szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden életkornak megvannak a maga sajátos gerincproblémái. Öt felnőttből négy hátfájásra panaszkodik, általános recept azonban nincs. Gerincünk nagyon összetett, bonyolultságából adódóan sajátos, testreszabott gyógymóddal kezelhető. A hátfájás hátterében sokféle betegség állhat, legenyhébb formájában is komoly figyelmet igényel.

A hát anatómiája

A hátfájás a gerincoszlop csontjainak, porcainak, a tartószalagok, különböző izmok, az izmokat borító vékony hártyák betegségeiből, a gerincvelőnek és burkainak, valamint az abból kilépő idegeknek a betegségeiből származik elsősorban.

Gerinc

Gerincünk 24, egymáshoz szorosan kapcsolódó, felfelé egyre vékonyodó speciális formájú csontból, úgynevezett csigolyából áll. A koponyánál végződő, piramis alakú oszlop alapját a csípőnkön nyugvó legnagyobb csigolya képezi. A csontok között puha, ám annál erősebb korongok helyezkednek el lengéscsillapítás gyanánt, ugyanakkor rugalmassá teszik a gerincoszlopot. Stabilitását a csigolyatestek és közöttük lévő porckorongok, valamint a csigolyaívek, a -nyúlványok és a közöttük futó szalagok adják.

Szalagok
Az erős és ruganyos szalagok révén a csigolyák és a porckorongok oszlopot alkotnak. Az izmok és a csigolyacsontok közötti rugalmas összeköttetést pedig az ínak biztosítják. A gerinc – így a felsőtest – mozgását a szalagok, ínak, valamint a gerincre ható izmok együttesen teszik lehetővé.

Velő
A csontos gerincoszlop a gerincvelőt védi, amely az agy és a test többi része közötti kommunikáció fő útvonala. Az idegek által alkotott, lágy, csőszerű képlet az agy alapjától lefelé húzódik, teljes hosszában idegek lépnek ki és be a csigolyaközti nyílásokon. Az idegek nem véletlenszerűen helyezkednek el, hanem kötegekbe rendeződve az összetartozók együtt futnak. Elülső oldalán a mozgató idegek, amelyek az információt viszik az izmokhoz és a mozgásokat elindítják, a hátsó és oldalsó részben pedig az érző pályák, amelyek a tapintási-, a helyzetérzési-, a fájdalom-, a hideg- és melegérzeteket viszik az agyba.

A hát felépítése
A hát öt részre osztható: 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki és 4-6 keresztcsonttá összecsontosodott csigolyából, valamint további 4-6 csökevényes farkcsigolyából áll. Hátfájás szempontjából az ágyéktáji terület a legkritikusabb, hiszen ezekre a csigolyákra nehezedik egész felsőtestünk, valamint az a súly is, amit éppen cipelünk.

Mitől fáj a hátunk? (Oldaltörés)A legtöbb panaszt húzódás, kisebb sérülés okozza, amiket egyszerű hátfájásnak nevezünk. Jóllehet a fájdalom hirtelen érkezik és esetenként eltérő mozdulatsor a felelős érte, a kiváltó okok a legtöbb esetben orvosolhatók. Ezek közül a leggyakoribb a rossz mozdulatsor okozta fájdalom, valamint az inaktivitás következményeként fellépő gyenge izomzat, amely képtelen megfelelően tartani a gerincet. Többnyire a gerinc alsó szakaszát tartó inakat és szalagokat éri a húzódás vagy rándulás, amely feszítő érzést vagy görcsöt eredményezhet.

Tünetek
A tompa, mély fájdalom a hát bármely szakaszában felléphet, leggyakrabban a gerinc mozgásakor felerősödik, olykor a karokba vagy a lábakba is kisugárzik. A köhögés és a nevetés felerősítheti. A legtöbb esetben a panaszok fekvéskor enyhülnek, hiszen a gerinc felszabadul, ám a fájás hosszabb fekvés után fokozódhat. A hosszú ideig tartó, fizikailag nem megterhelő, monoton munka szintén hátfájással jár. Az izmok egyirányú megterhelése ugyanis kóros összehúzódásukkal jár, és másodlagosan gyulladást is előidézhet. A fájdalom - a fej merev kényszertartása miatt - leggyakrabban a nyakon és a lapockatájon alakul ki.

A fájdalom helye és kiterjedése sokféle lehet, leginkább a gerinc két oldalán jelentkezik, és maga a gerinc is legtöbbször nagyobb területen érzékeny nyomásra vagy ütögetésre. Az érzékeny terület merev, mozgása korlátozott. (A teljes merevség nem a meszesedésre, hanem inkább gyulladásos csigolya-megbetegedésekre jellemző.) A fájdalom a gerincoszlop előre- és hátrahajlításakor, és különösen függőleges tengelye körüli forgatásakor mutatkozik.

Gyógymód
Az akut derékfájás általában három hónapon belül gyógyul, míg a krónikus ennél jóval hosszabb ideig is elhúzódhat, és gyakran visszatér. A legtöbb eset akutként kezelhető, a fájdalom 4-6 hét alatt elmúlik.

A derékfájdalom hatékony kezelésébe beletartozik a mindennapi tevékenységek folytatása, nem szteroid gyulladáscsökkentők szedése, és nyújtó, valamint a hát-, has- és lábizmokat erősítő gyakorlatok végzése. Az ágyban fekvés nem javasolt, mert az izomzat elgyengül, ami hátráltatja a gyógyulást. A krónikus derékfájást nehezebb kezelni. Ha a folyamat elhúzódó, a fájdalom, a tevékenységek korlátozása, az erősebb fájdalomcsillapítók szedésének hatása és a rossz egészségi állapot hatással lehet az életminőségre. Ilyenkor a stressz, a szorongás és a depresszió kezelése segítheti a gyógyulást. Műtétet általában nem alkalmaznak a derékfájás kezelésére, de hasznos lehet a porckorongsérv kezelésére.

A hát leggyakoribb betegségei (Oldaltörés)Porckorong-problémák

Isiász Az ágyéki gerinctájon előforduló szakadt porckorong nemcsak deréktáji fájdalmat okozhat, hanem az ülőideg mentén kisugárzik a farpofákba, a combba, a lábikrába és a lábfejekbe. A deréktáji porckorongsérv izomgyengeséget okozhat a lábban is, és a betegnek különösen nehéz lehet felemelni a lábfejét (lógó lábfej).

Izületi komplikációk A lapos csigolyacsontok és a porckorongok károsodásával egyidejűleg a csigolyaközti ízületek és szalagok is rendellenesen terhelődnek. Ebben az állapotban a gerinc több pontja is fájdalomforrássá válhat

Betegségekből eredő hátfájdalmak Hátfájdalmakat okozhatnak további betegségek is, amelyek közel sem olyan gyakoriak, mint az egyszerű húzódások, de nagy odafigyelést igényelnek.

Osteoarthritis Az osteoarthritis az izületi porcok állapotromlásának végső és fájdalmas eredménye. A „párnaként” működő porc elvékonyodásával a csontok a fájdalomérző idegvégződésekkel gazdagon ellátott izületi széleket ingerlik.

Csontritkulás A csontritkulás során folyamatosan csökken a csontok sűrűsége, emiatt azok elgyengülnek és törékennyé válnak. A csonttörések leggyakrabban csípőtájon, a gerincben, és a csuklón fordulnak elő. Az osteoporosis gyanúját veti fel, ha a fájdalom ágynyugalomra erősödik, mozgásra pedig enyhül.

Gerinccsatorna-szűkület Ha az ágyéki csigolyák csontelemei és/vagy a csigolyalyukak alkotta gerinccsatornát bélelő lágy részek túltengnek, esetleg a csigolyák közötti porckorongok károsodnak, a gerincvelőből eredő idegek tövi része (gyöke) összenyomódik, a gerinccsatorna beszűkül.. A betegség kialakulhat a csigolyák törése és egyéb torzulásai miatt. Okozhatják az elváltozást a gerinccsatornában növekvő daganatok is. Egyes esetekben a szűkületek veleszületetten jelentkeznek.

Hátfájás férfiaknál Jellemzően fiatal korban, férfiaknál jelentkezik a kínzó fájdalommal és gyorsult vérsüllyedéssel járó Bechterew-kór, amely a gerincoszlop egy részének fokozatosan kifejlődő, végül teljes merevséget okozó betegsége. Léteznek továbbá igen speciális betegségek is: ilyen például a Recklinghausen-kór vagy a Paget-kór, a csontváz idült betegsége, melynek során a csont bizonyos része rendellenesen növekszik, megnagyobbodik és felpuhul. A Paget-kór, főleg idős korban jelentkező, ismeretlen etiológiájú betegség. Gyakorisága 40 éves kor felett nő, Európában és Észak-Amerikában az idősebb populáció 5%-ában fordul elő. Kétszer annyi férfi érintett, mint nő. Szintén főleg a férfiakat érinti a lomboischiolgia által okozott deréktáji fájdalom, amely valamelyik vagy mindkét alsó végtagba kinyúlik. Bármely korosztálynál előfordulhat, hirtelen vagy lassan, idült derékfájás formájában is jelentkezhet. Az artrózis (degeneratív ízületi betegség) ízületi fájdalommal és merevséggel járó, gyakori idült ízületi elváltozás. A betegséget az ízületi porc és az alatta lévő csont elfajulása jellemzi. Hetven éves korra bizonyos fokban a lakosság jelentős részében kimutatható. Előfordulása férfiaknál és nőknél egyforma, bár férfiaknál hamarabb kezdődik.

Hátfájás nőknél Fiatal nők hátfájásának hátterében sokszor egyszerűen statikai zavar áll. A hát közepére jellemző, a lapockák irányába és a tarkó tájékába sugárzó fájdalom gyakran fordul elő ülőmunkát végző nőknél, de előidézheti a nagyfokú elhízás, sőt a terhesség is, amikor a testsúly eltolódása miatt megváltozik a statikai egyensúly. Neurotikus szorongásos, valamint depressziós tünetekkel társul. Kiváltó oka lehet a túlzott megterhelés, stressz és a depressziós hajlam együttesen. Hátfájással jelentkezhet a menstruáció, valamint több, nőgyógyászati panasz is. A menopauza során előforduló hátfájás a hátgerinc alsó szakaszán jelentkezik, általában túlsúlyos vagy elhízott nőknél, akiknél a súlyfelesleg miatt a gerincoszlop háti szakasza túlságosan meggörbül, sarlószerűen hátra domborodik, a deréktáji szakasz viszont éppen ellenkező irányba görbül, hogy ezt a túlhajlást kompenzálja. Így a gerincoszlop oldalirányból tekintve egy fordított S betűre hasonlít.A csontritkulás okozta háti fájdalmak megjelenése is a menopauza idejére tehető.

Kíméletes gyógyítás úszással, alvással (Oldaltörés)A hátfájást jobb megelőzni, mint kezelni, ehhez pedig elengedhetetlen a hátizomzat edzése, a csont kalciumtartalmának fokozása, az egészséges táplálkozás. Éjszakai alvás során legtökéletesebb póz az "embriótartás". A gerinc alsó görbülete teljesen kiegyenlítődik, de a háti és nyaki gerinc természetes görbületei megmaradnak, emellett különleges párnák és hengerpárnák is biztosíthatják a nyaki izomzat ellazulását az éjszakai alvás során.

A hátfájás tartásjavító tornával, speciális háttornával - száraz gyógytorna, vízi gyógytorna - vagy megfelelő, rendszeresen űzött sporttal, úszással, gyógymasszázs segítségével, esetleg elektroterápiával orvosolható. A túlterhelt gerincoszlop védelmére javasolják a rövid távú ágynyugalamat, a feszült izomzatot lazítással, izomlazító krémekkel (lágyrész-reumatizmus) nyugtathatjuk. A gyenge hátizomzat erősítésére fizikoterápiát rendelhet az orvos, emellett gyógyászati segédeszközökkel (fűző, támbot, járókeret stb.), szteroid-kezeléssel is kezelhető. Az ideges eredetű hátfájás gyógymódja a pszichoterápia és a szedatívumok szedése. Kiváló hatásúak a tangentoros (vízsugár-masszás) kezelések, a súlyfürdők, és az iszappakolások is.

A meleg alkalmazása segíti az izomzat ellazulását (például: fürdők, pakolások, borogatások formájában). A csont kalciumtartalmát fokozhatjuk egészséges táplálkozás révén. Szánjunk időt a relaxálásra is!


A helyes ülés (Oldaltörés)


A hátfájás egyik leggyorsabb ellenszere erős fájdalom esetében fájdalomcsillapító gyógyszer bevétele vagy fájdalommentes helyzet felvétele. Sokkal jobban járunk, ha elkerüljük a hátfájást, ennek érdekében munkahelyünkön állítsuk a szék magasságát olyan szintre, hogy azonos legyen lábunk hosszúságával. Az ülőfelszín körülbelül 15 fokos szögben dőljön előre, elülső pereme nyomja a combot. Székünk háttámlája akkor jó, ha a lapocka felett végződik, valamint megtámasztja a gerincünk alsó szakaszát is. Vegyük fontolóra egy térdelőszék beszerzését, melynek használatával hosszabb távon mindenképpen kevésbé terheljük hátunkat. Ha mégis a hagyományos székeket választjuk, ügyeljünk arra, hogy azoknak legyen kartámaszuk. A túl alacsony asztal szükségtelenül görbíti meg a hátat. A helytelen nyaktartást elkerülendő, a monitor ne legyen se túl magasan, se túl alacsonyan, a képernyőt szemmagasságba helyezzük. Ha egérrel dolgozunk, kérjünk kartámasztót.

Munka után jegeljük a fájdalmas területet, vagy teniszlabda segítségével masszírozzuk meg a hátunkat. Ez aktiválja a bőr receptorait, amely az idegeken keresztül jelez a fájdalmas területeknek és ezzel gyógyulást vált ki. Éjszakára párnát téve a két térd közé, aludjunk valamelyik oldalunkon. A legkedvezőtlenebb fekvési helyzet a hason történő alvás.

A gerincoszlop csigolyáit elválasztó porckorong egy erősebb külső és egy puhább belső részből áll. Sérülést követően, vagy a kor előrehaladtával, a porckorong belső része előboltosulhat, vagy áttörhet a külső rétegen (porckorongsérv). A porckorong kitüremkedett belső része fájdalmat generál az ideggyökökben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A belga nacionalistáknak nem hiányzik a Fidesz

A belga nacionalistáknak nem hiányzik a Fidesz

Operatív törzs: Elmarad a hétvégi tömeges oltás az AstraZenecával

Operatív törzs: Elmarad a hétvégi tömeges oltás az AstraZenecával

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint