szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hvg.hu két forrásból is úgy értesült, hogy hétfőn ülésezett a Nemzeti Kulturális Tanács, amelyen Orbán Viktor és a mára pozitív koronavírusteszt-eredménnyel rendelkező Vidnyánszky Attila is részt vett.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Lapunk értesülése szerint hétfőn, azaz október 26-án ülésezett a Nemzeti Kulturális Tanács. A hvg.hu-nak egy forrás, aki maga is jelen volt az eseményen, azt is megerősítette, hogy Orbán Viktorral Vidnyánszky Attila külön is tárgyalt a megbeszélésen.

Ez különösen azért lehet aggályos, mert egy nappal később, kedden kiderült, hogy a Nemzeti Színház vezérigazgatójának pozitív lett a koronavírustesztje. A színház közleményében azt írta, hogy Vidnyánszky Attila "állapota kielégítő, otthonában pihen".

A hvg.hu megkereste az ügyben a Miniszterelnöki Sajtóirodát és a Magyar Művészeti Akadémiát is (amelynek elnöke tagja a Nemzeti Kulturális Tanácsnak). Megkérdeztük, hogy meg tudják-e erősíteni értesüléseinket, és külön kérdést küldtünk a miniszerelnök sajtófőnökének, Havasi Bertalannak is arról, hogy a találkozó után szükség volt-e Orbán Viktor tesztelésére, és ha igen, megvan-e már a teszt eredménye.

Havasi Bertalan annyit közölt a szerkesztőségünkkel, hogy a miniszterelnök programjait minden esetben az aktuális járványügyi előírások maradéktalan betartásával szervezik meg és bonyolítják le.

Amint az MMA válasza is megérkezik, cikkünket frissítjük.

A Nemzeti Kulturális Tanácsot a tavaly decemberben kihirdetett színháztörvény hívta életre, és a tanács idén februárban tartotta alakuló ülését. Tagjainak 17 kultúrstratégiai intézmény vezetőjét jelöltek meg, hogy a tanács biztosítsa "a kulturális ágazatok egységes kormányzati stratégiai irányításának szakmai alapjait", "javaslatot tegyen a kormány részére a kultúra kormányzati stratégiájára", "véleményezze és összehangolja a kulturális ágazati fejlesztési terveket". Tevékenységéről évente kell beszámolni a kormánynak.

A 17 kultúrstratégiai intézmény a következő: a Nemzeti Színház, a Magyar Állami Operaház (mint vasárnap kiderült, Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója is elkapta a koronavírust, a hírt először közlő Origo azt írta, Ókovács múlt hét eleje óta beteg), a Budapesti Operettszínház, a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ, a Művészetek Palotája, a Honvéd Együttes, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Magyarságkutató Intézet, a Hagyományok Háza, a Néprajzi Múzeum, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet, valamint a Nemzeti Filmintézet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A brit pénzügyminiszter szerint csak most kezdődik az igazi gazdasági válság

A brit pénzügyminiszter szerint csak most kezdődik az igazi gazdasági válság

Pizzásdobozok pörgetik a papír-újrahasznosítást az Egyesült Államokban

Pizzásdobozok pörgetik a papír-újrahasznosítást az Egyesült Államokban

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi