szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Salman Rushdie, Hari Kunzru és Slavoj Zizek is megdöbbent azon, hogy az osztrák író kapta a díjat.

Salman Rushdie már húsz évvel azelőtt, hogy Peter Handke elnyerte volna az irodalmi Nobel-díjat, egy elismerés, „Az Év Nemzetközi Marhája” díj esélyesének kiáltotta ki, amiért az osztrák író támogatásáról biztosította és mentegette Slobodan Milosevic „népirtó rezsimjét”. A szlovén gyökerekkel is rendelkező osztrák szerzőben a Balkánon zajló háború felélesztette a nacionalizmust, és Handke nagy nyilvánosság előtt beszélt arról, hogy a szarajevói muszlimok magukat gyilkolták le, miközben a szerbeket okolták ezért, és a srebrenicai népirtást is tagadta. Handke 2006-ban részt vett Milosevic temetésén is, előtte pedig többször meglátogatta a hágai börtönében.

Az amerikai írószövetség, a PEN America elnöke, Jennifer Egan megdöbbentőnek nevezte, hogy a Nobel-bizottság Peter Handkénak adta a díjat. „Elképesztő, hogy egy olyan írót választottak, aki arra használja a nyilvánosságot, hogy megkérdőjelezzen történelmi tényeket, és népirtást elkövető embereket mentegessen” – áll a szövetség közleményében.

Hari Kunzru brit író, újságíró nyugtalanítónak nevezte a Nobel-bizottság döntését. Szerinte Handke jó író, akinek a tehetsége mellé „sokkoló etikai vakság” párosul.

Slavoj Zizek szlovén filozófus szerint Svédország egy háborús bűnöket mentegető írónak adta a díjat, miközben részt vett „korunk, igazi hősének, Julian Assange-nak a karaktergyilkosságában". Zizek szerint nem Handkénak kellett volna adni az irodalmi Nobelt, hanem Assange-nak a Nobel-békedíjat.

A szerb média ugyanakkor üdvözölte Handke elismerését, Alexander Van der Bellen osztrák elnök pedig azt mondta: sok köszönni valónk van Handkénak.

Peter Handke műveinek értékét a vitatott megnyilvánulásai ellenére nem vitatják, az európai irodalom egyik legnagyobb alakjának tartják.

 

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dobrev Klára koronavírusos

Dobrev Klára koronavírusos

Túrázni indult a Perseverance Mars-járó, és ha már így tett, útközben fotózott is

Túrázni indult a Perseverance Mars-járó, és ha már így tett, útközben fotózott is

Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt

Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt