Ötven éve adták át Budapest egyik legnevezetesebb hídját, melyet a második világháború után újraépítettek, melyen egykor villamos is közlekedett, s amely ma talán a legforgalmasabb fővárosi átkelő. A Sávoly Pál által tervezett, Erzsébet királynéról elnevezett híd ma az első kerületet köti össze ötödikkel, teljes hossza pedig 378,6 méter. Elődje az akkori időkben műszaki csodának számított, 1894-ben tervezték, építési munkálatai 1903 őszén fejeződtek be, tervezésében Czekelius Aurél, Kherndl Antal, Gállik István, Beke József és Nagy Virgil vettek részt. Az első híd a németet csapatok 1945 telén lezajlott visszavonulásának esett áldozatul. Január 18-án a budai oldalon végzett robbantás után a híd összedőlt, a kár nagysága miatt végül lehetetlennek tűnt a helyreállítás, így újjáépítették. A második, kábelhídnak épített átkelő 1961 és 1964 között épült, a forgalomnak november 21-én adták át. Az elmúlt ötven évben része volt taxisblokádban, hat sávja kerékpáros-felvonulások útvonalául szolgált, de volt itt politikai nagygyűlés, tüntetés, 2002-ben pedig még el is foglalták.

1900 körül - Az épülő Erzsébet híd a Gellért-hegyről nézve
©
1912. - Erzsébet híd, budai hídfő
©
1929. - Ferenciek tere (Apponyi tér), Klotild paloták, háttérben az Erzsébet híd
©
1945. - A lerombolt Erzsébet híd a Gellért-hegyről nézve
©
1945. - Szabad sajtó (Eskü) út az Erzsébet híd felé nézve, jobbra a Belvárosi templom és a Piarista Gimnázium.
©
1945. - A lerombolt Erzsébet híd pesti hídfője az alsó rakpartról nézve, háttérben a romos királyi palota.
©
1962. - A lerombolt Erzsébet híd pesti hídfője az alsó rakpartról nézve, háttérben a romos királyi palota.
©
1963. - Az Erzsébet híd acélszerkezetének gyártása a Ganz-MÁVAG-ban.
©
1963. - Az épülő Erzsébet híd a Gellért-hegyről nézve.
©
1963. - Az Erzsébet híd építése, a leszakadt déli szerelőszőnyeg.
©
1963. - Az Erzsébet híd építése a budai hídfőtől a pesti hídfő felé nézve.
©
1964. - az Erzsébet híd terheléspróbája.
©
1990. október - a taxisblokád második napja
©
2002. július 4. - A szavazatok újraszámlálását követelő tiltakozók torlaszolták el reggel az Erzsébet hidat. Az előre be nem jelentett demonstráció résztvevői teljesen megbénították a forgalmat. A rendőrség megpróbálta elszállítani az autókat, de ezt a tüntetők megakadályozták, ezután a Készenléti Rendőrség tagjai megkezdték a tömeg hídról való kiszorítását.
©
''Hajó a hídon'' - az Erzsébet hídon elhelyezésre kerülő gigantikus méretű (2 x 230m x 45m) képzőművészeti installáció "Egy hajóban evezünk - Szavazz" jelmondattal. A molinó a SuperGroup művészcsoport és a magyarországi Soros Alapítvány segítségével került elhelyezésre.
©
2008. április 20. - a Critical Mass biciklisfelvonulás egyik szakasza.
©
Május elsejére a tervezett EU-zászló színeibe öltöztették az Erzsébet hidat 2005. május 1-jén.
©
2007. október 26. - a Jobbik mozgalom korábbi szóvivője, Novák Előd az Erzsébet híd közepén nyakában egy dobbal ad jelt a demonstrációra. Engedély nélküli tüntetések zavarták meg pénteken reggel nyolc órától Budapest több pontján a forgalmat, összesen hat-hétszáz ember az Erzsébet híd és a Lánchíd forgalmát próbálta leállítani, valamint hosszabb-rövidebb időre megbénították a közlekedést a Kossuth Lajos utcában, az Astoriánál és Blaha Lujza téren, a Duna budai oldalán a Döbrentei térnél és a rakparton. A rendőrök 72 embert előállítottak, újabb akcióra számítanak. A tüntetők úgy tartják, kevesen vannak egy újabb blokádkísérlethez.
©
2006. október 21. - A forradalom évfordulójának alkalmából fotóval és zászlóval díszítették a hidat.
©
2014. október 28. - második tüntetés az internetadó ellen
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

65 éve tombol a kínai kommunizmus - Nagyítás-fotógaléria

Hatvanöt éve, 1949. október 1-én kiáltották ki a Kínai Népköztársaságot, melynek alapkövét a pekingi Mennyei Béke kapujánál Mao Ce-tung rakta le. Mao, aki már a Kínai Kommunista Párt 1921-es alapításánál is jelen volt, végül a Csang Kaj-sek vezette Nemzeti Párttal (Kuomintang) szembehelyezkedve, a Vörös Hadseregével az oldalán szerezte meg a hatalmat. A 65 éves népköztársaság az alapítása óta őrzi egykori rendjét, a vezetés pedig továbbra is a kommunisták kezében van, annak ellenére, hogy többször is fegyveresen kellett efojtani az ellenzéki hangokat. Hongkongban közel egy hete tartanak az ellenzéki és diáktüntetések, a résztvevők pedig az évforduló előtt ultimátumot adtak Hongkong kormányzójának: vagy szerdáig visszalép és visszavonják a Peking által hozott kormányzóválasztási jogszabályt, vagy még nagyobb számban vonulnak az utcára.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

25 éves a Páneurópai piknik – Nagyítás-fotógaléria

Történelmet írtak, akik részt vettek 1989 egyik világpolitikai jelentőségű eseményének, a Páneurópai pikniknek a szervezésében, amiről még a korabeli új-zélandi tévé is a helyszínről tudósított – a magyar állami tévé azonban nem. Minderre az egyik szervező, Nagy László emlékszik vissza a neten is olvasható terjedelmes beszámolójában. Nagy felidézi a szervezés legapróbb részleteit, de maga is hiányolja például a világpolitikai hátteret, az események valódi mozgatórugóit. A korabeli magyar állami és állampárti vezetés tényleges szándékait sem ismerhetjük pontosan, jóllehet Pozsgay Imre – akkori államminiszter, az MSZMP elnökségi tagja – ''piknikfővédnök'' pozitív és ösztönző szerepét minden beszámoló kiemeli, ahogy Habsburg Ottóét is, aki az esemény ''nyugati'' fővédnöke volt.

Iliás Katalin Nagyítás

110 éve született Salvador Dalí - Nagyítás-fotógaléria

Salvador Dalí szürrealista festő 110 éve született a katalóniai Figueresben. A megszületést Dalí a paradicsomból való kiűzetéshez hasonlította, nem csoda, hogy később próbálta megfejteni a méhen belüli örömök rejtélyét. 8 évesen rendezte be első műtermét a családi ház padlásán, első munkái körülbelül tíz éves korában születtek. „A technikai tárgyak lettek a legnagyobb ellenségeim, például az órák, amelyeknek puhának kellett volna lenniük, vagy semmilyeneknek.” - írja egyik naplóbejegyzésében, magyarázatot adva ezzel a festményein feltűnő eldeformálódott órák megjelenésére is. Jó barátságot ápolt Federico García Lorca költővel, aki ódát is írt Daíhoz, járt Sigmund Freudnál Londonban, akinek végül egy könyvét is illusztrálta. Első önálló kiállításán Pablo Picasso is tiszteletét tette, de végül nem lett túl virágzó a kapcsolatuk, mivel Dalí azt vallotta, hogy egyetlen Dalí-kép többet ér, mint Picasso egész életműve. Több mint 1500 festményt, körülbelül 30 könyvet, néhány balettszövegkönyvet, számos könyvillusztrációt, litográfiát, színházi jelmeztervet, tucatnyi szobrot, sőt, Walt Disney részére rajzfilmet is alkotott, de a Luis Bunuellel közösen készített Andalúziai kutya című filmje által a szürrealista film megteremtője is.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Sophia Loren 80 éves – Nagyítás-fotógaléria

Az idő a film nagy generációja ellen dolgozik, Sophia Loren azonban még a nyolc évtized árnyékában is képes megőrizni azt a természetes pompát, mely az ötvenes években világsztárrá emelte őt. Az elsőként Carlo Ponti produceri közbenjárásával felkarolt olasz színésznő az 1953-as Aidával vált varázsütésre tényezővé. Loren a filmen kívül az olasz sztárvilágban is a nagybetűs nő egyszemélyes megtestesítője, nem csak sajátmárkás szemüvegekkel szállt be a divatiparba, de egy kisebb adócsalási botrány elülésével a tökéletes családanya szerepét is ő töltötte be a bulvár hasábjain. Pillanatok Sophia Loren életéből, melyet a közönség nem láthatott moziban.

hvg.hu Nagyítás

Az Öreg hölgy 125 éve - Nagyítás-fotógaléria

Túlságosan irreálisnak és költségesnek tartották, ezért majdnem el sem készült, később le akarták bontani, fel akarták robbantani, a világháborúban pedig fegyvert akartak készíteni belőle. A 324 méter magas, több mint tízezer tonnás Eiffel-torony ma Párizs leghíresebb építménye, pedig majdnem Barcelonában épült meg.