szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szerdán a francia kormány elé terjeszti javaslatát a dohányzás nyilvános helyeken való betiltására vonatkozó kormányrendeletről Xavier Bertrand francia egészségügyi miniszter.

A Libération című párizsi napilap keddi értesülése szerint adohányzást nyilvános helyeken 1991 óta tiltó, de kijelölt helyen lehetővé tevő és ezért rosszul alkalmazott törvényt rendelettel kívánja szigorítani a francia kormány.

Az intézkedés fel kívánja hívni mindenki figyelmét a dohányzás nyilvános helyeken való tilalmára, beleértve a bárokat és az éttermeket is, ahol eddig a legritkább esetben tartották be a jogszabályt Franciaországban. A rendelet alapján ezentúl csak hermetikusan elzárt, de jól szellőztethető helyiségekben lesz lehetőség dohányzásra, ahol viszont tilos lesz ételt és italt fogyasztani. Így az éttermekben és a bárokban meg kell majd szüntetni a dohányzóknak fenntartott teremrészeket.

A legutóbbi közvélemény-kutatási adatok alapján a franciák többsége támogatja a dohányzás betiltását nyilvános helyeken. Franciaországban kizárólag trafikosok árulhatnak dohányárut, leggyakrabban a kávézók és a bárok egyik sarkában felállított pultjaik mögül, s ők a dohányosok jogainak érdekében április 25-re tüntetést hirdettek Párizsban a teljes körű tiltás ellen. A Libération szerint elképzelhető, hogy a trafikokkal rendelkező kávézók és az éjszakai szórakozóhelyek haladékot kapnak az intézkedés bevezetésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

Munkanélküliséget okozhat a dohányzás

Egyre több amerikai cégnél vezetik be a nikotintesztet. Sokakat azután bocsátottak el állásukból, hogy megtagadták a teszten való részvételt. A bíróságok általában a munkaadónak adnak igazat.

MTI Plázs

Magzatkori allergiát okoz a dohányzás

Ha a várandós anya dohányzik, születendő gyermekének már magzatkorban különféle allergiás megbetegedéseket, vagy azokra való hajlamot okozhat - állapították meg nemzetközi tapasztalatok alapján az európai allergia- és asztmahálózat (GALEN) berlini éves tanácskozásán.

MTI/hvg.hu Plázs

Betiltanák a dohányzást a franciák

A franciák 78 százaléka támogatná, hogy a nyilvános helyeken teljesen betiltsák a dohányzást. Franciaországban évente hatvanezren halnak meg közvetve a dohányzástól.

Egy hét alatt 10 százalékkal csökkent az új fertőzések száma Németországban

Egy hét alatt 10 százalékkal csökkent az új fertőzések száma Németországban

Debrecenben nyílik meg a Xiaomi első vidéki üzlete

Debrecenben nyílik meg a Xiaomi első vidéki üzlete

Kis híján elsírta magát a keze láttán a horrorbalesetet szenvedett F1-es versenyző

Kis híján elsírta magát a keze láttán a horrorbalesetet szenvedett F1-es versenyző