Tetszett a cikk?

Egy hónapja tart a zsidó államban a palesztin szélsőségesek által kezdeményezett hadüzenet nélküli háború. A késekkel, baltákkal, néhol teherautókkal elkövetett merényletek eddigi mérlege: kilenc halott és több tucat sebesült izraeli, valamint negyven lelőtt palesztin merénylő. Sokan "harmadik intifádának" nevezik a terrorhullámot, pedig azt nem központilag szervezik. Egyelőre.

Egy palesztin tüntető parittyával követ hajít az izraeli biztonsági erők tagjai felé Rámalláh közelében október 11-én. A zavargások azután törtek ki, hogy az izraeli légierő csapást mért a Hamász terrorszervezet fegyveres szárnyának állásaira vasárnapra virradó éjjel, miután a Gázai övezetből három rakétát lőttek ki Izrael területére. A válaszcsapásban a jelentések szerint egy terhes nő és kisgyermeke életét vesztette.
©
Az izraeli biztonsági erők dektektorkaput telepítettek a muzulmán negyedhez Jeruzsálem óvárosába az első merényleteket követően.
©
Egy merénylő holtteste Jeruzsálemben miután két rendőrt megsebesített, majd az izraeli biztonsági erők megölték.
©
Izraeli katona akcióban
©
A kelet-jeruzsálemi Piszgát Zeév negyedben két kamaszkorú palesztin merénylő késelt meg két izraelit. A katonai rádió értesülése szerint az egyik, 13 éves áldozatot életveszélyes, a másik, 25 éves áldozatot súlyos sebesülésekkel szállították kórházba. A két támadó előbb egy járókelőt sebesített meg súlyosan, majd a kerékpárján arra haladó tizenhárom éves gyereket késelték meg életveszélyesen. Ekkor egy gyalogos meglátta őket és feléjük futott, mire elmenekültek.
©
Palesztin tüntetők csaptak össze izraeli rendőrökkel Betlehemben. Egy palesztin férfi életét vesztette.
©
Saját magát gyújtotta fel az a palesztin terrorista, aki Molotov-koktélt akart dobni az izraeli biztonsági erők tagjai felé a ciszjordániai Hebronban
©
A buszmegállóban megölt izraeli férfi búcsúztatása Jeruzsálemben
©
A buszmegállóban megölt férfi temtése. Yishaya Krashevsky 60 éves volt
©
Palesztin szélsőségesek konténert használnak fedezékként Ramallah közelében egy összecsapás során
©
Palesztin tüntetők dobálják kövekkel az izraeli katonákat összecsapások során az izraeli-gázai határ közelében
©
Egy palesztin férfi buszmegállóba hajtott, majd autójából kiszállva egy húsvágó bárddal kezdte el kaszabolni az izraeli civileket. Egy ember meghalt, hárman megsérültek, a merénylőt egy civilruhás fegyveres terítette le.
©
Egy holttestet szállítanak el október 13-án. - Jeruzsálem főleg arabok lakta keleti felében, az Armón Hanacív nevű zsidó lakónegyedben két fiatal palesztin rontott a busz utasaira: lövésekkel és késszúrásokkal megöltek egy hatvan és egy negyvenöt éves férfit, súlyosan megsebesítettek egy idős nőt, további tíz embernek pedig szintén csak kórházban kezelhető sebesüléseket okozott. A mentők a támadás után összesen tizenhat izraelit ápoltak.
©
Izraeli rendőrök egy lelőtt palesztin merénylő holtteste mellett Jeruzsálemben óvárosában október 14-én. A férfi megpróbált leszúrni egy embert az óvárosban lévő Damaszkuszi kapunál.
©
Takarítók a Damaszkuszi kapunál
©
Izraeli határőrök igazoltatnak egy palesztin férfit
©
Tömeget oszlató rendőrök Jeruzsálemben az Al-Aksza mecset közelében
©
Izraeli katonák segítenek sebesült társuknak egy lelőtt palesztin merénylő holtteste mellett a ciszjordániai Hebronban október 16-án. A férfi sajtósnak adva ki magát megkéselt egy izraeli katonát, a helyszínre érkező rendfenntartók agyonlőtték.
©
Tüntető Ammánban - Vasárnap több ezren tiltakoztak a zsidó állam ellen Jordániában, amiért katonái napok óta harcolnak a palesztinokkal az iszlám harmadik legszentebb helyénél, az al-Aksza mecsetnél, Jeruzsálem történelmi óvárosának déli részén.
©
Tizenhat éves palesztin fiú holttestét takarják le Kelet-Jeruzsálemben. A fiatalt izraeli rendőrök lőtték le, mert kést rántott, amikor igazoltatni akarták.
©
Izraeli zsidók és arabok együtt tiltakoztak Jeruzsálem belvárosában a kialakult helyzet miatt.
©
Palesztin tüntető emeli magasba kését az izraeli biztonsági erők elleni demonstráción a ciszjordániai Tulkarem városában.
©
Egy támadásban megsérült férfit szállítanak el Beér-Sevában. - Vasárnap egy férfi késsel és lőfegyverrel merényletet követett el a Jeruzsálemtől délre fekvő Beér-Sevában, a központi buszpályaudvaron vasárnap este, az egyik merénylő és egy áldozat meghalt.
©
Izraeli határőrök egy buszmegállóban. A terrorcselekmények hatására jelentősen növelték a városban a biztonsági intézkedéseket.
©
Izraeli civil férfi tanul lőni Jeruzsálemben. Az elmúlt hetek erőszakcselekményei miatt egyre többen szeretnének önvédelmi fegyverviselési engedélyhez jutni.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Ami akkor is beválik, ha vele vagy nélküle tüntetnek

A mellrák elleni küzdelem hónapjában október 13-át melltartómentes napnak nyílvánították. Bár korábban a rák elleni harc jelképének számított a világnap, ma már melltartó-pártiaknak és a béklyó ellenzőinek is szól. A melltartó első ősét még 1889-ben alkotta meg Herminie Cadolle francia fűzőkészítő, az első szabadalmazott változat azonban bizonyos Mary Phelps Jacob nevéhez fűződik, aki egy bálba készülve két selyemzsebkedőt és pár színes szalag felhasználásával alkotta meg a ma imádott - vagy gyűlölt - fehérnemű első darabját. Találmánya sikeresnek bizonyult, ami a fűző mindennapi használata után nem csoda; a nők számára minden bizonnyal kisebb megváltás lehetett. Képgalériánk az azóta eltelt bő száz éven vezet végig.

hvg.hu Nagyítás

20 év képekben

Mesterek és tanítványok címmel nyílt kiállítás a Bálnában, amely a Szellemkép Szabadiskola 20 évének műhelymunkájába enged bepillantást. Mutatjuk a kedvenceinket.

hvg.hu Nagyítás

Göncz Árpádra emlékezünk

93 éves korában elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnök. 1922. február 10-én született Göncz Árpád József Attila-díjas magyar író, műfordító, politikus. Az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, melyből 1963-ban szabadult. A rendszerváltás után a harmadik Magyar Köztársaság első elnökévé választották. Képes összefoglalónkban pályájának rövid áttekintésével búcsúztatjuk Göncz Árpádot.