Tetszett a cikk?

Orbán Viktor előbb Debrecenben, majd Strasbourgban tett emlékezetes kijelentéseket melegekről, bevándorlókról és a határainkról. Budapesten tüntettek a nemzeti konzultáció ellen, demonstráltak a tanárok is. Írország pedig történelmet írt az azonos neműek házasságáról szóló népszavazással. Képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

Adótorony a Felső-Kecske-hegyen
©
A csíksomlyói búcsúra tartó felcsíki zarándokok menete Csíkmadaras határában
©
A balesetet szenvedett JAS-39 Gripen vadászgép a kifutópálya előtti zöldben. Kedd délután leszállás közben kisodródott a kifutópályáról a magyar hadsereg egyik vadászgépe a csehországi Cáslav katonai repülőtéren. A pilóták katapultáltak, nem sérültek meg. Szerdán szakértők hada lepte el baleset helyszínét: cseh vélemények szerint vagy a pilóták hibáztak leszálláskor, illetve fékezéskor, vagy valamilyen műszaki probléma lépett fel. Úgy tűnik, a több mint 12 milliárd forintba kerülő vadászgépet többé már nem fogják helyrepofozni.
©
Rendőrök a Twin Peaks étterem előtt a Texas állambeli Wacóban. A városban kilenc halálos áldozatot követelt egy fegyveres összecsapás, amelyben legalább három amerikai motoros banda tagjai estek egymásnak. A lövöldözés közvetlen oka egy parkolóhely körüli nézeteltérés lehetett.
©
John Kerry amerikai külügyminiszter koreai látogatása során próbált pózolni a nyolc hónapos Andrew Belzzel
©
Az Európai Bizottság elnökének újabb tréfájához kellett jó arcot vágnia Orbán Viktornak: Jean-Claude Juncker a pénteki rigai csúcsra érkező magyar miniszterelnököt ''Helló, diktátor'' – felkiáltással köszöntötte. Sajtófőnöke szerint Orbán egy ''Helló, Grand Duke'' fordulattal válaszolt, állítólag ez már szokás köztük. Jean-Claude Juncker a hivatalos kézfogás után egy szolid taslit adott Orbán Viktornak.
©
Anwar Sah, a hároméves Rohingya menekült gyermek a helyi rendőrség felvételi procedúráján az indonéziai Kuala Langsában. A kikötőbe és környékére az elmúlt héten közel háromezer migráns érkezett Bangladesből és Mianmarból, köztük a hároméves kisfiú is, akit helyi halászok mentettek ki a tengerből másokkal együtt, miután a menekültek úszva próbáltak eljutni Indonéziáig.
©
Szombati eső az Oktogonnál - rendőrök egy mozgáskorlátozott fiú elektromos kerekesszékének defektes kerékcseréje közben
©
Helikopter a francia Piton de la Fournaise vulkán felett
©
Az indonéz tengerészet által felrobbantott illegálisan tevékenykedő külföldi halászhajó és annak darabjai az Észak-Sulawesinél
©
Súlyosan megrongálódott lakóház egyik szobájában Oklahomában, miután Broken Arrow térségében pusztító erejű vihar söpört végig.
©
Csemer Boglárka ''Boggie'' a 60. Eurovíziós Dalverseny döntője előtti próbán. A magyar lány az első, kedden rendezett elődöntőből jutott tovább a döntőbe, így a szombati versenyen érte izgulhatunk.
©
Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, Simicskó István sportért felelős államtitkár és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár jégkorongos mezben a 2016-os ''A'' csoportos világbajnokságra kijutott magyar jégkorong-válogatott tagjainak adott fogadáson a Parlament Vadásztermében
©
Szoptatós flashmobbal tiltakoztak az anyák az ellen, hogy szerdán az egyik McDonald's gyorsétteremből kiküldtek egy szoptató nőt. Az étteremlánc szerint a biztonsági őr saját hatáskörben fontoskodott, éttermeikben semmi nem tiltja a szoptatást. Az anyák akciója békésen, jelentős médiafigyelem mellett zajlott le, senki sem adott hangot megbotránkozásának.
©
Tüntetés a kormány bevándorláspolitikája ellen. Kedden mintegy százötvenen vonultak a Deák tértől a Parlament elé a kormány bevándorláspolitikája ellen tiltakozva. Felszólalt több migráns is, akik azt hangsúlyozták, ők nem terroristák, éppen a terrorizmus ellen menekültek el. Több menekült transzparenst tartott: a migránsok nem bűnbakok. A többség közülük irakból érekezett, angolul csak kevesen beszélnek, de egyikük azt mondta, azért jöttek ki a tüntetésre, mert nem értik, miért mondják rájuk, terroristák.
©
Orbán Viktor az Európai Parlament Magyarországról szóló plenáris vitáján Strasbourgban. Beszédében a magyar kormányfő jelezte: a halálbüntetés napirenden tartását a szólásszabadsággal kapcsolatos kérdésnek tekinti, miközben azt is fontosnak tartja, hogy a gazdasági bevándorlás támogatásáról egy ország maga dönthessen. Orbán Viktor szánalmasnak nevezte, hogy azonos ország képviselői folytattak belpolitikai vitát Strasbourgban – utalt azokra a kritikákra, amelyeket magyar ellenzéki képviselők fogalmaztak meg az EP-vitában. A magyar miniszterelnök úgy gondolja: pechesek az unió képviselői, mert nem értik a magyar nyelv szépségeit és finomságait. Szerinte a magyar nyelv, egy direkt nyelv, így páldul ''az illiberális demokrácia magyarul teljesen jól cseng, angolul viszont úgy hangzik, mint egy vérvád.''
©
Megemlékező a Srí Lanka-i polgárháború áldozatainak emléktáblájánál. A colombói kormány és a Tamil Ilám Felszabadító Tigrisei (LTTE) között 1983 júliusának végén kezdődött, azután, hogy a tamil lázadók május közepén fegyverszünetet kértek.
©
Gárdisták felvonulása a Buckingham Palota egyik rendezvényén
©
Frank Lowy, az Ausztrál Labdarúgó-szövetség 84 éves elnöke a bajnoki díjátadón Melbourne-ben. Lowy a Melbourne játékosainak készült átadni a trófeát, amikor megbotlott, és fejre esett a másfél méter magas emelvényről. Lowy nem szenvedett komolyabb sérülést. A Melbourne 3-0-ra győzött a bajnoki döntőben a Sydney FC ellen, ezzel harmadik alkalommal lett bajnok.
©
A Pest Megyei Főügyészség kezdeményezte a Hungária Értékpapír operatív igazgatójának előzetes letartóztatását – közölte a vádhatóság csütörtökön délelőtt a hvg.hu-val. A férfit 3 rendbeli, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással gyanúsítják. Az ügyészség attól tartott, ha szabadlábon hagynák, a tanúk befolyásolásával megnehezítené, illetve veszélyeztetné a bizonyítást. Az ügyletek, amelyekkel kapcsolatban az igazgatót gyanúsítják, Százhalombatta vagyonát 2,2 milliárd, Fótét 1 milliárd forinttal, egy nonprofit kft.-jét pedig 660 millió forinttal csökkentették. Értesülésünk szerint a gyanúsított M. Ádám, és az ő ügyének semmi köze ahhoz a 300 milliós csaláshoz, ami miatt a brókercég négy vezetőjét korábban előzetesbe helyezték.
©
Ed Carpenter amerikai autóversenyző balesete az ''Indianapolis 500'' elnevezesű gyorsasági autóversenynek otthont adó indianapolisi pályán. Carpenter kerítésnek sodródott, aimt sérülés nélkül úszott meg.
©
Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöke egy új stadion avatóján a Rámalláh-hoz közeli faluban, Dura al-Kariban Blatter egyeztető tárgyalásokra utazott a térségbe, miután a palesztinok megpróbálják felfüggesztetni Izrael FIFA tagságát.
©
Kite-szörfös a montenegrói Ulcinj tengerpartján
©
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint a fővárosi Flippermúzeum olyan mértékben sérti a szerencsejáték-törvény előírásait, hogy minden gépét el kell szállítani, így a múzeum bizonytalan időre be is zár a NAV intézkedései miatt. Már a Flippermúzeum megnyitását követő napon megjelent a NAV Szerencsejáték Felügyelet fedett ellenőrzést végezve, és mint később a jegyzőkönyvekből megtudták, arra tettek javaslatot, hogy az összes gépet el kell szállítani a helyszínről, mert szerintük a szerencsejáték-törvényt olyan mértékben sérti az intézmény, hogy csak ez lehet a megoldás. Képünk a múzeum 2014-es megnyitója előtt készült.
©
Krasznahorkai László az idei Nemzetközi Man Booker-díjjal Londonban. A Nemzetközi Man Booker-díjat olyan élő alkotó kaphatja meg, aki vagy angol nyelven ír, vagy munkái általában hozzáférhetőek angolul. Az évente kiosztott Man Booker-díjjal szemben a 60 ezer fonttal (24,7 millió forint) járó, kétévente átadott nemzetközi díjat nem egy-egy mű alapján, hanem az író teljes munkássága nyomán ítélik oda.
©
A szivárvány színeiben pompázó, keresztet formáló léggömbök a Szent Péter tér felett Ferenc pápa általános audienciáján
©
Meleg pár Dublinban, miután leadták szavazataikat az azonos neműek házasságának engedélyezéséről szóló népszavazáson. A homoszexualitás sokáig tabunak számított a szigetországban, csak 1993-ban törölték el bűncselekmény minősítését, ma pedig elsöprő győzelmet aratott az igenek aránya a melegházasságról szóló népszavazáson.
©
Hindu hívek szent fürdő után a Gangesz és a Yamuna folyók torkolatánál
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Újra tájfun pusztít a Fülöp-szigeteken - Nagyítás-fotógaléria

Intenzív esőzéssel és erős széllökésekkel érte el a Fülöp-szigetek partjait az idei év legerősebb tájfunja, a Hagupit, amely beigazolta a korábbi félelmeket, és jelentős pusztítást végzett a szigetország területén. Az eddigi hírek szerint a tájfunnak négy halálos áldozata van, köszönhetően annak, hogy a várt nyomvonalon több mint egymillióan költöztek ki otthonaikból. A tájfun végül nyugat felé elhagyta a ország keleti részén fekvő Samar és Leyte tartományokat, az ideiglenes menedéket keresők hétfőn elkezdtek visszaköltözni házaikba. A vihar néhány száz lakóépületet döntött romba, ami enyhébb kárnak számít a várt pusztításoknál. A lakosokat ezerötszáz biztonságos helyen szállásolták el. Minden idők legerősebb tájfunjának, a tavaly novemberi Haiyannak több mint hétezer halálos vagy eltűnt áldozata volt, több mint négymillióan pedig fedél nélkül maradtak. Képes összeállításunk a Hagupit pusztításáról.

Nagy Gergő - Iliás-Nagy Katalin Nagyítás

G.I. King – A király, aki szembeszállt az Iszlám Állammal

Egy hete égette halálra az Iszlám Állam az általuk elfogott Maáz al-Kasszaszbe jordán pilótát. A katona megölésére Jordánia a szemet szemért elvével válaszolt, kivégezték az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat két, bebörtönzött tagját. A közel-keleti állam az azóta eltelt időben pedig folyamatosan bombázza az Iszlám Államot, több tucat légi csapást hajtottak végre. A terrorszervezet elleni harcot az Egyesült Államok és a Nyugat egyik fő helyi szövetségese, II. Abdullah jordán király vezeti, aki maga is komoly katonai képzettséggel rendelkezik. A király trónra lépése előtt a jordán különleges erőket vezette – az Egyesült Királyságban járt a sandhursti katonai akadémiára, ide járt Vilmos cambridge-i herceg is –, emellett rendelkezik harcihelikopter-pilóta végzettséggel. Állítólag jól is repül, elismert pilótának számít. Az Iszlám Állam elleni harc során a király most előszeretettel mutatkozik katonák körében, az angolszász sajtó "tökös fickónak" is nevezi.

hvg.hu Nagyítás

A Szépművészeti utolsó órái

A Liget-projekthez is kapcsolódó felújítás miatt 2018 márciusáig lakat került vasárnap a Szépművészeti Múzeumra. Az utolsó két napon fergeteges bulikkal vehettünk búcsút a Hősök terén álló épülettől. Mi történt a három évre bezárt Szépművészeti utolsó óráiban? Fotógaléria.

hvg.hu Nagyítás

Merkel Budapesten: feszült sajtótájékoztató és a letiltott tüntetés

Csaknem megbénította a főváros életét a néhány órára Budapestre érkező Angela Merkel, ugyanis látogatása miatt a várost több ponton lezárták és magas volt a rendőri készültség. Orbán Viktorral való találkozása során olyan kérdéseket is érintettek, mint az orosz-ukrán kapcsolatok, a civil szféra és az illiberális demokrácia. A német kancellár látogatásának idejére tüntetést is szerveztek a Pollack Mihály térre, azonban a szervezőkkel hétfő reggel közölték telefonon, hogy a terrorelhárítás nem engedélyezte a demonstrációt. A tüntetők a Baross utcához helyezték át megmozdulásukat.

hvg.hu Nagyítás

Bob Marley 70

Pontosan hetven éve született Robert Nesta Marley, vagy ahogy mindenki ismeri Bob Marley, aki bár a legtöbbeknek egyet jelent a reggae-stílussal, valójában jóval több volt ő egy tehetséges dalszerzőnél. A legendás Wailersszel készített dalai tele voltak filozófiai, vallási témákkal, a későbbi popkultúrára gyakorolt hatása pedig felbecsülhetetlen. Kingston szegénynegyedében nőtt fel, a hatvanas években élt Amerikában is, de igazán '72-ben robbant a Catch The Fire albummal. A marihuána gyógyító szentségét és a pánafrikanizmus nézeteit hirdette. 1981-ben, hosszas betegeskedés után, rákban hunyt el, de szellemi és zenei öröksége ma is elevenen él.