szerző:
Salgó Andrea (hvg.hu)

A kormány pénteken nyújtotta be a Parlamentnek az egészségügyi reform tervezetét, s januárban már életbe léphetnek a törvény első intézkedései. De vajon elérheti-e egyik fő célját, s valóban könnyebben és olcsóbban juthatunk majd gyógyszerhez? A hvg.hu erre a kérdésre kereste a választ, miközben az intézkedés mellékhatásait vizsgálta.

Nyár végén a kormány elfogadta az egészségügyi reform első szakaszának koncepcióját, szerdai ülésén az első reformtörvényeket, péntek délelőtt pedig kormányszóvivői sajtótájékoztatón ismertette azokat.

© MARABU
Az első olyan egészségügyi csomag, melynek  értelmében a gyógyszergyártók kötelesek fizetni az Országos Egészségpénztárnak (OEP). Szabott árú termékek után 14 százalékos, a szabadáras, úgynevezett OTC-s termékek után pedig 16 százalék árkedvezményre (rabattra) kötelezi őket a várhatóan januárban hatályba lépő törvény. A korábbi tervezet szerint a kétféle adót a generikus, illetve az organikus készítményekre szabták volna ki. A gyártók részben vagy teljes egészében mentesülhetnek a befizetés alól, ha egyes termékeinek csökkentik a termelői árát és legalább három évig a vállalt áron forgalmazzák.

Nem tudja olcsóbban adni gyógyszereit a Richter Gedeon Rt. - állítja a gyógyszergyár, amely szerint alacsony árfekvésű termékei már eddig is hozzávetőlegesen 40 milliárd forintos megtakarítást jelentettek az OEP-nek. Bogsch Erik, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, egyben a Richter Gedeon Rt. vezérigazgatója egyetért azzal, hogy vissza kell szorítani a kassza költségvetés-túllépését, de értelmetlennek és teljesíthetetlennek tartja a gyártókra kivetendő sarc mértékét.

A tervezett 14, illetve 16 százalékos adó bevezetése - a gyógyszergyár előzetes számításai alapján – évi 3-4 millárd forinttal csökkentené a cég adózott eredményét, a megszorítások pedig további 1,8 milliárd forintos mínuszt jelentenének. Az összességében 6 milliárdos hiány, a K+F-re fordított keret több mint 50 százalékát tenné ki – mondta Bogsch Erik, hozzátéve – ebben az esetben - elkerülhetetlen lenne a beruházások mértékének csökkentése. Szerinte a kormányzat nem mérte föl intézkedéseinek a gyógyszerágazatra gyakorolt hatását, köztük a drágább, de új fejlesztésű gyógyszerek lehetséges eltűnését a polcokról.

Áthárítják vagy sem? (Oldaltörés)

Gyógyszertáron kívül for-galmazható:

Gyógyhatású készítményekből gyógyszerré átminősített gyógy-szerek, hagyományos növényi gyógy-szerek, teakeverékek, savkötők, a bél-működés funkcionális zavaraira ható szerek, Ozmotikusan ható hashajtók, béladszorbensek, aszkorbinsav, vitaminok, kalcium-karbonát készít-mények, magnézium-citrát készítmények, roboráló szerek,
aranyér elleni lokális szerek, kapilláris-stabilizáló  szerek,  gombásodás elleni lokális, tolnaftát-készítmények, bőrlágyító- és védőanyagok, hámosító készítmények, viszketés elleni lokális antihisztaminok, külsőleges jódtartalmú fertőtlenítők, fertőtlenítő tabletták, szemölcs- és tyúkszem-elleni készítmények, nemszteroid-gyulladásgátló készítmények,
ízületi- és izomfájdalmak lokális és szalicilsav-származékot tartalmazó készítményei,  felnőtteknek fájdalom- és lázcsillapításra szánt acetil-szalicilsav  készítmények, paracetamol-tabletták, paracetamol-tartalmú szirupok, melatonin-tartalmú készít-mények, gégészeti antiszeptikumok, a köptetők közül az illóolajat vagy növényi kivonatot tartalmazók, xylometazolint és nátrium-kromoglikátot tartalmazó orrcsepp és orrspray

Az intézkedések mellékhatásaként a nagykereskedők is rosszabbul járhatnak, a rendelettervezet értelmében ugyanis 0,5 százalékos adót vetnének ki a kereskedők - átlagosan 6 százalékos - árrésére. Az újabb adó - vélekedik Küttel Sándor, a Phoenix Pharma Rt. vezérigazgatója - várhatóan nem eredményez jelentős változásokat, ha annak mértéke valóban nem lesz magasabb fél százaléknál. A tervezettnél magasabb mértékű adó esetén a nagykereskedők feltehetően a patikáknak nyújtott közel 1-2 százalékos árkedvezményhez nyúlnának hozzá, s részben, vagy egészben megszüntetnék azt.

„Árkedvezményt eddig is csak akkor kaptunk, ha 60 napnál rövidebb fizetési határidőt vállaltunk és meghatározott mennyiséget rendeltünk” – mondta egy, a neve elhallgatását kérő, XIII. kerületi patika vezető gyógyszerésze, aki a kedvezmény megszűnése mellett a patikaliberalizációtól tart. A kormány patikaalapítást könnyítő döntése nyomán új patikát a városban 1 kilométer, vidéken 15 kilométer távolságon belül lehet majd nyitni, ráadásul erről a jövőben a kamara helyett az ÁNTSZ dönt. Több mint 150 vény nélkül kapható gyógyszerkészítményt pedig gyógyszertáron kívül is lehet majd árusítani.

A gyógyszerész kamara állítja: a patikák jelenlegi árrésének fele tűnik el az intézkedések nyomán, s a legnagyobb forgalmat bonyolító száz patikán kívül mindegyik ellehetetlenül. Minderről szerintük elsősorban a vény nélkül kapható gyógyszerek szélesebb körű forgalmazása tehet majd. 

Ugyanakkor azt a Gyógyszerész Kamara is elismeri, hogy legalább 120 új patikára lenne szükség az országban. Vita csak abban van – a jelenlegi tulajdonosok érdekei és álláspontja szerint – a mai tulajdonosi kör nyithassa ezeket az új patikákat, vagy legyen a gyógyszerészek között esélyegyenlőség a tulajdonosi pozíció megszerzésében.

Márpedig ez - mondja lapunknak az idézett XIII. kerületi patikatulajdonos - ellentmond a kormány munkahelyteremtésről, a kistelepülések ellátottságának növeléséről szóló ígéreteinek. Az átlagosan 16 százalékos árréssel dolgozó gyógyszertárak – állítja - nem engedhetik meg maguknak, hogy az erős árharcban árat emeljenek, környéktől, településtől függően sokszor a fizetőképes kereslet is meglehetősen alacsony. Az ilyen patikák számára - vélei a patikus - az egyedüli megoldás, ha a kiadások csökkentése érdekében megválnak alkalmazottaik egy részétől.

A nagyobb forgalmú, 20 százalékos árréssel dolgozó belvárosi gyógyszertárak viszont akár 4 százalékkal is növelhetik szabadáras, vagyis recept nélkül kapható termékeik árát. Nekik vélhetően kompenzálniuk kell valamiből a rájuk kivetett szolidaritási díjat. Az elképzelések szerint ez a díj forgalomarányos lenne, s a jelenlegi egymilliárd forintos állami támogatást egészítené ki.

 Szolidaritási díj

Amennyiben a közforgalmú gyógyszertár éves  árréstömege

• 30 és 50 millió Ft között van (623 db), a befizetendő összeg az éves árréstömeg 0,5 százaléka,

• 50 és 75 millió Ft között van (325 db), a befizetendő összeg 250 000 Ft és az 50 000 000 Ft feletti rész 1 százaléka összese,

• 75 millió Ft felett van (174 db), a befizetendő összeg 500 000 Ft és a 75 millió Ft feletti rész 2 százaléka.

Ezt pedig teljes egészében átcsoportosíthatják az E Alapból az Egyészségügyi Minisztériumba, s hátrányos patikák támogatására fordíthatják. A díj bevezetésére a kormány szerint azért van szükség, mert a kistelepülésen lévő patikák alig tudják fedezni a működési költségeiket. Emellett az orvoslátogatók első regisztrációja után 5 millió forintot, utána évente 1 millió forintot kell fizetni a forgalmazóknak. 

Jelenleg 2800 orvoslátogató tevékenykedik, akinek feladata, orvostársai gyógyszerfelírási szokásait befolyásolni. A kormány indokoltnak tartja, hogy szigorítsa  a gyógyszergyártók orvosi rendelőkben folyó promóciós és marketing tevékenységét.

Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára arra a kérdésre, hogy olcsóbbak vagy drágábbak lesznek a gyógyszerek az intézkedések bevezetése után azt felelte: "meg fog oszlani". Lesznek olyan készítmények, amelyek olcsóbbak, mások pedig drágábbak lesznek. A betegek és a biztosítók érdekeit egyaránt szolgáló gyógyszerfelírás érdekében a háziorvosoknak - a biztosító által minősített - szoftvert kell használniuk.


Közös kockázatviselés (Oldaltörés)

A közös kockázatviselésben  tehát a gyógyszert felíró orvosok is részt vesznek. Ha a költségvetésben megállapított keretet túllépi a gyógyszertámogatás összege, akkor a túllépést közvetlenül, előre meghatározott arányban terítik a háziorvos bevételére. Ez abban az esetben lesz így, ha az orvos hosszabb időszakon keresztül, indokolatlan módon, rendszeresen a drágább gyógyszert írja fel akkor is, ha ugyanolyan hatóanyaggal olcsóbb gyógyszer is rendelkezésre áll.

Megszűnik egyúttal  a gyógyszerek térítésmentessége (kivéve közgyógyellátottak esetében) és az orvosi rendelvényre kiadható, a társadalombiztosítás által finanszírozott valamennyi gyógyszerért a betegnek minden esetben térítési díjat kell fizetnie. A minimális térítési díj a kiemelt, indikációhoz kötött 100 százalékkal támogatással rendelhető készítmények esetében 300 forint.

Minden betegnek mérlegelni kell: ha ugyanolyan hatóanyagú, tehát ugyanolyan eredményt hozó gyógyszer közül a drágábbat választja, akkor azért többet is kell fizetnie. A járulékokból gazdálkodó társadalombiztosítástól, végeredményben a többi járulékfizetőtől nem lehet elvárni, hogy két egyforma hatékonyságú gyógyszer közül a drágábbat nagyobb összeggel támogassa.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Újabb akciókkal folytatják a tiltakozást a gyógyszerészek

Csütörtöktől különböző akciókkal tiltakoznak a gyógyszerészek a kidolgozás alatt álló, a gyógyszerellátást érintő törvényjavaslatok ellen, mivel azok véleményük szerint nem a betegek javát szolgálják - közölte Lestyán Balázs, a Magyar Gyógyszerész Kamara válságbizottságának elnöke.

MTI Itthon

Hajthatatlan az MSZP az egészségügyben

Az MSZP elkötelezett az egészségügy reformja iránt, amelyek az érdemi változásokat szolgálják - mondta Kökény Mihály, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtökön.

hvg.hu Itthon

Hogyan gyógyuljunk meg drágán?

A jövőben emelkedhet az igény a piaci alapú ápolás, gyógyítás iránt, a magánklinikák is több pácienst remélnek a beígért egészségügyi reform hatására. De milyen szolgáltatások és mennyiért vehetők igénybe a piacon? Mennyibe kerül, ha lepattant kórházi ágyak helyett luxuskórteremben szeretnénk lábadozni, netán a tébé által fizetett időigényes szűrővizsgálatok helyett magánkórházakban vizsgáltatjuk ki magunkat?

MTI Plázs

Központi hivatal irányítaná az egészségpénztárat

Önállóan gazdálkodó költségvetési szervként, az egészségügyi miniszter irányítása alatt működne az a központi hivatal, amelyik az egészségbiztosítás felügyeletét látná el - közölte Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI Plázs

Harminckét gyógyszert forgalmazhatnak patikákon kívül

A kormány szigorítaná a gyógyszergyártók orvosi rendelőkben folyó promóciós és marketing tevékenységét - közölte Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára kormányszóvivői tájékoztatón.

Plázs

Reformstart az egészségügyben

Vizitdíj, receptdíj, patikaliberó - ezek lesznek az egészségügyi reform első elemei. Bár a részletek még kidolgozatlanok, a döntések máris kiváltották az egyes érdekcsoportok hangos ellenkezését.

MTI Gazdaság

A generikus gyógyszergyártás egyre nagyobb üzlet Európában

A belga UCB gyógyszergyár egyezményes ajánlattal felvásárolja a német Schwarz Pharma gyógyszergyárat. Az üzlet arra vall, hogy az európai gyógyszeriparban töretlen az egyesülési kedv, és továbbra is az utángyártó cégek a legnépszerűbbek a vevők körében. Az ajánlat 4,4 milliárd euróra értékeli a Schwarz Pharmát.

Új "fegyvert" találtak a testben, amellyel a legtöbb rákbetegség legyőzhető

Új "fegyvert" találtak a testben, amellyel a legtöbb rákbetegség legyőzhető

75 éve vitték ki az országból a Magyar Nemzeti Bank teljes arany- és valutatartalékát

75 éve vitték ki az országból a Magyar Nemzeti Bank teljes arany- és valutatartalékát

Az újságíró-szövetség szerint az M1 megsértette a sajtótörvényt

Az újságíró-szövetség szerint az M1 megsértette a sajtótörvényt

Hat évet kapott egy rendőr, aki az M3-ason pénzt zsarolt ki autósoktól

Hat évet kapott egy rendőr, aki az M3-ason pénzt zsarolt ki autósoktól

Kártérítést kaphat Tóásó Előd

Kártérítést kaphat Tóásó Előd

Economist: Az EU negyedik legkevésbé demokratikus állama Magyarország

Economist: Az EU negyedik legkevésbé demokratikus állama Magyarország