szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Könyvhét idén eredetileg június elejére esett volna, a járvány miatt szeptember végére halasztották. A szervezők nemrég bejelentették, hogy mégsem tartják meg a rendezvényt.

Kedves Kollégák,
Sajnos, szeptemberben a 91. Ünnepi Könyvhetet a Vörösmarty téren a tervezett formában nem tudjuk megtartani. Az elmúlt hetekben, mivel fokozódott a helyzet, ezért állásfoglalást kértünk - csatolom a  Tisztifőorvos asszony válaszlevelét teljes terjedelmében, ami  a „járványügyi szempontból nem támogatom” kitételt egyértelműen tartalmazza.
A Könyvhétre idén 176 kiadó, szervezet jelentkezett, ami rekord az ÜKH történetében. Jelzi, hogy a könyvszakma a nehéz körülmények ellenére is teljesíti küldetését, a sokszínű kultúra, irodalom közvetítését az olvasóknak. Nem kerülheti el ugyanakkor a figyelmünket az a szomorú tény, hogy a kisebb, különösen az igényes rétegkönyveket akár több évtizede is megjelentető kiadói műhelyek termékei eltűnőben vannak vagy erősen megcsappant a mennyiségük. Hiányzik az a védőháló, ami segítségével szerte a világon kis és nagyobb nemzetek óvják ezt a fajta kincsüket.
Ha az eredetileg tervezett hagyományos formában nem is lehet idén a a Vörösmarty téri eseménysort megtartani,  azt szeretnénk, ha „virtuális Könyvhét” formájában a kiadványok és események szeptember 17- 20 között a az "Ünnepi Könyvhét” Facebook és Instagram-oldalakon is egységes arculattal és konstrukcióban megjelennének. A minél szélesebb közönség elérését egy kidolgozás alatt álló kampány keretében, országos médiumok segítségével valósíthatnánk meg.
Ehhez minden résztvevő aktív, támogató együttműködése elengedhetetlen.
A Könyvheti címlistára, a tervezett programok pontos elnevezésére, közreműködőire, a megjelenő könyvek borítóira, adataira, szinopszisára, a kiadók webcímére szükségünk van. Ezeket nagyrészt megkaptuk. Aki nem küldte/küldi a mai napig (augusztus 24.) a korábbi felhívásban leírt módon, azokat a címeket nem tudjuk a hivatalos listán a sajtónak szétküldeni, promotálni.
Az ÜKH programjait,– beszélgetések, könyvbemutatók – eseményeit a MKKE  az „Ünnepi Könyvhét” Facebook (és Instagram) oldalon keresztül, egységes grafikai arculat alatt hozná létre az adott kiadót társszervezőként feltüntetve. A pontos menetrend, technikai és egyéb részletek még kidolgozandók, de az ÜKH „központi” promotálásával a kiadók biztosan jelentős többlet promócióhoz , brandjük erősítéséhez  juthatnak.
A beszélgetéseket és járulékos anyagokat, könyveket bemutató minitraileleket elsősorban „dobozban”, azaz előre legyártva, (terveznénk néhány streamelt programpontot is) kérnénk azoktól, akik ezt maguk állítják elő. Akik nem tudják, azoknak segítséget nyújtunk.
A Szép Magyar Könyv 2019 díjazottait már értesítettük, laudációk is készültek. Ezekhez a könyvekhez a díjazott kiadók készíthetnének extra videókat, belelapozókat, amelyeket szintén közzétennénk.

Mégsem tartják meg a 91. Ünnepi Könyvhetet a Vörösmarty téren – közölték nemrég a szervezők a könyvkiadókkal. Mint levelükben írták,

az elmúlt hetekben fokozódott a járványügyi helyzet, ezért állásfoglalást kértek Müller Cecíliától a rendezvénnyel kapcsolatban.

A tiszti főorvos levelében leszögezte: a nagy létszámú rendezvények megtartását – függetlenül attól, hogy zenés-táncos rendezvénynek minősülnek-e a jogszabály szerint –, járványügyi szempontból nem támogatja.

A Könyvhétre idén 176 kiadó, szervezet jelentkezett, ami rekordnak számít az ÜKH történetében.

A szervezők levelükben hozzátették, ha hagyományos formában nem is lehet idén a Vörösmarty téri eseményt megtartani, azt szeretnék, ha virtuális formában a résztvevők mégis együtt ünnepelhetnének.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Obama volt EU-nagykövete: Az elnökválasztás az amerikai demokrácia jövőjéről szól

Obama volt EU-nagykövete: Az elnökválasztás az amerikai demokrácia jövőjéről szól

Hivatalos: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de már nem mindenki kérheti

Hivatalos: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de már nem mindenki kérheti

Ezek után tényleg gyakran mosson kezet: a koronavírus 9 órán át marad aktív a bőrön

Ezek után tényleg gyakran mosson kezet: a koronavírus 9 órán át marad aktív a bőrön