régóta terjedt egy olyan pletyka, miszerint az új trilógiában a nagy régi hármas (Luke, Leia, Han) mindegyike kapott volna egy-egy részt, vagyis ahogy Az ébredő Erőben Han Solo volt a régiek közül a központban, úgy a nyolcadikban Luke, a kilencedikben pedig Leia lett volna. Bár ezt a teóriát hivatalosan sosem erősítették meg, Carrie Fisher halálával tárgytalanná is vált. Mindenesetre az biztos, hogy ezúttal az Ahch-To nevű bolygón remeteségben élő Luke-ra helyeződik a hangsúly.

4. Mindenki visszatér (aki életben van)

A jakkui roncsvadászból Erő-érzékeny harcossá vált Rey (Daisy Ridley), a hetedik részben kómába esett ex-rohamosztagos Finn (John Boyega), a sötét oldalra tért Solo-gyermek Kylo Ren (Adam Driver) és a magából eddig keveset mutató pilóta Poe Dameron (Oscar Isaac) továbbra is a leginkább előtérbe helyezett kvartett az új arcok közül, de sokan mások is visszatérnek az előző epizódból.

Például az előzetes infók szerint nagyobb szerepet kap az aranysárga ruhát kapó Snoke fővezér (Andy Serkis), Maz Kanata (Lupita Nyong'o), Hux tábornok (Domhnall Gleeson) és Phasma kapitány (Gwendoline Christie) is, és persze a már említett Luke (Mark Hamill) és Leia (Carrie Fisher) mellett az elmaradhatatlan karaktereket sem hagyták ki, mint Csubakka, C-3PO, R2-D2 vagy BB-8.

5. Lesz egy rakás cameo is

Egyvalamiben már biztosan rálicitál a nyolcadik epizód az előzőre: míg Az ébredő Erőben Daniel Craig, Kevin Smith, Nigel Godrich és Michael Giacchino voltak a legismertebb arcok, akik egy rövid szerepre beugrottak, addig Az utolsó Jedik már olyan neveket sorakoztatott fel, mint Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Gary Barlow, a Zsivány Egyest rendező Gareth Edwards vagy épp Vilmos és Harry herceg, akik egy londoni forgatáson tett látogatásukkal írták be magukat a sagába.

6. Ott folytatódik, ahol az előző abbamaradt

A legelső hivatalos mozgóképet már 2016 februárjában kiadták a nyolcadik résszel kapcsolatban: ez a film első jelenetének forgatásán készült, ugyanazon a helyszínen (Skellig Michael, Írország), ahol a hetedik véget ért. Ez azt is jelenti, hogy Az utolsó Jedik lesz az első folytatásfilm a sagában, amely nem évekkel követi az előző történetet.

7. Nem ez lesz az új A Birodalom visszavág

Bár az 1980-as film (amelyet mi is a legjobb SW-mozinak választottunk) óta valódi trenddé vált a különböző trilógiákban egy sötétebb második részt készíteni, Rian Johnson arra figyelmezteti a rajongókat, hogy ezúttal ne várjanak ilyesmire: "Azt akarom, hogy ez a film olyan élvezetes, vicces és szórakoztató legyen, mint amilyen Az ébredő Erő vagy az eredi Star Wars-filmek voltak".

Azon kívül, hogy mélyebben megismerjük az új főhősöket, Johnson ígérete szerint fókuszba kerül Rey és Luke kapcsolata is – akár igaz a teória, miszerint Rey is egy Skywalker, akár nem.

8. Izgalmas új szereplők csatlakoznak be a történetbe

Egyelőre három színészről tudni, hogy biztosan debütál majd a filmben, őket a Vanity Fair májusi számában ismerhettük meg kicsit jobban.

A legnagyobb név mindenképp Benicio Del Toro, akit egy rejtélyes hátterű, sötét figuraként jellemeznek, az újság fotóján pedig egy nagy ballonkabátban lehetett látni. Állítólag név nélkül szerepel majd a filmben, de a készítők "DJ" néven hivatkoznak rá, ha minden igaz, majd a filmből kiderül, hogy miért.

Az Ellenállás egyik prominens tisztjét, Amilyn Holdót alakítja majd a másik nagy név az újak közül, Laura Dern, akiről sok egyebet egyelőre nem tudni, azon kívül, hogy Leia gyerekkori barátja, és láthatóan a lila színre esküszik.

De még náluk is nagyobb szerepet kap a filmben a rajongók által máris a SW-univerzumbeli munkásosztály hősének tekintett Rose Tico, aki gépészként dolgozik az Ellenállásnak, és akit a vietnami-amerikai Kelly Marie Tran alakít.

9. Duplán dobják le a cukibombát

Az egy dolog, hogy a BB-8 gonosz ikertestvéreként elhíresült BB-9E ebben a filmben mutatkozik majd be.

De az milyen már, hogy Rian Johnsonnak annyira megtetszettek a Skellig Michael szigetén honos lunda (angolul puffin) nevű madarak, hogy úgy döntött, egy kis változtatással beemeli őket a SW-univerzumba. Egyelőre nem tudni, hogy a porg nevet kiérdemlő, mangaszerű lényeknek milyen szerepük lesz a történetben, de eddig viszonylag sokat látni őket Csubakka oldalán.

10. A teljes előzetesig ebbe a videóba kapaszkodhatunk

Szokatlan, hogy három hónappal a premier előtt még nem kaptunk hivatalos előzetest a filmhez, így csak egy teaser áll a rendelkezésünkre. De van egy videó, ami még a teasernél is izgalmasabb: a Disney-féle D23 expón mutatták be azt a színfalak mögötti három percet, amelyben valószínűleg egy csomó olyan részletet elrejtettek, amit egyelőre még nem érthetünk. Mindenesetre ez az a videó, amit bármennyiszer újra tudunk nézni, amíg – remélhetően két-három héten belül – megérkezik a trailer.

A hvg.hu Star Wars címkéje mellett érdemes követni Rian Johnson Instagram-oldalát is a legfrissebb infókért, képekért, videókért.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Szinte nem is létező Ferrarival kocsikázik a brunei szultán

Szinte nem is létező Ferrarival kocsikázik a brunei szultán

Most már a Sydney-i Operaházba is beülhet otthonról

Most már a Sydney-i Operaházba is beülhet otthonról

Meghalt öt idős beteg, 623-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt öt idős beteg, 623-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon