szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már csak egy hónap, és online válogathatunk a BIDF, vagyis a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál idei programjából.

Miután a mozik várhatóan nem nyitják meg kapuikat a fesztivál kezdetéig, így a szervezők amellett döntöttek, hogy online tartják meg a hetedik Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált. Az eseményt március 1 és 10. között rendezik meg, melynek keretében 30 versenyfilmet tesznek megtekinthetővé.

A premiervetítések után a filmek – körülbelül egy mozijegy áráért – a fesztivál teljes ideje alatt elérhetők lesznek a BIDF oldalán.

A fesztivál nyitófilmje a Nem vagyok egyedül című alkotás, amely egy örmény férfi története, aki 2018 húsvétján fogta a hátizsákját, bejelentkezett élőben a Facebookon és közölte, hogy elindul gyalog, keresztül az egész országon, hogy az embereket békés forradalomra szólítsa. A férfi célja az, hogy megdöntse a korrupt, populista rezsimet, amely abszolút hatalmat élvez a posztszovjet örmény nemzet felett.

A BIDF-en több magyar dokumentumfilm is látható lesz, többek között az On The Spot stábjának előző héten bemutatott, első egész estés munkája, a haláltáborban született magyar nőről szóló Born in Auschwitz, vagy Dér Asia és Haragonics Sári filmje, az Anyáim története.

Ez utóbbi film két nőről szól, akik úgy döntenek, hogy belevágnak a családalapításba, de mint azt tudjuk, ez Magyarországon nem olyan egyszerű, ha azonos nemű párokról van szó. Ráadásul míg az egyikőjüknek sikerül ösztönösen ráéreznie az anyaszerepre, a másik szülőnek van egy olyan félelme, hogy az örökbefogadott kislánynak nincs szüksége két anyára, ami alapjaiban kérdőjelezi meg, amit addig önmagáról gondolt.

©

A magyar produkciók közül bemutatják még a BIDF-en Börcsök Boglárka és Andreas Bolm A mozdulat művészete című filmjét, amely három 90 feletti nőről, a korai modern táncművészeti mozgalom képviselőiről szól.

A Mesék a zárkából című film pedig Visky Ábel alkotása, aki büntetésüket töltő apák gyerekeikhez való viszonyát tárja fel.

A BIDF teljes programját itt tudja böngészni.

 

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csatlós Hanna Élet+Stílus

Az On the Spot alkotói: Be kellett látnunk, hogy létezik a holokausztfáradtság

Európa-szerte vetítik az On the Spot első egész estés dokumentumfilmjét, amely egy Auschwitzban született magyar nő és a lánya kapcsolatáról szól. Bár kettejük története a haláltáborral kezdődik, univerzális kérdéseket feszeget a Born in Auschwitz: hogyan adjuk önkéntelenül is tovább a traumáinkat a gyerekeinknek, és miként dolgozhatjuk fel az efféle családi örökséget? A film kapcsán, melyet hamarosan bemutatnak a Spektrumon, a dokumentumfilm készítőivel, Cseke Eszterrel és S. Takács Andrással beszélgettünk.