szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Open Books néven új kiadói műhely indul Magyarországon, amelyet mások mellett a Libri egykori társalapítója hozott létre. Az új kiadó lehet a válasz arra, hogy miért tűnt el egy nappal ezelőtt Kepes András sikerkönyve a hazai boltok internetes kínálatából.

Sztárszerzőkkel, Open Books néven startol egy új könyvkiadó, olyan szerzők műveivel, akiknek a könyveit eddig a Libri adta ki. Facebook-posztjukban azt írták, "február 1-jét követően olyan kivételes gondolkodók művei jelennek meg kiadásunkban, mint Barabási Albert-László, Csányi Vilmos, Edith Eva Eger, Gárdos Péter, Kepes András, dr. Máté Gábor, Rubik Ernő vagy Philip Zimbardo. Az Open Book a szerzők kiadója. Tevékenységét jelentős hazai és nemzetközi partnerségek kialakításával bővíti a közeljövőben".

A kiadó alapítói: Tesfay Sába, Büchler András és a Libri egykori társalapítója, Halmos Ádám.

A hvg.hu úgy tudja, hogy a Libri-Bookline kiadói csoportból korábban nem önként távozott Halmos Ádám. Ugyanakkor ezt az információt sem megerősíteni sem cáfolni nem akarta a hvg.hu-nak Halmos, mint mondta: titoktartási kötelezettsége van, és épp azon dolgozik, hogy valahogy ezt feloldja. Utána szívesen áll a nyilvánosság elé.

A hirtelen eltűnt sikerkönyvek

Az új kiadó létrejötte lehet a válasz arra, hogy miért vált hirtelen elérhetetlenné a könyves boltok kínálatában Kepes András A boldog hülye és az okos depressziós című legújabb kötete, illetve Edith Eva Eger A döntés című könyve. Mindkét mű igazi bestsellernek számít itthon, Kepes könyve a Bookline Top50 sikerlista első helyén végzett (A döntés a 19. helyen) decemberben. Az A boldog hülye és az okos depressziós című könyvből, bár az év vége felé jelent meg, csak 2020-ban a KSH adatai alapján 40 ezer példányban adtak el, ami nagyon jónak számít.

Jelen pillanatban azonban, ha rákeresünk a szóban forgó kötetekre a Libri oldalán , azzal az üzenettel találkozunk, hogy a "termék nincs raktáron". Kizárólag az e-könyv formában lehet megvásárolni. Egy másik kiadó és forgalmazó, a Líra oldalán rákeresve sem lehet már hozzájutni a Kepes-kötet fizikai példányához, ugyanis – mint megtudtuk – innen is visszahívták a könyvet.

A visszahívásra először maga Kepes András hívta fel a figyelmet a csütörtöki Facebook-posztjaiban – amelyeket később a Libri kérésére eltávolított. Ezekben többek között azt állította, hogy Edith Eva Eger sikerlistás könyvét és az ő kötetét a Libri minden értesítés nélkül visszavonta a kereskedelemből, majd hozzátette, hogy tudomása szerint "a hátterében a kiadói csoporton belüli vita áll".

©

Úgy fogalmazott: "Miután megváltozott a Libri-Bookline csoport tulajdonosi háttere (itt arra a tavaly őszi fejleményre utalhat, miszerint a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány kisebbségi tulajdont szerezve bevásárolja magát a Libri–Bookline-csoportba – a szerk.), a Libriből kivált egy új, kis kiadó, és most azoknak a szerzőknek a hátán csattan az ostor, köztük Edit Eva Eger és én, akik az új kiadóhoz szerződtek. Ezért hívták vissza a könyveinket a boltokból, ezért tűntek el a könyveink a sikerlistákról."

©

Az ügyben többször is megkerestük a Librit, amely egyelőre az új kiadó létrejöttére, illetve a távozó szerzőkre nem reagált (cikkünket frissíteni fogjuk, ha ez megtörténik), a kötetek hirtelen felszívódására viszont korábban igen. Csütörtökön egy, a lapunknak megküldött állásfoglalásban, illetve pénteken egy hivatalos közleményben is azt állították, hogy pillanatnyi fennakadásról van szó.

Csütörtökön először csak az Eger-kötetekre tértek ki, és leltározásra hivatkoztak.

"A Libri ahogy eddig, továbbra is forgalmazza Edith Eva Eger könyveit. (...) A döntés című mű e-könyvben elérhető, print verzióban, a Libri kiadó jelenleg is tartó, szokásos, év eleji leltározása miatt azonnal nem elérhető, de a könyvre előjegyzési igény leadása továbbra is biztosított a vásárlók részére" – fogalmaztak.

Majd még ugyanazon a napon a hvg.hu-nak a Librihez tartozó Jelenkor Kiadó is megírta, hogy a könyveket "nem vonták ki a forgalomból", a Libri pénteki közleményében pedig úgy fogalmazott, hogy pusztán technikai, illetve gyártási okok miatt fordulhat elő az, hogy egy-egy könyv nem kapható rövid ideig, de azok még ebben az átmeneti helyzetben is előrendelhetők.

Pénteki közleményében a kiadó még annyit fűzött hozzá a történtekhez, hogy "a Libri üzleti partnerei – így különösen szerzői – üzleti érdekeinek szem előtt tartása, illetve megóvása mellett a Librinek nincs jogi lehetősége, hogy az ügyben konkrét tájékoztatást adjon".

A közlemény leszögezte továbbá azt is, hogy ha

valamely szerző saját kezdeményezése alapján nem kíván a Libri kiadóval a továbbiakban együttműködni, ezt tiszteletben tartva, a könyveket addig megjelentető Libri kiadónak nincs további joga kiadni a műveket. Ilyen esetekben a Libri kiadó a meglévő készleteket optimalizálja annak érdekében, hogy a szükségszerű átmenet minden esetben tiszta és egyszerű lehessen.

Arra a kérdésünkre, hogy alá tudják-e támasztani, miszerint az említett könyvek valóban átkerülnek a Libritől egy új kiadóhoz, első megkeresésünkre azt írták, hogy "a levelében említett szerzők kiadóváltására vonatkozó információt az üzleti titok megsértése nélkül nem kommentálhatnánk, mi pedig szeretnénk jogkövető módon eljárni."

Pénteken Kepes András megint Facebookon posztolt az ügyről. Kifejtette, hogy az érzelmileg felfokozott hangulatban a helyzeten csak az őszinte magyarázat segíthet. "Nem kívánok foglalkozni az üzleti háttérrel, nem ismerem eléggé, nem is az én dolgom. Magyarázza el az álláspontját és a szándékát a Libri, engem is érdekelne. " Emlékeztet, hogy ő Halmos hívására ment anno a Librihez, ahol nagyszerűen dolgozott együtt a kiadói csoporttal és a Libri-Bookline kereskedelmi hálózattal. "Engem is meglepett, amikor tavaly ősszel megtudtam, hogy Halmos Ádám új kiadót alapít. Döntenem kellett, hogy hozzá leszek hűséges vagy ahhoz a Libri kiadóhoz, amihez engem csak Ádám személye kötött. Én a régi munkatársamat, s ezzel az új kiadót választottam... Ha a Libri féltékenységében ezért retorziókkal büntet, akár még büszke is lehetnék rá, hogy ennyire „szeretnek”, ennyire fáj nekik az elszakadás. Kivételeznek is velem, hiszen a szintén átszerződött Edith Eva Egert hál’istennek nem kényszerítették hasonló vesszőfutásra."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!