Tetszett a cikk?

Hivatalosan is közzétették azt a 15 felvételt, amely elnyerte a 2019-es évben az Év Természetfotója díjat. Van köztük csalóka, lenyűgöző és megható, de a természetkárosítást sem hagyták szó nélkül a fotósok.

Utolsó lélegzet (Last gasp). Egy hím víziló próbálja megölni az alig néhány napos újszülött állatot a zimbabwei Kariba-tóban. Az állat tette ritka, de nem példátlan a vízilovaknál.
©
Az édesvízi erdő (The freshwater forest). Bár első ránézésre úgy tűnik, hogy egy erdővel van dolgunk, valójában egy hínártengert láthatunk a Neuchâtel-tó vizében, amely a felszín felé tör. A növények szára több méter hosszúságú.
©
Ha a pingvinek tudnának repülni. (If penguins could fly). Leopárdfóka támadt egy szamárpingvinre az antarktiszi Cuverville-szigetnél. A ragadozó nagyjából 15 percen át ''kergette'' a zsákmányát, mielőtt elejtette volna.
©
Kutyákkal civakodó nagymacska (Big cat and dog spat). Ritkán találkozik egymással a gepárd és az afrikai vadkutya, amelynek oka elsősorban az, hogy ma már mindkét fajból rendkívül kevés egyed él. Valódi kutya-macska ''barátságot'' örökített meg a fotós: a gepárdot 12 vadkutya vette körbe.
©
A hajhálóbáb (The hair-net cocoon). Az alábbi felvétel azért is különleges, mert a többi természetfotóval ellentétben nem a természetben, hanem egy WC falán örökítette meg azt a fotósa. Az állat ebben a ''bunkerben'' bábozódott be.
©
Lelazulás a lombok között (Canopy hangout). Talán első ránézésre nem is lehet észrevenni azt a háromujjú lajhárt, amely egy fa lombkoronájában tartott pihenőt. A panamai Soberanía nemzeti parkban készült felvételen az állat – a tőle megszokott tempóban – épp lakomát tartott.
©
Bizalom (Touching trust). Egy kíváncsiskodó fiatal szürke bálna közelíti meg egy turista vízbe lógatott kezét a nyugat-mexikói Baja California öbölben. Az állat rendkívül barátságos, így nem ritka, hogy az ember meg is tudja érinteni őket. Az öböl bálnamenhelyként szolgál, mert a vadászat a kihalás szélére sodorta az állatot.
©
Hulladék a tengerparton (Beach waste). Az alabamai Bon Secour Nemzeti Vadvédelmi Menedékhely elsőre idilli helynek tűnhet, ahol még az atlanti fattyúteknős is jól érzi magát. Csakhogy a kép alapján nem ez a helyzet. A teknős nyaka egy hurokba szorult, ami egy tengerpartra vetett napozószékhez tartozott. Az elmúlt 50 év emberi tevékenységének köszönhetően az állat súlyosan veszélyeztetett fajjá vált.
©
Szégyenfal (The wall of the shame). A fehér falra csörgőkígyók bőrét tűzték a texasi Sweetwaterben, ahol minden évben befogják, lefejezik, majd megnyúzzák az állatokat. Mindezt egy fesztivál kedvéért. A kézlenyomatok alatt a büszke gyilkosok neve olvasható.
©
Álomszuszék (Sleeping like a Weddell). Ralf Schneider egy Weddell-fókát kapott lencsevégre, amint az igazak álmát aludta. A Dél-Georgiánál található Larsen-öbölnél pihenő állat egy olyan nyugvóhelyet talált, ahol nem érhették el a ragadozók, így mély álomba szenderülhetett.
©
Szerencsés betörő (Lucky break). A kanadai Saskatchewan egyik elhagyatott farmján találta a fotós az 1970-es évekből származó Ford Pintót, amelynek szélvédőjén egy mosómedve kandikált ki. A kocsi (amely tökéletes menedéket jelent a mosómedvék számára) hátsó ülésén öt kölyök játszott, amikor az anyjuk – némi nézelődés után – végül elindult élelmet szerezni.
©
Medúzabébi (Jelly baby). A Francia Polinéziánál található Tahiti partjánál sikerült lencsevégre kapni egy olyan medúzát, amelynek ''gyomrában'' egy kis csuka látható. A hal nem áldozat, hanem ''menedékkérő'', így rejtőzik el éjszakára a ragadozók elől.
©
A mászó halott (The climbing dead). A cím nem egy zombifilm címe, bár annak is beillene. A képen látható zsizsiket ugyanis egy ''zombi gomba'' támadta meg: megölte az állatot, majd az izmait mozgásra késztette, hogy a megfelelő magasságba ''másszon'' vele. Az állat torkából a gomba termőtestei nőttek ki.
©
Jéghideg ital (Cool drink). A japán Hokkaido-szigetén sikerült elkapni azt a pillanatot, amikor egy csapat északi őszapó és barátcinege jelent meg az egyik jégcsap körül. A két madárfaj közös munkával tudott inni.
©
Az élet körforgása (Circle of life). A Vörös-tenger egyik öblében lencsevégre kapott makrélák egy óriási, 25 méter átmérőjű kört alkottak. Ez szerves részét képezi a párosodási rituáléjuknak, ugyanakkor távol tartja a ragadozókat is.
©