Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"85344d85-098a-4550-b65f-00e11018c4ea","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Calin Georgescu nem rendelkezik saját párttal, és nagyrészt a TikTokon kampányolt.","shortLead":"Calin Georgescu nem rendelkezik saját párttal, és nagyrészt a TikTokon kampányolt.","id":"20241125_romania-elnokvalasztas-calin-georgescu-marcel-ciolacu","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/85344d85-098a-4550-b65f-00e11018c4ea.jpg","index":0,"item":"7189e9d5-e7bf-4bd7-a892-569437d6cd22","keywords":null,"link":"/vilag/20241125_romania-elnokvalasztas-calin-georgescu-marcel-ciolacu","timestamp":"2024. november. 25. 05:34","title":"Szélsőjobboldali, oroszbarát jelölt vette át a vezetést a román elnökválasztás első fordulójában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e9141137-6d01-4a95-91b0-6d39b00d6568","c_author":"hvg.hu","category":"cegauto","description":"Az újdonság teljes elektromos hajtásrendszerét magyar mérnökök tervezték és építették meg.","shortLead":"Az újdonság teljes elektromos hajtásrendszerét magyar mérnökök tervezték és építették meg.","id":"20241125_Rendszamot-kapott-forgalomba-allhat-egy-uj-elektromos-varosi-busz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e9141137-6d01-4a95-91b0-6d39b00d6568.jpg","index":0,"item":"2b0e049c-2ffe-4852-b09e-002456305724","keywords":null,"link":"/cegauto/20241125_Rendszamot-kapott-forgalomba-allhat-egy-uj-elektromos-varosi-busz","timestamp":"2024. november. 25. 14:21","title":"Rendszámot kapott, forgalomba állhat egy új, magyar elektromos busz","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d6811e5c-69a2-4e77-b3cf-951815516aa3","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Hamarosan már előzetesen is képet kaphatnak a felhasználók arról, hogy egy alkalmazás nem a legjobb, amit az adott kategóriában találni. Az Android alkalmazásboltja maga fog figyelmeztetni erre.","shortLead":"Hamarosan már előzetesen is képet kaphatnak a felhasználók arról, hogy egy alkalmazás nem a legjobb, amit az adott...","id":"20241125_android-google-play-aruhaz-figyelmeztetes-rossz-minosegu-alkalmazasok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d6811e5c-69a2-4e77-b3cf-951815516aa3.jpg","index":0,"item":"0cb4b8a0-1091-4505-a2d5-a3d89e32890e","keywords":null,"link":"/tudomany/20241125_android-google-play-aruhaz-figyelmeztetes-rossz-minosegu-alkalmazasok","timestamp":"2024. november. 25. 15:03","title":"Figyelmeztetni fog a silány alkalmazásokra a Play Áruház","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fe95b8da-8224-4988-9531-5e9a0759142d","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A gyártó azt mondja, 300 ezer kilométerig nem kell hozzányúlni. ","shortLead":"A gyártó azt mondja, 300 ezer kilométerig nem kell hozzányúlni. ","id":"20241126_Ujra-feltalalna-a-feket-is-a-Mercedes-az-elektromos-autok-miatt","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fe95b8da-8224-4988-9531-5e9a0759142d.jpg","index":0,"item":"87e2819c-9f97-4ac8-886a-42eac37d7a26","keywords":null,"link":"/cegauto/20241126_Ujra-feltalalna-a-feket-is-a-Mercedes-az-elektromos-autok-miatt","timestamp":"2024. november. 26. 18:09","title":"Újra feltalálná a féket is a Mercedes az elektromos autók miatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0c5fabe5-047a-45b3-96c2-7b9d07da73b1","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Új képességekkel bővülhet hamarosan az Android Gemini-asszisztense, és önállóan végezhet majd el feladatokat az alkalmazásokon belül. Úgy adhat majd le például egy ételrendelést, hogy meg sem nyitotta az erre szolgáló appot – csak megkérte a Geminit.","shortLead":"Új képességekkel bővülhet hamarosan az Android Gemini-asszisztense, és önállóan végezhet majd el feladatokat...","id":"20241125_google-gemini-android-16-asszisztens-mesterseges-intelligencia-alkalmazas-iranyitas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0c5fabe5-047a-45b3-96c2-7b9d07da73b1.jpg","index":0,"item":"38ff8b58-5a4a-410f-87ff-b11cc95bc924","keywords":null,"link":"/tudomany/20241125_google-gemini-android-16-asszisztens-mesterseges-intelligencia-alkalmazas-iranyitas","timestamp":"2024. november. 25. 19:03","title":"Befutott az Android 16 első előzetese, és rögtön egy hatalmas újításról árulkodik","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a7d08d8f-6da7-47c7-85c4-ca6ee2d2a1c9","c_author":"Dobszay János","category":"360","description":"Interaktív kiállítás nyílt a zeneszerző otthonában. A Bartók Emlékház új tárlata nem csupán Bartók Béla életét és művészetét mutatja be, hanem bepillantást enged abba a lelki és kulturális térbe, amelyben élt és alkotott.","shortLead":"Interaktív kiállítás nyílt a zeneszerző otthonában. A Bartók Emlékház új tárlata nem csupán Bartók Béla életét és...","id":"20241125_hvg-bartok-bela-kiallitas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a7d08d8f-6da7-47c7-85c4-ca6ee2d2a1c9.jpg","index":0,"item":"cdd49132-432b-4491-9117-7f556678e6bd","keywords":null,"link":"/360/20241125_hvg-bartok-bela-kiallitas","timestamp":"2024. november. 25. 16:00","title":"Több lépéssel közelebb mehetünk Bartók Béla életéhez és munkásságához a művész otthonában nyílt kiállítás segítségével","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"309134a5-579d-4d84-bdfe-9ef5538e391d","c_author":"bankmonitor.hu","category":"gazdasag","description":"A HOLD Alapkezelő és a Bankmonitor ismét közös eseménnyel várja a befektetési lehetőségek iránt érdeklődőket. Az év végi befektetői estet 2024. december 2-án, hétfőn 18:00–19:30 között rendezik meg a Mercure Budapest Korona Hotelben, a Kálvin tér közelében.","shortLead":"A HOLD Alapkezelő és a Bankmonitor ismét közös eseménnyel várja a befektetési lehetőségek iránt érdeklődőket. Az év...","id":"20241125_Befektetoi-estet-tart-a-Hold-Alapkezelo-es-a-Bankmonitor","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/309134a5-579d-4d84-bdfe-9ef5538e391d.jpg","index":0,"item":"f15a8dbb-f478-472b-9a96-3c3c4d80eccd","keywords":null,"link":"/gazdasag/20241125_Befektetoi-estet-tart-a-Hold-Alapkezelo-es-a-Bankmonitor","timestamp":"2024. november. 25. 13:41","title":"Befektetői estet tart a HOLD Alapkezelő és a Bankmonitor","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9723265b-cc2a-4fa6-a790-b91841983b6d","c_author":"Mérlegen","category":"kkv","description":"Vívónak készült, tévékapcsolgatás közben azonban ráakadt egy borászról szóló műsorra, és azonnal eldöntötte, ő is ezt akarja csinálni. Földi Bálint a barátaival kezdett bort készíteni a Balaton-felvidéken, azóta a palackjai eljutottak Budapest legjobb éttermeibe is.","shortLead":"Vívónak készült, tévékapcsolgatás közben azonban ráakadt egy borászról szóló műsorra, és azonnal eldöntötte, ő is ezt...","id":"20241126_Foldi-Balint-borasz-Merlegen-podcast-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9723265b-cc2a-4fa6-a790-b91841983b6d.jpg","index":0,"item":"b1f485b2-2ba9-46be-a66a-7cba2332e4bb","keywords":null,"link":"/kkv/20241126_Foldi-Balint-borasz-Merlegen-podcast-ebx","timestamp":"2024. november. 26. 15:30","title":"A balatoni borászok télen érnek rá igazán vendéget fogadni – Földi Bálint a Mérlegen podcastban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Száz éve azonosították, de csak néhány éve fogadják el ötödik alapíznek a rejtélyes umamit, amelyről a nemrég Pécsett megrendezett élettani konferencián is sok szó esett.
A pekingi kacsát egy tányéron tálaljuk nemcsak a szójaszósszal, hanem a máshol ehhez elképzelhetetlen burgonyával is, a hawaii ízeken alapuló kókuszleves pedig tartalmaz halszószt és a kínai konyhára jellemző tofut is - avatta be ételkompozíciói titkába a HVG-t Jonathan Pratt, az amerikai Croton-on-Hudsonban működő fúziós (nemzetiségek konyháinak jellegzetességeit mixelő) Umami étterem séfje. Prattnek néhány éve támadt az ötlete, hogy olyan éttermet nyisson, "ahol a felszolgált ételekre rá lehet kattanni. Persze ez nem fizikailag, csupán pszichológiailag értendő, mindennek kulcsa pedig az umami ízű összetevők társítása."
Üzleti tervét látszik igazolni az a tény, hogy az ízek élvezeti skáláján az umami az édessel együtt az igen kedveltek közé tartozik, a kellemetlenként számon tartott keserűvel vagy a kevésbé népszerű savanyúval szemben. Ráadásul a tudomány mai állása szerint "az édes ízhez úgynevezett veleszületett preferencia társul, hiszen a csecsemő első tápláléka, az anyatej a tejcukor miatt édes, de ugyancsak tartalmazza az umami ízt elsősorban kiváltó fehérjealkotót, a glutaminsavat is" - teszi hozzá Lénárd László, a Pécsi Orvostudományi Egyetem Élettani Intézetének vezetője.
Azt, hogy a japán eredetű umamit (magyarul: ínyenc zamat) az emberi nyelv önállóan, a fehérje ízeként érzékeli - idézte fel a Magyar Élettani Társaság idei pécsi vándorgyűlésén az ízérzékeléssel foglalkozó japán Takasi Jamamoto is -, száz évvel ezelőtt vetette fel honfitársa, Kikunae Ikeda, az eredményeit csak 1908-ban publikáló vegyész. Feltevését azonban nem fogadták el a nyugati tudományos körökben, így Hans Henning német fiziológus két évtizeddel később csak négy alapízből állította fel érzékelési modelljét. E szerint a nyelv hegyén elhelyezkedő ízlelőbimbók érzékelik az édes ízt, az oldalán lévők a sósat, illetve a savanyút, míg a nyelvgyökön találhatók a keserűt. Ezek érzékelésének kialakulása a klasszikus elképzelés szerint evolúciós okokra vezethető vissza: az édesre például azért volt szükség, mert a sejtek legfőbb energiaforrásai a cukormolekulák, de igen fontos a sóhiányos állapot megelőzése is, a savanyúnak pedig úgymond a romlott, fogyasztásra alkalmatlan táplálék felismerésében van szerepe. Az umamit - ha egyáltalán szó esett róla - az ezredfordulóig a négy alapíz egyfajta kombinációjaként tartották számon. Akkor azonban egy amerikai kutatócsoport olyan - addig nem azonosított - jelfogókról (szakszóval: receptorokról) számolt be a Nature Neuroscience című szaklapban, amelyek kifejezetten az umami érzékelésére hivatottak.
Egy évszázada Ikeda a kellemes umami zamatot kiváltó glutaminsavat a japán konyha tradicionális levesalapanyaga, a kombu egyik összetevőjéből, egy ehető tengeri hínárból nyerte ki. A japán vegyész már akkor úgy gondolta, hogy az umamit hordozó anyagból ideális fűszer válhatna, mivel a fehérjéket alkotó leggyakoribb aminosavnak, a glutaminsavnak és származékainak egyik legfőbb tulajdonsága, hogy ízük - ellentétben a klasszikus ételízesítőként használt konyhasóval vagy a cukorral - elsősorban az ételekben, nem pedig önmagában karakteres.
E621: a nyugati gasztronómia új zamata (Oldaltörés)
A túlnyomórészt az ázsiai konyhára jellemző, de a nyugati gasztronómiában is fellelhető - a halakban, a tengeri herkentyűkben, a parmezánban, a csirkehúsban, a zöld teában, a paradicsomban, a szójaszószban vagy a gombafélékben feltűnő - zamatért felelős molekulacsoport a 20. század második felére ízfokozóként jelentős, de ellentmondásos karriert futott be. A leggyakoribb glutaminsav-származék, az E621-es számú nátrium-glutamát nemcsak májkrémek, felvágottak, burgonyaszirmok feljavítására szolgál világszerte, de az USA-ban kristályos por formájában asztali fűszerként is hozzáférhető - érzékelteti elterjedtségét Salgó András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem alkalmazott biotechnológia és élelmiszer-tudományi tanszékének vezetője. Bár az E-számokhoz az utóbbi években számos botrány és szóbeszéd társult (összefüggésbe hozták őket a köszvényes, az allergiás, a rákos megbetegedések, de a veseelégtelenség terjedésével is), valójában az E jelölés mindössze azt jelenti, hogy egy anyag az élelmiszerbe nem véletlenszerűen, hanem tudatos ipari eljárás következtében került. Számos E-szám egy-egy természetes anyag kódjele, igaz, zömüket ma már laboratóriumban is elő lehet állítani - így a biokémikus.
Az élelmiszerek felturbózására használt nátrium-glutamátot például manapság nem tengeri hínárból nyerik, hanem mikrobák végrehajtotta úgynevezett fermentációval vagy szintetikus úton. A gyártó viszont nem köteles a kenőmájas csomagolásán feltüntetni, hogy az ő adaléka a természetesnek tekintett, felügyelt (például a sajtkultúrák baktériumai által a parmezán ízét is adó) fermentáció eredménye-e, vagy kémcsőben zajló kémiai reakciók során született. Ez a körülmény is szerepet játszhat abban, hogy az ízfokozóknak, elsősorban az umami kiváltásáért felelőseknek tulajdonítják az emberiség néhány százalékát érintő, fejfájással, szapora szívveréssel, bőrpírral, gyengeséggel járó allergiás tünetegyüttest, az úgynevezett kínaiétterem-szindrómát. Az okok feltehetően a koncentrációban keresendők, véli Salgó, hiszen "miközben az élelmiszerekben a hozzáadott nátrium-glutamát mennyisége nem haladja meg a fél százalékot, az ázsiai vagy amerikai éttermekben önálló adalékként is tálcán kínált anyagból ennek a többszöröse is a tányérba kerülhet". Ez pedig nemcsak az egyénenként eltérő érzékenység, hanem az ízfokozás következményeként fellépő elhízás miatt is probléma lehet - sorol további kockázatokat Lénárd László. A bevezetőben idézett Jonathan Pratt siet is leszögezni, hogy vendéglőjében ilyesmitől nem kell tartani, mert ott nem a szórófejes edények az íz forrásai, hanem a célzatosan összeválogatott alapanyagok.
Nem csak az umami miatt kell azonban átírni az alapízek múlt századi henningi modelljét. Az új évezred kutatásai ugyanis a garatban található hatodik receptorfajtáról is beszámolnak, amely a feltételezések szerint a víz "ízét" (bizonyos létfontosságú ionok jelenlétét vagy hiányát) közvetíti az agynak. Arról nem is beszélve, hogy - mint arról a Scientific American szaklap 2001-ben cikkezett - a molekuláris mechanizmusok alaposabb megismerésével Henning azon elképzelése is megkérdőjeleződött, miszerint az ízlelőbimbók egymástól élesen elkülöníthető területeken érzékelnek a nyelv felületén.
Nehéz olyan élelmiszert leemelni a boltok polcairól, amiben egyáltalán nincs adalékanyag: ha végigfutjuk a csomagolásán található összetevők listáját, aligha lesz E-számmentes. Mit takarnak ezek a kódok, miért lángolnak fel újabb és újabb viták velük kapcsolatban, illetve árthatnak-e az adalékok az egészségünknek? Szakembereket faggattunk.
Az élelmiszerlánc biztonságért felelős szakemberek a guargumi esetleges dioxin-szennyezettségével kapcsolatos első hivatalos eredményeket pénteken teszik közzé a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban.
Megjelent a kortárs európai politika legmeghatározóbb vezetőjének önéletrajza. Bocsánatkérés nincs, már-már komikusan leíró próza van. Orbán Viktor először egy focimeccsen tűnik fel. Recenzió.