Gáti Júlia
Gáti Júlia

Négy évig volt elzárva a látogatók elől a pápai zsinagóga nagy sikerű, „Elfeledett szomszédaink” kiállításának anyaga. Az önkormányzat arra várt, hogy jogerősen beszedhesse a közel hatmillió forintos kötbért egy háromhetes csúszásért az alkotótól.

A pápai születésű szociológus kutató Gyekiczki András és a nemrég elhunyt Rajk László építész, díszlettervező együtt valósították meg 2012-ben azt a különleges látványvilágú, családtörténeteket felelevenítő kiállítást, amelyre a világ minden tájáról érkeztek látogatók.

A Pápáról és környékéről 1944-ben elhurcolt többségében és haláltáborokban meggyilkolt 3 ezer zsidó polgárnak Elfeledett szomszédaink címen emléket állító – bátran mondhatni – műalkotás a pápai önkormányzat érdeklődését is felkeltette. Minisztériumi pályázati pénz felhasználásával meg is rendelt Gyekiczkitől még további négy kiállításra való anyagot.

©

A 2015. április 30-i határidőre csak egy szett készült el, a másik hárommal három hetet csúszott az alkotógárda. Ez nem akadályozta az önkormányzatot abban, hogy még időben elszámolhasson az Emberi Erőforrások minisztériumával, ugyanakkor polgári pert indított a szerződésben kikötött jussa beszedésére.

Gyekiczkit tavaly novemberben jogerősen kötelezte a bíróság a hatmillió forintot megközelítő kötbér és járulékos költségek megfizetésére, amit az alkotóval szolidáris közösség adott össze. Pápa 2011 óta regnáló fideszes polgármestere, Áldozó Tamás korábban úgy vélte, addig nem tárható a nyilvánosság elé az új kiállítás anyaga, amíg a kötbér meg nem érkezik az önkormányzat kasszájába.

Ez most, a pénz befizetésével megváltozott: ha a megadott telefonszámon bárki előzetesen jelzi érdeklődését, az önkormányzat kulcsos embere megnyitja a zsinagóga ajtaját és beszedi a belépés árát is.

©

Egy zömmel Pápáról elszármazott Budapestről érkező buszos társasággal látogatta meg a kiállítást Gyekiczki András is, és úgy találta, hogy a terveinek nagyjából megfelelően valósult meg az új családtörténeti tablók kihelyezése.

Csakhogy a kiállítás zsánerét nagymértékben meghatározó, a templom középső, teljesen üres terét betöltő, a 2012-es kiállításon még látható, úgynevezett szellemképeknek nyoma sem volt. Ezeken az áttetsző textíliákon ember nagyságúra kinagyított családi fotók olyan hatást tettek, mintha az elfeledett szomszédok várnák, fogadnák a látogatókat. A szerződés betűjéhez ragaszkodó önkormányzat, úgy látszik, leragadt a kötbér paragrafusnál, az alkotóval való egyeztetés kötelezettsége elkerülte a figyelmét.

A szellemképek a 2012-es tárlaton (bal oldali kép) még megvoltak, ma már nem
©

A kiállítás átnevezése is időszerű lenne, az elfeledett helyett inkább az eltitkolt szomszédaink illene a „produkcióhoz”. A hivatalos megnyitó, az ilyenkor illő hírverés elmaradt, az önkormányzat honlapján csupán a nyolc évvel ezelőtti események érhetők el. A város turisztikai látványosságait felsoroló ajánlatban pedig utolsó a zsinagóga, amelynek az ismertetésére mindössze néhány mondatot szántak. Zárszóként pedig annyit, hogy „helyreállításra vár”.

És valóban. Az egyébként tehetős, a műemlékeire bőkezűen költő városban 75 éve vár a maga nemében párját ritkító, közel kétszáz éves zsinagóga arra, hogy legalább az állagmegőrzésére költsenek. Bár voltak tervek, pályázott is a város ilyen pénzre, ám sikertelenül. Az ablakokat – a 2012-es kiállításnak köszönhetően – fekete fólia fedi, ami már helyenként megadta magát az időjárás viszontagságainak, de többé-kevésbé legalább a madarak újbóli beköltözését megakadályozza. Az épület belseje „csontig” lepusztult, az igencsak gyenge világítás jótékony homályban hagyja a kiállítás tablóit és teljes sötétségben az omladozó karzatot.

©
©

Tavaly tavasszal a város képviselőtestülete, pontosabban humánerőforrás-bizottsága még arról tárgyalt, hogy lehet-e az ablakok felújítására adománygyűjtést támogatni, amelyet egy polgár javasolt. A céllal ugyan egyetértettek, de azért aggodalmaskodtak a városatyák, mondván, mi lesz, ha az összegyűlt pénz kevésnek bizonyul, vagy ha túl sok lesz? Ki fizeti a pótlást vagy mi lesz a felesleggel? Akkor a cél 1,5 millió forint összegyűjtése lett volna a cél. Most talán kezdeményezni lehetne, hogy a sok milliós kötbért – amelyből nem keveset éppen a holokauszt túlélők leszármazottai adtak össze – erre a célra használják fel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Milyen karriert futottak be a Bibó Szakkollégium diákjai?

A Bibó Szakkollégium a Kádár-rendszer bomladozásának terméke: a 80-as években a jogi egyetemen kialakult egy független műhely – a közgázos Rajk Szakkollégium nyomán -, ahol a diákok néhány tanár vezetésével viszonylagos függetlenségben tanulhattak. A Bibó Szakkollégium tagjai közül tízen a Fidesz alapítói voltak, később mások is csatlakoztak a szakkollégisták közül a párthoz. A bibósokat egyébként számos rokoni szál is összekapcsolja.

Az ország nagy részéről ma eltűnik a köd

Az ország nagy részéről ma eltűnik a köd

Mínusz 9 fokig is lehűlhet a levegő jövő héten

Mínusz 9 fokig is lehűlhet a levegő jövő héten

Újabb piacon jelent meg Mészáros, a felcsúti milliárdos

Újabb piacon jelent meg Mészáros, a felcsúti milliárdos

Élőben követheti egy magyar ultrafutó rekorddöntését

Élőben követheti egy magyar ultrafutó rekorddöntését

Az Európai Bizottság szerint túl kockázatos módszer, ezért betiltanák az arcfelismerést egy időre

Az Európai Bizottság szerint túl kockázatos módszer, ezért betiltanák az arcfelismerést egy időre

A New York Egyetem professzora: Orbán elvetette a demokratikus meggyőződést

A New York Egyetem professzora: Orbán elvetette a demokratikus meggyőződést