szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fél évszázaddal ezelőtt lett hivatalos, hogy megszűnik a poptörténet legfontosabb zenekara. A Beatles jelentőségéről könyvtárnyi kötet értekezik, mi most csak annyival tisztelgünk a Fab Four előtt, hogy összeállítottuk, melyik szerintünk a tíz legjobb daluk.

Egy ilyen lista összeállítása jó móka, de egyáltalán nem könnyű feladat. Mi azt a módszertant választottuk, hogy a hvg.hu Kult rovatának tagjai mindannyian összeállították a saját 10-es listájukat, ezeket súlyozva összesítettük, így alakult ki az alábbi lista.

10. Norwegian Wood (This Bird Has Flown)

A dal az 1965-es Rubber Soul című albumon szerepel. Elsősorban John Lennon írta, állítólag Bob Dylan dalszövegeinek hatására, és egy házasságon kívüli homályos afférról szól. A számban szitáron játszik George Harrison, ez volt az indiai hangszer első megjelenése a popzenében, így elősegítette Ravi Shankar és az indiai klasszikus zene elismerését a nyugati világban. Sok más popzenész, köztük a Byrds, a Rolling Stones és Donovan is elkezdett nyitni efelé. A dalt akár tekinthetjük a világzene egyik korai megnyilvánulásának is. 

 

9. Penny Lane

1967. február 17-én kislemzen jelent meg, nagyjából Paul McCartney írta. Címét Liverpool egyik utcájáról, és egy kereszteződésben található ismert bevásárlónegyedéről kapta. Paul és John gyerekkorukban ezen a környéken nőttek fel, és sokszor játszottak erre. Ez volt az első kislemez az Egyesült Királysában, ami külön erre a célra készített képes tasakban jelent meg (ez ott ritkaságnak volt). Az USA-ban és más országokban (például Japánban) ez bevett gyakorlatnak számított.

8. Something

George Harrison dala az Abbey Road albumon jelent meg, majd később kislemezen is. (Ez volt az első Beatles-kislemez, amelynek A-oldalán Harrison szerzemény szerepelt.) Harrison 1968 szeptemberében, a The Beatles album felvételei közben kezdte az írását egy zongorán, miközben a szomszéd stúdióban Paul McCartney dolgozott. Harrison úgy érezte, hogy a dallam egy másik dalból jöhetett, mert olyan könnyedén jutott az eszébe, ezért egyidőre félbe hagyta a munkát. A szövegben az utalások vonatkozhatnak egy nőre is, de istenre is.

 7. Ticket to Ride

Az 1965-ös Lennon-dal kislemezen jelent meg, majd a Help! című albumra is felkerült. A korabeli zenekritikusok szerint a dal „pszichológiailag mélyebb, mint bármi más, amit a Beatles korábban felvett”, és valóban, már előrevetíti a későbbi kísérletező lemezeket. Nem egyértelmű, mennyire működött közre a dalban McCartney, ellentmondóan nyilatkoztak erről. A szövegbe sok mindent beleláttak, elvileg egy lányról szól, aki elhagyja a szerelmét. McCartney szerint a cím "a brit vasúti jegyre utal a Wight-szigeten lévő Ryde városába". Lennon viszont at állítja, hogy olyan kártyákról szól, amit a hamburgi prostituáltak kaptak az 1960-as években. Volt, akinek a megfejtése az, hogy az egy nőről szól, aki elhagyja a barátját, hogy prostituálttá váljon. 

 

6. She Loves You

A She Loves You a korai Beatles egyik legjellegzetesebb dala, Paul McCartney ötletéből ketten írták Lennonnal egy turnébuszban, és a szállodai szobában 1963-ban. A dal kislemezen jelent meg és megdöntött minden eladási rekordot. (Az Egyesült Államokban ez volt a 60-as évek legkelendőbb kislemeze.) A szerelmes szövegben szokatlan módon nem az elbeszélő meséli el, hogy mennyire szeret valakit, hanem egy narráror mutatja be a kapcsolatot, amire a kórus kántálja állandóan, hogy igen-igen. És ebben a yeah-yeah-yeah-ben benne van az egész 60-as évek eleje.  
 

 5. Here Comes the Sun

George Harrison szerzeménye, amit 1969 elején írt barátja, Eric Clapton vidéki házában, ahova Harrison menekült, amikor már nagyon unta a zenekar üzleti ügyeit intézni. A dalszövegben benne van a megkönnyebbülést a tavasz érkezése miatt, de ez az átmeneti kiszabadulás is a hivatalos ügyekből. A Beatles 1969. nyarán vette fel a londoni EMI Stúdióban a dalt, ami az Abbey Road-ra került később fel.

 4. A Day In The Life

A Day In The Life ötletének születésekor Lennon otthonában üldögélve olvasta az aznapi sajtót. Három történet körül pörögtek a gondolatai: kettő a hírekből, egy a saját életéből. „I read the news today oh boy” – énekli a felvételen. A hírekből egy ismerősük autóbalesete, és az országúti kátyúkról szóló kishír ragadta meg, a saját életéből pedig egy filmre reflektál, amiben nem sokkal korábban maga Lennon is feltűnt: How I won the War. E témák nehezen kibogozhatóan, a droghasználatra utaló sorokkal épülnek egybe a szövegben, aminek közepébe Paul McCartney is beleírt. A dal 1967-es Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című album zárótétele és egyben az egyik legkísérletezőbb, legfontosabb darabja. 

3. Across the Universe

Az Across the Universe című dal nem is Beatles-albumon, hanem egy jótékonysági albumon jelent meg először 1969. december 12-én, később más változatban került fel az utoljára kiadott Betales-lemezre, az 1970-es Let It Be-re. A dalt John Lennon írta mág 1967-ben, amikor első házassága kezdett megromlani. Egy veszekedés alkalmával jutott eszébe a „pools of sorrow, waves of joy” szöveg, ebből indult ki, és megírta gyorsan az egész szöveget, amit végül a Transzcendentális Meditáció ihletet. (A dal refrénje ehhez kapcsoldik: Jai Guru Deva Om). A dalt 1968-ban  vették fel, de Lennon nem volt elégedett, sokáig jegelték is, majd több változat készült belőle.

  2. Help!

„Kövér voltam, depressziós, és tényleg segítségért kiáltottam”- mondta daláról John Lennon. A Help! az azonos című albumon jelent meg 1965-ben (előtte kislemezen). A szövegében Lennon saját érzéseit, a hírnév okozta nyomást fogalmazza meg. Társait állítólag meglepte, hogy Lennon így gondolkodott a sikerükről, de érthetőnek tartották. 
 

 

1. Come Together

A dalt Lennon írta, eredetileg Timothy Leary pszichológus, „az LSD pápája” kérésére, aki szeretett volna egy kampánydalt, amikor elindul Kalifornia kormányzói székéért Ronald Reagan ellen. A kampány gyorsan véget ért, mert Learyt börtönbe küldték, de szerencsére a Come together megszületett, ez nyitja az Abbey Road című 1969-es (utolsó, bár utolsó előttinek kiadott) Beatles-lemezt. És ez a mi kedvencünk a Beatles-éleműből. 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!