szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A kronologikus irodalomoktatás csapdájáról, a női szerepminták elavultságáról és az irodalom hatásmechanizmusáról is beszélt a HVG-nek adott interjúban Nyáry Krisztián.

„Szörnyű kár lenne, ha a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozó cancel culture letarolná az irodalmat” – mondta a HVG-nek Nyáry Krisztián író, könyvkiadó, akivel abból az apropóból készített interjút a hetilap, hogy egy másik, Tóth Krisztinával készült interjú nyomán fellángolt a vita a kötelező olvasmányok kérdéséről – azon belül is Jókai Mórról.

Nyáry szerint a kérdésben három vita zajlik párhuzamosan.

  • Kell-e Az arany embert vagy általában Jókait kötelezően olvastatni? Szerinte semmit sem kellene kötelezően olvastatni, de ajánlottként továbbra is szerepeltetné a könyveit.
  • Elavultak vagy akár károsak-e a női szerepminták a regényben? Szerinte igen, és nem lenne jó, ha egy kislány ennek alapján képzelné el egy felnőtt nő életlehetőségeit. De pont azért érdemes olvastatni is.
  • Lehet-e minderről érdemi beszélgetéseket folytatni, érveket ütköztetni. Szerinte a jelek szerint nem igazán.

Nyáry Krisztián ezen a ponton fejezte ki szolidaritását Tóth Krisztinával, aki „a véleménye miatt olyan támadásokat kap, mintha legalábbis gyilkosságra uszított volna”.

Tóth Krisztina véleménye itt olvasható:

A nemi szerepek ábrázolása miatt Az arany embert és a Bárány Boldizsárt venné le a kötelezők listájáról Tóth Krisztina

A gyerekeink az iskolában olvasott művekből építik fel, milyenek is a nemi szerepek - véli a költő és a két műben rémes dolgok vannak szerinte.

Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e Magyar­országon is egy olyan történelem­ és kultúra átértékelés, mint az ame­rikai radikális baloldalon, Nyáry Krisztián azt mondta:

Az irodalomtörténet visszamenőleges wassalbertesítése nem kisebb veszély, mint az Othello vagy általában a „fehér irodalom” kiiktatására tett amerikai kísérletek.

Az író úgy véli, hogy a tananyagban, kánonban szereplő műveket reflektálatlanul semmiképpen nem kell a gyerekek kezébe adni. Nyáry a legnagyobb problémának a kronologikus irodalomoktatást látja: „A legnehezebbekkel, Homérosszal, Zrínyivel kezdjük, és ez elriasztja azokat a gyerekeket, akik otthonról nem hoztak magukkal magas szintű szövegolvasási készségeket.”

A teljes interjú a HVG e heti számában, illetve a hvg360-on olvasható.

©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy 100 kilós légibombát és 18 gránátot találtak egy komáromi építkezésen

Egy 100 kilós légibombát és 18 gránátot találtak egy komáromi építkezésen

Koronavírus: elhunyt 214 beteg, 3 millió 419 ezer a beoltottak száma

Koronavírus: elhunyt 214 beteg, 3 millió 419 ezer a beoltottak száma

Itt a teljesen új és teljesen hibrid Honda HR-V

Itt a teljesen új és teljesen hibrid Honda HR-V